avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fără plată
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fără plată

Bună seara, aș vrea să știu care este perioada maximă pentru care se poate lua un concediu fără plată și ce drepturi se păstrează ? Mulțumesc

am un contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată
Ultima modificare: Miercuri, 23 Mai 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Daca lucrati in sectorul bugetar :
HG 250/1992 - personal contractual
art.25
(1) Salariaţii din administratia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unitatile bugetare au dreptul la concedii fără plata, a caror durata însumată nu poate depăşi 90 de zile lucratoare anual, pentru rezolvarea urmatoarelor situaţii personale:
a) susţinerea examenului de bacalaureat, a examenului de admitere în instituţiile de invatamint superior, curs seral sau fără frecventa, a examenelor de an universitar, cit şi a examenului de diploma, pentru salariaţii care urmeaza o formă de invatamint superior, curs seral sau fără frecventa;
b) susţinerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor de doctorat sau a tezei de doctorat, în cazul salariatilor care nu beneficiaza de burse de doctorat;
c) prezentare la concurs în vederea ocuparii unui post în alta unitate.
(2) Salariaţii au dreptul la concedii fără plata, fără limita prevăzută la alin. (1), în urmatoarele situaţii:
a) ingrijirea copilului bolnav în vârsta de peste 3 ani, în perioada indicată în certificatul medical; în acest drept beneficiaza atit mama salariata, cit şi tatal salariat, dacă mama copilului nu beneficiaza, pentru aceleasi motive, de concediu fără plata;
b) tratamentul medical efectuat în strainatate pe durata recomandata de medic, dacă cel în cauza nu are dreptul, potrivit legii, la indemnizatia pentru incapacitate temporara de muncă, precum şi pentru insotirea sotului sau, după caz, a sotiei ori a unei rude apropiate - copil, frate, sora, parinte, pe timpul cit acestia se afla la tratament în strainatate - , în ambele situaţii cu avizul obligatoriu al Ministerului Sănătăţii.
(3) Concedii fără plata pot fi acordate şi pentru interese personale, altele decit cele prevăzute la alin. (1) şi (2), pe durate stabilite prin acordul părţilor.

Legea 188/1999 - functionari publici

art.95
.....
(2) Raportul de serviciu se poate suspendă la cererea motivată a funcţionarului public, pentru un interes personal legitim, în alte cazuri decât cele prevăzute la alin. (1) şi la art. 94 alin. (1), pe o perioadă cuprinsă între o lună şi 3 ani.

2. Daca lucrati in sectorul privat :
]Art. 153 C.mun.
(1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
(2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin urmare , verificati in contractul colectiv de muncă aplicabil sau in regulamentul intern care este durata maxima a CFP care se poate acorda la nivel de angajator.
Mulțumesc pentru răspunsul dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Mai 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare concediu fără plată. ciprian2097 ciprian2097 Există vreo lege care să oblige angajatorul să onoreze o cerere pentru concediu fără plată ? Sau există vreo perioadă maximă permisă de lege pentru ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata andrei radu andrei radu buna ziua, lucrez intr-o agentie judeteana ANAF,si as dori sa-mi i-au ,concediu fara plata 1 an de zile sau chiar mai mult. nu am solicitat pina acum ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata gabisim gabisim Buna ziua am o intrebare in legatura cu concediu fara plata. Cum se acorda si pe ce perioada. Mentionez ca persoana respectiva e pensionar si sa reangajat si ... (vezi toată discuția)