avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Divergente intre legislatie si regulament BNR
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Divergente intre legislatie si regulament BNR

Bună ziua,
Vă rog să mă ajutați cu privire la cine nu respectă legislația, mai precis Legea 448/2006 actualizată,
"ART. 27
(1) Persoanele adulte cu handicap grav sau accentuat pot beneficia de credit a cărui dobândă se suportă din bugetul de stat, prin transferuri de la bugetul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap la bugetele direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, în baza unui contract privind angajamentul de plată a dobânzii pentru achiziţionarea unui singur autovehicul şi pentru adaptarea unei locuinţe conform nevoilor individuale de acces, cu condiţia plăţii la scadenţă a ratelor creditului, dar şi cu condiţia ca valoarea creditului să nu depăşească 10.000 de euro, iar returnarea creditului să nu depăşească 10 ani. În cazul achiziţionării de autovehicule adaptate special pentru transportul persoanelor cu handicap netransferabile, dependente de scaunul cu rotile, valoarea creditului nu poate depăşi 20.000 de euro, perioada de rambursare fiind de 15 ani."
În Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 17/2012 privind unele conditii de creditare a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 855, din 18 decembrie 2012. unde termenul este de 5 ani și nu există nici o excepție pentru persoanele cu dizabilități.
Vă rog să imi spuneți unde trebuie să apelez pentru respectarea legii, Sau cine poate contesta regulamentul BNR, care nu respectă Legea 448/2006, privind creditarea?
Cel mai recent răspuns: kisslevente , utilizator 10:15, 24 Mai 2018
Poate nu inteleg eu intrebarea? Nu exista nici o contradictie intre cele doua acte normative.
BNR ca autoritate de reglementare in domeniul bancar spune ca termenul de creditare poate fi de maximum 5 ani.
Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Dizabilitati spune ca suporta DOBANDA la creditele acordate persoanelor cu dizabilitati din sume de la bugetul de stat, cu conditia ca aceste credite sa nu depaseasca o anume suma sau perioada.
ANPD nu impune conditii de creditare, nici nu ar avea caderea sa faca acest lucru. Doar isi asuma plata dobanzii la unele din aceste credite care se incadreaza in criteriile stabilite in acel art.27, cu sume provenind de la buget. Plata ratelor revine in continuare beneficiarului creditarii.
Va multumesc pentru raspuns! Dar ma refeream la termenul de rambursare care este diferit in legea 448/2006 (unde este 10-15 ani), fata de regulamentul BNR in care termenul de rambursare maxim, este de 5 ani, acest lucru diminueaza sansele de a lua un imprumut cu rate suportabile de catre peroanele cu dizabilitati! Ce primeaza? Regulamentul BNR sau Legea 448? Regulamentul BNR nu se supune legilor?
Cred ca nu m-am exprimat eu clar.
ANPD nu decide termenele pentru care se pot acorda imprumuturi, acesa este treaba BNR. Daca BNR acum spune durata maxima de creditare este 5 ani, bancile pot acorda doar acel maxim de 5 ani.
ANPD doar alege la ce fel de credite preia rambursarea dobanzii, dar nu dispune ce tip de credite si pe ce perioada sa se acorde acestea. Nu spune "se vor acorda persoanelor cu dizabilitati credite pe 10 / 15 ani" ci spune "platim dobanda la creditele acordate persoanelor cu dizabilitati cu conditia sa nu fie pe perioade mai mari de 10 / 15 ani". Sunt lucruri foarte diferite.
In situatia cand BNR mareste durata de creditare, sa zicem la 20 de ani, ANPD va plati dobanda tot numai pentru credite de maxim 15 ani.
BNR de altminteri este autoritate bancara unica, nici o alta institutie, inclusiv ANPD nu poate impune bancilor conditii de creditare.
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2018
CaraD, utilizator
S-ar putea ca eu sa nu fi fost destul de clar ;), deci, in legea 448 se spune "pot beneficia de credit a cărui dobândă se suportă din bugetul de stat..........pentru achiziţionarea unui singur autovehicul şi pentru adaptarea unei locuinţe conform nevoilor individuale de acces.......să nu depăşească 10.000 de euro.......nu poate depăşi 20.000 de euro". BNR limitand rambursarea la maxima de 5 ani, limiteaza posibilitatea persoanelor cu dizabilitati sa acceseze sumele de mai sus, deoarece cu veniturile pe care le au, nu pot rambursa in maxim 5 ani! Atunci legea 448 nu se mai poate aplica, pentru a rambursa in transe mai mici pe perioadele de 10-15 ani! (deoarece bancile invoca regulamentul BNR de 5 ani). Deci ANPD-ul prin DGASPC ne platesc dobanzile pentru 10-15 ani, dar bancile nu acorda aceasta facilitate din cauza celor maxim 5 ani, impuse de BNR! Nu cred ca cineva cu o indemnizatie de 450 lei, ar putea plati in maxim 5 ani, cei - 10.000 sau 20.000 de euro!
Ultima modificare: Joi, 24 Mai 2018
kisslevente, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credite pentru persoane cu handicap grigstav grigstav Buna ziua, Persoanele cu handicap grav pot beneficia de credit a carui dobanda se suporta de ;la bugetul de stat prin bugetul AUTORITATII NATIONALE ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, am și eu o întrebare și anume: sufăr de epilepsie ... bogdamica bogdamica Bună ziua, Am și eu o întrebare și anume: Sufăr de epilepsie și am grad de handicap accentuat permanent, am făcut credit la banca de nevoi personale ... (vezi toată discuția)
Pers cu handicap lazarica18 lazarica18 Sunt persoana cu handicap accentuat de foarte multi ani , am o firma infiintata ca si PFA si doresc sa stiu daca sunt scutita la plata impozitului pe profit. ... (vezi toată discuția)