avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Preaviz in timpul sarcinii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Preaviz in timpul sarcinii

Bună seara, am căutat în mai multe părți și nu reușesc sa primesc răspunsuri la întrebările mele, prin urmare sunt tare încântată că v-am găsit pe dumneavoastră. Am câteva nelămuriri/probleme și aș vrea să le trec punctual:
1) am anunțat verbal angajatorul ca sunt însărcinată și a doua zi am primit preaviz deoarece își încetează activitatea
2) dacă intru in șomaj cum mi se calculează indemnizația de maternitate/creștere copil? Se ia in calcul și perioada șomajului?
3) dacă sunt in preaviz și am anunțat angajatorul doar verbal cu privire la starea de graviditate pot intra in concediu medical pentru risc maternal?
Cel mai recent răspuns: Loredana07 , utilizator 10:12, 1 Iunie 2018
1) am anunțat verbal angajatorul ca sunt însărcinată și a doua zi am primit preaviz deoarece își încetează activitatea


OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:
Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
......
c) salariata gravidã este femeia care anunţã în scris angajatorul asupra stãrii sale fiziologice de graviditate şi anexeazã un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sã îi ateste aceastã stare;
.....

Potrivit Normelor de aplicare OUG 96/2003, salariata înştiinţează angajatorul, depunând, în copie, Anexa pentru supravegherea medicală a gravidei şi lăuzei, completată corespunzător de medic, la compartimentul resurse umane din cadrul unităţii, însoţită de o cerere scrisă care să conţină informaţii referitoare la starea proprie de maternitate, şi, după caz, solicitarea de a i se aplică măsurile de protecţie prevăzute de aceasta.

2) dacă intru in șomaj cum mi se calculează indemnizația de maternitate/creștere copil? Se ia in calcul și perioada șomajului?


Se ia in considerare la calcul si indemnizatia de somaj.

3) dacă sunt in preaviz și am anunțat angajatorul doar verbal cu privire la starea de graviditate pot intra in concediu medical pentru risc maternal?


OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:
Art. 7. - (1) În termen de 10 zile lucrãtoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de cãtre o salariatã cã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligaţia sã înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncã pe a cãrui razã îşi desfãşoarã activitatea.
(2) De la data primirii înştiinţãrii medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncã vor verifica condiţiile de muncã ale salariatei la termenele şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
Art. 9. - În cazul în care o salariatã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e) şi desfãşoarã la locul de muncã o activitate care prezintã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alãptãrii, în sensul celor prevãzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sã îi modifice în mod corespunzãtor condiţiile şi/ sau orarul de muncã ori, dacã nu este posibil, sã o repartizeze la alt loc de muncã fãrã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa, conform recomandãrii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariate.
Art. 10. - (1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sã îndeplineascã obligaţia prevãzutã la art. 9, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupã cum urmeazã:
a) înainte de data solicitãrii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementãrilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c);
b) dupã data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevãzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicitã concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadã ce nu poate depãşi 120 de zile, de cãtre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevãzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale.
(3) Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sãnãtãţii.
Art. 13. - În baza recomandãrii medicului de familie, salariata gravidã care nu poate îndeplini durata normalã de muncã din motive de sãnãtate, a sa sau a fãtului sãu, are dreptul la reducerea cu o pãtrime a duratei normale de muncã, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementãrilor legale.
Mulțumesc frumos. As mai avea o ultima întrebare. Dacă intru in concediu medical pentru risc maternal in luna Iulie și in August angajatorul își încetează activitatea, cine o sa mi plătească concediul medical?
Intrebati mai bine la Casa de Asigurari de Sanatate.
Mulțumesc ☺️

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Motive concediu risc maternal pentru mame mihaelasofronea mihaelasofronea Buna ziua, as dori sa imi iau un concediu de risc maternal ( copilul inca nu a implinit 6 luni), am efectual cele 42 zile lauzie si nu intentionez sa iau ... (vezi toată discuția)
Sarcina cirsteamadalinandrei cirsteamadalinandrei la ce perioada (a sarcini) poti intra in concediu risc de sarcina ? (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal Elena_Aurelia Elena_Aurelia Cu cat se plateste concediu de risc maternal si imi pot lua din 14 saptamani? (vezi toată discuția)