avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general legea 321/2009 - comercializarea produselor alimentare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

legea 321/2009 - comercializarea produselor alimentare

am citit susnumita lege si am o intrebare conf art 8 privitoare la incheierea contractelor cu furnizorii. practic ne obliga sa platim produsele alimentare proaspete achizitionate in termen de 12 zile si cele congelate in termen de 20 zile , daca nu art 9 spune ca penalitatile se stabilesc prin contract ,iar art 10 spune ca penalitatea este dublul dobinzii de referinta a BNR.
ma poate lamuri cineva ?
imi cer scuze daca subiectul nu se refera strict la contabilitate dar nu am stiut unde sa postez
Cel mai recent răspuns: patriciageorgescu , utilizator 14:39, 9 Martie 2010
Mai este un termen de 35 de zile pt alte produse. Da art. 9 iti da voie sa negociezi penalitatile, iar art. 10 , iti impune in cazul in care nu ai negociat nimic. Mai nasol este ca neaplicarea art. 10 se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 la 100.000 . Astfel ai ocazia ca pt o penalitate de 1000 sa platesti o amenda de 50.000.
Astfel, furnizorii sunt obligati sa aplice penalitati, adica, sa le factureze si acestea sa devina venit impozabil. In caz contrar, te paste amenda.

Trebuie sa recunosc ca e rezonabil ca statul sa faca asta in conditiile in care multi reclama ca nu platesc impozitele si taxele pentru ca nu-si pot incasa debitorii, dar nici nu fac nimic in acest sens.
1.ce se intimpla daca plata va depasi termenul de scadenta cu 10 zile si furnizorul nu factureaza penalitatile . cine primeste amenda?
2.in contractul incheiat cu furnizorii nu ai voie sa stabilesti o penalitate mai mica decit dublul dobinzii de referinta a BNR ?
Stimata Doamna,
Va ofer o interpretare proprie a art.9 si art10 din Legea 321, care, cred ca este cea mai aproape de adevar.
Prin art. 9, legiuitorul ofera posibilitatea partilor , lasand la aprecierea acestora, introducerea unei clauze penale in caz de executare defectuoasa sau neexecutare a prevederilor prezentului contract. In cazul in care partile convin introducerea unei clauze penale, ea ar trebui sa fie egala pentru parti. Mai exact, odata introdusa ea se va aplica partilor sematare ale contractului in cuantum egal.
Art.10 este o norma imperativa, care se refera la obligatia de a percepe penalitati de intarziere pentru neplata facturilor la termenul stabilit.
Acesta este si motivul pentru care nersepectarea art 10 se sanctioneaza . Daca observati art. 9 nu reprezinta o contraventie si nu este sanctionata ca atare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare Mihail Cazacioc Mihail Cazacioc Recent a fost publicata in MO Legea 321/2009 care are ca scop reglementarea raporturilor dintre furnizorii de produse alimentare si clientii acestora. La ... (vezi toată discuția)
Referitor la legea 321/2009 Elena Enache Elena Enache Din aceasta lege DGASPC-urile fac exceptii? (vezi toată discuția)
Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare siminaelena siminaelena Va rog mult daca aveti un model de contract comercial in baza legii 321/2009 va rog mult am nevoie urgent va multumesc e-mail: simina_elena2000@yahoo.com (vezi toată discuția)