avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata

Buna ziua, as vrea sa stiu cum este corect sa se compenseze munca in urmatoarele cazuri:
1. - ore lucrate in weekend
2. - ore suplimentare
3. - ore lucrate noaptea
4. - ore lucrate in zile legale libere (gen 01.iunie, 01 mai)
Atat ca bani (sporuri acordate) cat si ca zile libere.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:06, 16 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

2. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

3. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termende 60 de zile dupa efectuarea acesteia, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

4. Nu este obligatorie acordarea sporului de noapte, intrucat Codul Muncii reglementeaza doua situatii de care pot beneficia salariatii de noapte, si anume:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;

b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permanenta platita doar la solicitare Mariabo21 Mariabo21 Am o nelamurire privind efectuarea serviciului de permanenta platit doar in cazul in care sunt solicitari. Este legal sa trebuiasca sa lucrezi in weekend, de ... (vezi toată discuția)
Sporul de noaptesi turele de sambata si duminica burlacuirina burlacuirina Sotul lucreaza ca portar in cadrul serviciilor stundetesti Gheorghe Asachi.Are 4 luni de cand nu beneficiaza de sporul de 25% pt tura de la ora 22 la ... (vezi toată discuția)
Zile libere pentru sarbatori legale minval minval Buna ziua, un salariat, agent de paza are programul de lucru 12 ore de zi, 12 ore de noapte, urmate de 2 zile libere. Acesta beneficiaza de ore suplimentare ... (vezi toată discuția)