avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se poate anula un act de imputernicire de catre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se poate anula un act de imputernicire de catre persoana imputernicita?

Se poate anula un act de imputernicire de catre persoana imputernicita si daca da, cum?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: o_mores , utilizator 00:09, 4 Noiembrie 2009
buna ziua!
mandatarul doreste sa i se rovoce procura?!
pentru a nu ii provoca mandantului prejudicii cel mai indicat este sa ii aduca la cunostiinta mandantului acest aspect, iar acesta va merge la un BNP si va da o declratie de revocare a procurii.
Persoana imputernicita nu are cum sa anuleze "actul de imputernicire".
Puteti renunta oricand la mandat cu conditia ca in contractul de mandat sa nu existe clauze care sa va impiedice sa renuntati.
Contractul de mandat este un contract incheiat in considerarea persoanei si are la baza increderea reciproca dintre parti. Daca acasta incredere precum si motivatia inceteaza contractul nu mai poate si mentinut.
Aveti insa obligatia de a notifica pe mandant, pe cel care v-a imputernicit, pentru ca acesta sa poata avea posibilitatea sa-si desemneze un alt mandatar.
Trebuie sa aveti in vedere si faptul ca daca prin renuntarea dvs pricinuiti o paguba mandantului veti fi obligati sa o reparati, mai putin in situatia in care continuarea mandatului v-ar produce si dvs o paguba insemnata.
Obligaţiile care izvorăsc din contractul de mandat încetează prin cauzele generale de încetare a obligaţiilor care sunt cauze din dreptul comun: executarea, imposibilitatea fortuită de executare, împlinirea termenului extinctiv ori a condiţiei rezolutorii, rezoluţiunea juridică pentru neîndeplinirea culpabilă a obligaţiei uneia dintre părţi, etc.
Pe lângă aceste cauze generale, art. 1552 C. civ. prevede şi cauze speciale de încetare a contractului de mandat. Aceste cauze particulare de încetare se aplică prin faptul că mandatul se încheie intuitu personae şi are la bază încrederea reciprocă dintre părţi, iar dacă aceste motivaţii încetează, nici contractul nu mai poate fi menţinut.
Astfel de cazuri de încetare sunt: revocarea, renunţarea mandatarului, moartea, interdicţia, insolvabilitatea sau falimentul unei dintre părţi.
Se poate vorbi despre despre o încetare voluntară a contractului de mandat (revocarea, renunţarea mandatarului) şi despre o încetare involuntară a contractului (moartea,interdicţia, falimentul, insolvabilitatea). Această clasificare mai cuprinde în categoria încetării involuntare şi imposibilitatea executării mandatului şi îndeplinirea mandatului.
Art. 1553 Cod civil prevede faptul ca: ,,Mandantul poate, cand voieste, revoca mandatul si constrange pe mandatar a-i remite inscrisul de imputernicire".
Art. 1556 Cod civil : ,, Mandatarul poate renunta la mandat, notificand mandantului renuntarea sa".
Ultima modificare: Vineri, 30 Octombrie 2009
ContSters47264, utilizator
Printr-o scrisoare recomandata cu confirmare de primire il anuntati pe mandant ca renuntati la imputernicire incepand cu data de, urmand sa mergeti la notariat si sa faceti renuntarea in fata notarului la imputernicirea respectiva.

Alte discuții în legătură

Anulare procura pt mandatat julliann julliann Din punct de vedere al mandatatului pot sa revoc o procura? Am fost imputernicit printr-o procura notariala de catre o ruda care nu mai locuieste in tara in ... (vezi toată discuția)
Clauza de forta majora-urgent! coca33 coca33 Buna ziua Va adresez urmatoarea problema: Doresc rezilierea unui contract de mandat invocand clauza de forta majora,pe motiv de sanatate.Ce trebuie sa atasez ... (vezi toată discuția)
Revocare procură de către mandatar Ana12. Ana12. Bună ziua! Am fost împuternicită in 2019 și aș vrea să renunț la procură. Cum trebuie să procedez? Țin să menționez că nu am folosit acea ... (vezi toată discuția)