avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despăgubirea surorii după cumpărarea cotei din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despăgubirea surorii după cumpărarea cotei din donația de la părinți. Cine va fi proprietar final în acte, ambii soți sau doar soția?

Buna ziua! Se da urmatoarea situatie:

Parintii sotiei mele vor sa doneze (ei si surorii ei) un apartament. Apoi, din fondurile comune dorim sa o despagubim pe sora sotiei, pentru a ii cumpara partea de 50% la care are dreptul din donatie.

Cine va fi proprietar final in acte, ambii soti sau doar sotia?

Care ar fi cea mai usoara cale pentru ca amandoi sa fim proprietari ?

Multumesc

Ultima modificare: Miercuri, 23 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 10:20, 5 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Să o "despagubiti"...care și unde e paguba?
Dacă îi veti cumpara jumătatea cumnatei, jumătate din imobil va fi bunul propriu al soției (dobândită prin donatie), jumătate va fi bun comun (dobândită prin cumpărare in timpul căsătoriei)
Intr-adevar nu exista o paguba.

Ma refeream la faptul sa ii “cumparam” jumatatea sorei sotiei, astfel incat noi, sotii, sa fim proprietari.

In acest caz, presupun ca apt. va fi impartit intre soti, precum ai mentionat mai sus?

Oare art. 31 din legea familiei, nu mentioneaza fix contrariul?
Dacă va referiți la Codul familiei, acesta a fost inclus și modificat in noul Cod civil.
Dar dispozițiile privind bunurile comune și proprii, au rămas la fel.
Bunurile dobandite prin donație sunt bunuri proprii (afara de cazul in care donatorul dispune ca ele să fie comune).
Bunurile dobandite prin cumpărare in timpul căsătoriei sunt bunuri comune.
În speță, daca socrii donează imobilul celor 2 fiice, în cote parti egale de 1/2, jumătatea fiecăreia va fi bun propriu.
Jumătatea le care o veti cumpara de la cumnata va fi bun comun.
Ultima modificare: Marți, 22 Mai 2018
raluk0207, utilizator
Buna ziua "MihaiStancu".

Ati adresat intrebarea "Care ar fi cea mai usoara cale pentru ca amandoi sa fim proprietari ?".
Sa inteleg faptul ca ati dori sa fiti coproprietar, alaturi de sotia dumneavostra, in parti egale (adica 50 % si respectiv, 50 %) ?
In functie de raspunsul dumneavoastra, aceasta discutie poate fi continuata pe acest forum/site. Variante exista.
Pentru alte situatii ati primit sugestii de la participantii la aceasta discutie. Sunt cat se poate de pertinente.

Succes.
Buna ziua,

Intr-adevar, intrebarea cea mai corecta este: cum am am putea sa fim amandori coproprietari (50 - 50)?, eu si sotia.

S-ar aplica alte metode in afara de cele postate de colegii de mai sus ?

Multumesc pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Divort elisabeta11 elisabeta11 vreau sa divortez di doresc sa stiu cum se procedeaza la partaj, cum se impart bunurile?...2 masini si o casa, mentionez ca imobilul a fost al socrilor mei ... (vezi toată discuția)
Mostenire stefantoth stefantoth Cum pot sa imi ajut sotia in urmatoarea situatie?In urma decesului tatalui ei,ea,sotia mea cu fratele ei nu au facut succesiunea desi au trecut doi ... (vezi toată discuția)
Soția a vândut un apartament dobândit de la bunici și am cumpărat împreună, în cote egale, un apartament mai mare. cum este considerat primul apartament, bun propriu sau bun comun? claudiughebauer1975 claudiughebauer1975 Soția a dobândit un apartament cu uzufruct. Bunicii soției au făcut v-c cu uzufruct înaintea căsătoriei dintre noi și au decedat în timp ce eram legal ... (vezi toată discuția)