avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Loc de munca la 17 ani
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Loc de munca la 17 ani

Buna ziua,
sunt nelamurit in privinta semnificatiei sintagmei
locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase
din art. 13, Codul Muncii. Ar putea fi considerat astfel, de pilda, munca pe un cilindru compactor in cadrul unui șantier de autostrada ( doar pe timp de vara ) și dacă se poate face o calificare in acest domeniu la vârsta de 17 ani? Va multumesc

Art. 13. [capacitatea juridică a salariatului]
(1) Persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani.
(2) Persoana fizică poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională.
(3) Încadrarea în muncă a persoanelor sub vârsta de 15 ani este interzisă.
(4) Încadrarea în muncă a persoanelor puse sub interdicţie judecătorească este interzisă.
(5) Încadrarea în muncă în locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase se poate face după împlinirea vârstei de 18 ani; aceste locuri de muncă se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2018
AlinMan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:37, 30 Mai 2018
Vedeti aceste discutii
www.avocatnet.ro/forum/discu...

Cornel Vasile a scris:

Vedeti aceste discutii
www.avocatnet.ro/forum/discu...

Am citit acele discuții dar nu imi dau seama dacă , eu , la 17 ani as putea sa obțin o calificare pentru a muncii pe un utilaj . Sau ce as putea face in acest caz ?
Pentru asa ceva va trebuie permis de conducere..... ceea ce este greu de obtinut la 17 ani.

Vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere este de:
a) 16 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule AM, A1 și B1;
b) 18 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C1, C1E și Tr;
c) 20 de ani împliniți, dacă persoana are o experiență de cel puțin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani împliniți, pentru motocicletele din categoria A;
d) 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 și D1E, precum și pentru triciclurile cu motor din categoria A;
e) 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb și Tv.

Cornel Vasile a scris:

Pentru asa ceva va trebuie permis de conducere..... ceea ce este greu de obtinut la 17 ani.

Vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere este de:
a) 16 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule AM, A1 și B1;
b) 18 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C1, C1E și Tr;
c) 20 de ani împliniți, dacă persoana are o experiență de cel puțin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani împliniți, pentru motocicletele din categoria A;
d) 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 și D1E, precum și pentru triciclurile cu motor din categoria A;
e) 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb și Tv.

Din câte stiu eu in interiorul unui șantier nu este nevoie sa ai permis de conducere pentru utilaje de construcții , doar de o calificare ( nu se cere permis pentru calificare ) . Însă nu stiu dacă se poate obține calificarea dacă nu ai împlinit 18 ani .
Eu nu sunt chiar atat de sigur pentru conducerea unui vehicul in limitele unui santier.

Calificarea se poate obtine si daca nu aveti 18 ani ..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea de pe 19 ianuare permis ce gabytb gabytb Varsta de 21ani impliniti la categoria CE este pentru cei care incep de pe 19 ianuarie 2013 sau si pentru cei care au inceput din 2012 si trece de 19 ianuarie ... (vezi toată discuția)
Carnet de soferi categoria b teudan teudan Buna ziua, Am pentru dumneavoastra doua intrebari, daca ma puteti ajuta: 1). Cu carnet de soferi categoria B pot conduce motociclete din categoaria A2( pana ... (vezi toată discuția)
Prins fara permis SNIO SNIO Daca mi sa facut dosar din cauza ca am fost prins fara permis si sunt si minor. pot intra in socala de soferi pana se da ordinul judecatoresc? (vezi toată discuția)