avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizația de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizația de somaj

Buna ziua eu sunt in șomaj de la data de 15 februarie......iar acum sunt am rămas însărcinată.....întrebarea mea este pot beneficia de indemnizație?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:19, 22 Mai 2018
Buna ziua. Da, puteti beneficia. Pentru a beneficia de indemnizatia de crestere copil trebuie ca in cele 12 luni anterioare nasterii sa fi realizat venituri impozabile sau sa te fi aflat in perioadele asimilate prevazute de lege ca eligibile pentru acest drept.

Somajul este o perioada asimilata, care iti da dreptul la indemnizatia de crestere a copilului. 

Totusi, pentru a beneficia de indemnizatie, trebuie sa te asiguri ca si perioada cuprinsa intre finalizarea somajului si data nasterii este acoperita prin perioade asimilate sau perioade in care ai realizat venituri impozabile.

Se poate intra din somaj direct in concediul de maternitate, care de asemenea este perioada eligibila pentru indemnizatia de crestere copil. Pe parcursul somajului poti beneficia si de concedii medicale, care sunt la randul lor perioade asimilate. Orice tip de concediu medical (inclusiv cel de maternitate) suspenda somajul, care se reia de unde a ramas dupa finalizarea concediului respectiv. (Text preluat)
Din somaj puteti intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.

Pe perioada concediului de maternitate si a CCC, plata indemnizatiei de somaj este suspendata si se va relua, de unde a ramas, dupa incetarea fiecaruia dintre aceste concedii.

Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prevede in acest sens :

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiaza de indemnizaţie de şomaj au urmatoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plaţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:
...
g) pe perioada acordarii indemnizaţiei pentru incapacitate temporara de munca, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pâna la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

www.avocatnet.ro/forum/discu...
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Acum va întreb eu mai am 5 luni din șomaj iar sarcina este la început ...o luna .deci o sa nasc după ce termin șomajul mai primesc indemnizația?
Buna ziua mai o întrebare au dreptul sa îți taie șomajul daca însărcinată fiind refuz sa merg la anumite locuri de munca propuse de ei?
Plata indemnizatiei de somaj încetează la data refuzului nejustificat de a se încadra într-un loc de muncă conform pregătirii sau nivelului studiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj Alexandra Istudor Alexandra Istudor In noiembrie imi expiră contractul de muncă și există posibilitatea să nu mi l prelungească. In noiembrie fac 12 luni lucrate din perioade asimilate. ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil C.Daniela C.Daniela Buna ziua, Am o prietena care este insarcinata in trei luni si are urmatoarea problema. In noiembrie ii expira perioada de somaj si nu stie daca isi va gasi ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil DS_13 DS_13 Va rog sa-mi spuneti daca pot beneficia de concediul pentru cresterea copilului, in conditiile in care am fost angajata cu contract de munca timp de 3 ani ... (vezi toată discuția)