avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... PROCES PARTAJ
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

PROCES PARTAJ

Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri :
- ce presupune un proces de partaj pentru un apartament ? Am inteles ca pentru pornirea acestei actiuni este nevoie sa se plateasca o taxa care reprezinta 3% din valoarea de achizitie a bunului ?
- bunul fiind dobandit in timpul casatoriei , dar doar pe numele unuia dintre parteneri , la partaj celalalt partener beneficiaza de o sulta intr-un anumit procent din valoarea bunului sau din valoarea platilor pana la acel moment ( bunul fiind achizitionat prin credit )

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Avocat Tabrea Alexandru , Avocat 12:12, 31 Mai 2018
Vă rog să observați că nu există nicio prezumție legală privind contribuția egală a soților la dobândirea bunurilor comune, trebuind să se administreze probe pentru lămurirea acestui aspect, o cotă egală urmând a se stabili doar atunci când nu există elemente din care să rezulte o contribuție diferită.
Deși imobilul este pe numele unui soț, se împarte, dacă nu are incidență un caz care să-i dea valoare juridică de bun propriu.

Cu privire la taxă, învederez că, potrivit art. 5 din OUG 80/2013, cererile în materia partajului judiciar se taxează astfel:

stabilirea bunurilor supuse împărţelii – 3% din valoarea acestora;
stabilirea calităţii de coproprietar şi stabilirea cotei-părţi ce se cuvine fiecărui coproprietar – 50 lei pentru fiecare coproprietar;
creanţe pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii, născute din starea de proprietate comună – 3% din valoarea creanţelor a căror recunoaştere se solicită;
cererea de raport – 3% din valoarea bunurilor a căror raportare se solicită;
cererea de reducţiune a liberalităţilor excesive – 3% din valoarea părţii de rezervă supusă reîntregirii prin reducţiunea liberalităţilor;
cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia – 3% din valoarea masei partajabile.
Alineatul (2) al aceluiaşi articol 5 prevede că, dacă cererile în materia partajului judiciar se formulează în cadrul aceleiaşi acţiuni, aceasta se taxează cu o singură taxă de 5% din valoarea masei partajabile.
Ultima modificare: Joi, 31 Mai 2018
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat
Daca unul dintre parteneri nu a contribuit efectiv la plata ratei apartamentului , decat la avans si la achizitionarea unor bunuri din casa , si asta se poate demonstra , ce cota parte ii revine si la ce se raporteaza : la valoarea apartamentului din acest moment , la valoarea de achizitie sau la cuantumul platilor efectuate pana la momentul partajului ?
Ce reprezinta masa partajabila ?

Multumesc!
Apreciez că are un drept de creanță, izvorât din contribuția sa concretă, raportat la valoarea actuală a apartamemtului.
Bunurile mobile pot fi partajate în natură.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj creditor intrebarejuridica intrebarejuridica Partajul cerut de creditor este scutit de taxa de timbru ? (vezi toată discuția)
Cor e taxa de timbru pentru o suprafață de 2057mp la.iesirea ... Lacusta Gelu Lacusta Gelu Cor e taxa de timbru pentru o suprafață de 2057mp la.iesirea din diviziune,avind in vedere că prețul pietii in aceasta zona ajunge 8 euro mp (vezi toată discuția)
Partaj judiciar Cora Diana Cora Diana Cat m-ar costa sa deschid o actiune de partaj judiciar la un imobil in valoare de 600000 lei, in conditiile in care detin 1/24 cota parte? Taxele se impart sau ... (vezi toată discuția)