avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia pentru copil?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia pentru copil?

Buna ziua.As dori sa aflu raspunsul la cateva nelamuriri in privinta prenatalului/indemnizatie pentru copil.
Tocmai azi am aflat ca sotia este insarcinata(al doilea copil) si vroiam sa stiu cum functioneaza legea in Romania.
Sotia lucreaza inca pana la data de 15 iunie cu un contract in regula in Suedia.In ultimii 4 ani noi am fost aici,dar din motive personale am decis sa ne reintoarcem in Romania.Planul initial (facut in ianuarie) a fost sa ne dam demisia din timp de la munca (ceea ce a fost facut),vindem casa care o detinem aici si sa ne reintoarcem acasa.Precizez ca primul copil (1 an si 7 luni) a fost nascut in Suedia.Pentru el a fost simpla situatia in privinta prenatalului si postnatalului,am avut 2 ani si 6 luni lucrati inainte,deci,nu am intampinat nici un fel de problema.
Dupa cum am zis mai devreme,tocmai azi am aflat ca sotia e insarcinata si vroiam sa stiu daca poate benificia de indemnizatia de copil in Romania pe baza contractului de munca din Suedia.
Planul este ca,atunci cand o sa ajungem acasa,sotia o sa aiba un loc de munca stabil,dar sarcina o sa scurteze perioada de munca in Romania.Se pot adauga lunile din urma din Suedia?
Noi vrem sa renuntam la drepturile la pensie care le-am castigat aici platind taxe si impozitul pe salariu.Cred ca in cazul asta statul Suedez o sa fie nevoit sa plateasca statului Roman timpul in care noi am lucrat aici,cel putin cred ca asa functioneaza.
Din ce am citit am inteles ca trebuie sa ai cel putin 12 luni de venit impozitabil inaintea nasterii copilului pentru a benificia de indemnizatie.Dar se poate calcula si timpul de aici?
Va multumesc in prealabil pentru raspunsuri si ajutor.
Cu respect,Andrei.
Cel mai recent răspuns: Andrei Mihai Zaharia , utilizator 19:08, 28 Mai 2018
Numai pe baza contractului din Suedia , nu se poate beneficia de indemnizatia CCC in tara.

Ordin 1474/2011
situatie :
O persoană care a realizat o perioadă din cele douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului a desfăşurat activităţi profesionale în România poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?


solutie : Dacă persoana a realizat activităţi profesionale în România pe perioada dinaintea datei naşterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislaţiei române în vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, aplicând prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 şi ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfăşurate în alt stat membru se totalizează şi se adaugă celor realizate în România, în măsura în care acest lucru este necesar, în vederea deschiderii dreptului la indemnizaţia pentru creşterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre este posibilă dacă persoanele care au realizat activităţi profesionale în alte state membre se supun legislaţiei din România la data naşterii copilului.

sau

Situatie:
O persoană care a realizat timp de douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) sau Elveţia poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

Solutie:
Pentru a stabili statul membru competent care trebuie să acorde drepturile acestor persoane la prestaţii familiale, prevederile legislaţiei naţionale privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, respectiv art. 2 alin. (6) din OUG nr. 111/2010, trebuie interpretate împreună cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, „persoana care desfăşoară o activitate salariată sau independentă într-un stat membru se supune legislaţiei din statul membru respectiv“. Aşadar, persoanele care desfăşoară/au desfăşurat activităţi profesionale în alte state membre UE sau în state care aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 au dreptul la prestaţiile familiale acordate de acele state membre, nefiind supuse legislaţiei române, ci legislaţiei statului în care desfăşoară/au desfăşurat activităţile profesionale. Aşadar, aceste persoane nu pot beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului în România.
Va multumesc de raspuns si ajutor.Cum am precizat si mai sus,sotia o sa aiba un loc stabil de munca in Romania chiar din momentul reintoarcerii (mai putin 1 saptamana diferenta intre contracte,drumul+acomodarea acasa)
Ce as mai vrea sa stiu este urmatoarea situatie:
Sa zicem ca in cele 12 luni anterioare nasterii sotia cumuleaza 7 luni de munca in Romania + 5 in Suedia.
Din cele 7 luni se va calcula 85 % din salariu de acolo.Restul de 5 luni se vor calcula la 85% din salariu din Suedia sau tot in baza salariului din Romania (o sa fie o diferenta destul de mare intre ele).Sau...o sa se cumuleze toti banii castigati in ultimele 12 luni si se va calcula 85% din suma respectiva?
Din nou,multumesc anticipat!
Cu respect,Andrei
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
La stabilirea bazei de calcul al indemnizației pentru creșterea copilului se iau în considerare toate veniturile realizate de persoana îndreptățită, obținute în condițiile art. 3 din OUG 111/2010, precum și veniturile aferente perioadelor asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) și (6) din ordonanța de urgență.

art.2
...
(6) În vederea acordării drepturilor prevăzute la alin. (1), persoanele care au realizat activități profesionale în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state care aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială și ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, denumit în continuare Regulament, beneficiază de totalizarea perioadelor de activitate realizate în aceste state în condițiile prevăzute de acesta.
Multumesc mult!
Va doresc succes in continuare.
Cu respect,Andrei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului zizike zizike buna seara, va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru situatia mea; eu si sotia muncim in prezent in Anglia,sotia mea este insarcinata si urmeaza sa nasca in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de cresterea copilului Urobertt Urobertt Buna seara Intrebarea mea este: Eu si sotia mea muncim in Germania din 06.2015 cu contract de munca, sotia mea e programat sa nasca in aprilie, dupa nasterea ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de cresterea copilului? mihalutza_2006 mihalutza_2006 As vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia de cresterea copilului daca eu lucrez in Italia, pentru ca fiind membri ai comunitatii europene stiu ca ... (vezi toată discuția)