Bună ziua!
Vă rog să mă ajutați cu un răspuns la o întrebare ce-mi scapă cognoscibilității: cabinetul de avocat este persoană juridică de drept privat sau public?
Care este temeiul de drept? Nu-l găsesc în statut, nici în legea 51/1995!
Pe plan motivațional, arăt că vreau să sustrag legii un adevăr ferm cu privire la
obligativitatea aplicării ștampilei pe documente, de către avocat.
CaraD
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Cred ca infiintarea persoanelor juridice de drept public ar fi acum reglementata in Codul Civil, nu? La art.191. Acest tip de persoana fiind exceptia, iar persoanele juridice de drept privat fiind regula. Daca va sunt necesare reglementari anterioare datei de 1.10.11, ma gandesc la legea 90/2001, 346/2004 si 215/2001.
Mulțumesc frumos!
În Codul Civil văzusem, dar mă gândeam că există o reglementare expresă.
Interpretarea per a contrario pe care i-o dau eu art 191 converge către ideea de persoană juridică de drept privat a cabinetului de avocat!
CaraD
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Personal nu mi-am pus niciodata problema, dar ar fi interesant de aflat si alte opinii calificate. In lipsa unei reglementari exprese in legea speciala care sa defineasca formele de organizare profesionala ca fiind persoane juridice de drept public, am considerat intotdeauna ca acestea sunt de fapt de drept privat.
Weekend bun