OUG 194/2002 republicata reglementeaza regimul juridic al strainilor in Romania.
Astfel. art. 37 prevede:
(1) Strainilor din categoria prevazuta la art. 37 alin. (1), posesori de pasapoarte simple, li se poate acorda viza de scurta sedere cu una sau mai multe calatorii, daca prezinta misiunilor diplomatice si oficiilor consulare invitatie scrisa din partea unei persoane fizice sau juridice, din care sa rezulte ca aceasta va asigura costurile privind indepartarea, in cazul in care strainul invitat nu paraseste Romania pana la data la care inceteaza dreptul de sedere stabilit prin viza, in urmatoarele scopuri:
a) vizita - pot face invitatii cetatenii romani sau strainii posesori ai unui permis de sedere valabil, cu prezentarea, dupa caz, a urmatoarelor documente:
(i) cartea de identitate sau pasaportul, pentru cetatenii romani, permisul de sedere, pentru straini, in original si in copie;
(ii) dovada asigurarii conditiilor de cazare;
(iii) dovada posibilitatilor de asigurare a intretinerii strainului in cuantum de cel putin 30 euro/zi pentru intreaga perioada pentru care este invitat;
(iv) copie de pe documentul de trecere a frontierei de stat, apartinand strainului invitat;
(v) doua fotografii de dimensiunea 3 x 4 cm ale strainului invitat;
Mai exista posibilitatea achizitionarii unui pachet turistic in Romania, si obtinerea unei invitatii de la o firma de turism:
b) turism - pot face invitatii, nominal pentru fiecare strain invitat, societatile comerciale cu profil turistic, cu prezentarea urmatoarelor documente:
(i) certificatul de inmatriculare si statutul societatii comerciale, in original si in copie;
(ii) imputernicirea din partea societatii comerciale pentru persoana desemnata sa invite in numele acesteia;
(iii) cartea de identitate sau permisul de sedere, dupa caz, al persoanei imputernicite;
(iv) copie de pe documentul de trecere a frontierei de stat apartinand strainului invitat;
(v) doua fotografii de dimensiunea 3 x 4 cm ale strainului invitat;
Dvs. apreciati ce este mai usor de obtinut, banii in cont pe durata invitatiei, sau pachetul turistic cu invitatia aferenta.
Atentie, dovada detinerii sumei necesare intretinerii strainului invitat o faceti dvs.!
Dupa incheierea casatoriei, sotul va putea obtine drept de sedere si viza pentru reintregirea familiei.
Nu trebuie sa va suparati, e destula imigratie ilegala - la noi abia a inceput dar in restul UE atmosfera e pe alocuri sufocanta.
La adresa de mai jos veti gasi un forum pentru persoanele cu aceleasi interese ca dvs. - nu sunteti singura, acestea sunt regulile pentru toti.
[ link extern ]
P.S.1. - varianta actului normativ pe care o am eu ( din 2008) prevede 30 de euro/zi de sedere, si nu 50...eu nu stiu sa se fi modificat suma, poate ati inteles dvs. gresit.
P.S.2. Lasati furia la o parte, casatoria este ceva important si deosebit doar pentru protagonisti, nu puteti pretinde si celorlalti sa se entuziasmeze;) Nu ar strica sa obtineti o consultatie de specialitate de la un avocat/notar specializat in drept privat international, ca sa cunoasteti exact implicatiile casatoriei dvs. in plan civil - care va fi regimul bunurilor dobandite in timpul casatoriei in cealalta jurisdictie, care va fi procedura succesiunii, nu doar pentru dvs. si sotul dvs. dar si pentru copiii pe care ii veti putea avea, in raport cu rudele din Egipt, cum se va desfasura un eventual divort si incredintarea copiilor - in fiecare dintre jurisdictii etc.
Nu uitati ca in Egipt se aplica dreptul islamic, derivat din dispozitiile Coranului. Casa de piatra!