ahile36 a scris:
Magda Staicu a scris:
1. Ai luat parte la o competiţie. L-ai depăşit pe al doilea. Pe ce loc esti?
2. Acum sa zicem ca l-ai depăşit pe ultimul. Pe ce loc esti?
1. locul 1
2. penultimul
Deci: concureaza A, B si cu tine si clasamentul e exact in ordinea asta.
Tu il depasesti pe B. Esti acum primul? Cred ca A ramane primul.
Tu erai al treilea si ai devenit al doilea.
Se dau 12 monede si o balanta fara greutati.
Una dintre monede este falsa adica este sau mai grea sau mai usoara.
Din 3 cantariri sa se determine care este moneda falsa si sa se precizeze daca ea este mai grea sau mai usoara decat restul.
Se fac doua gramezi de cate 6 si se pun in balanta. Gramada care e mai grea sau mai usoara se pastreaza. Cealalta gramada este numai cu monede adevarate, deci am scapat de 6.
Acestea 6, mai grele sau mai usoare, se impart in 2 gramezi de cate 3 si se cantaresc iar. Cele care vor fi mai grele sau mai usoare se pastreaza pentru urmatoarea cantarire.
Din acestea 3 alegem 2 si le cantarim. Daca sunt egale, cea de-a treia este falsa. Daca una dintre ele este mai grea sau mai usoara, aceea este falsa.
Destul de simplu. :)
Cel mai bun...
Intr-un mare oras, pe o strada situata in centru, cineva si-a deschis un atelier de croitorie. Pentru ca succesul sa fie asigurat a scris pe firma lui, "Cel mai bun croitor din tara". Vazand cata clientela are, un al doilea croitor deschide si el alaturi un atelier si scrise pe firma lui, "Cel mai bun croitor din lume". Dupa un timp, un al treilea croitor, trecand pe strada cu pricina a ramas surprins de cata clientela aveau cei doi. A hotarat sa se alature celor doi. Ce putea sa mai scrie pe firma lui pentru a putea fi cel mai bun ?
ahile36, nu ai urmarit corespunzator topic-ul.
Rezolvarea mea finala a fost:
Pasul 0: grupam cele 12 monede in 2 gramezi a cate 6, fara sa le cantarim.
Pasul 1: cantarim prima gramada de 6, impartita in 2 grupuri a cate 3 monede.
3-3
a. Daca sunt la egalitate, inseamna ca toate sunt adevarate si le eliminam din cantarire.* Reluam cantarirea in aceeasi forma cu a doua gramada, care evident nu va fi egalitate.
b. Daca nu au fost la egalitate, este clar ca moneda falsa este printre astea 6. Asta inseamna ca stim sigur ca in cealalta gramada toate sunt adevarate.
Pasul 2:
Alegem una dintre cele doua gramezi de 3 inegale si o comparam cu 3 din cele pe care le stim sigur adevarate in urma primului pas.
Asa aflam daca astea 3 sunt adevarate (in cazul in care ele sunt la egalitate) si le eliminam.
Exista mari sanse de reusita in conditiile astea sa iti dai seama din 3 cantariri, insa exista si posibilitatea sa ai nevoie de 4, daca esti extrem de ghinionist. Vezi steluta din pasul 1.a pentru a intelege ce inseamna ghinionist.
Astept intrebarile tale, dar cu rugamintea sa incerci un alt mod de formulare.
Multumesc pentru intelegere.