avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... art.180 din Codul penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

art.180 din Codul penal

Buna ziua!
In data de 22.10.2009, fiica mea, eleva in clasa a V-a, a fost agresata de catre un cadru didactic in timpul orei.
Mai exact, la acel moment, o eleva se afla la tabla pentru rezolvarea unui exercitiu, respectivul cadru didactic se plimba prin clasa (probabil explicand ceva elevilor referitor la rezolvarea exercitiului), iar fiica mea l-a solicitat strigandu-l pe nume, moment in care cadrul didactic s-a apropiat de ea spunandu-i "Acum eu vorbesc!" si a lovit-o cu dosul palmei, cu o miscare de jos in sus, efectul fiind desfacerea cercelului din ureche al fiicei mele care ne-a spus ca, pentru un timp, i-a amortit si urechea.
In aceeasi zi, cateva eleve, colege de clasa cu fiica mea, s-au dus la fosta lor invatatoare careia i-au facut cunoscut tratamentul fizic si verbal la care ii supune acel cadru didatic.
Astfel, se pare ca, la clasa fiicei mele, au mai existat inca trei situatii de lovire si, de asemenea, elevii se plang ca sunt persiflati verbal cu apelative ("placintuta", "mamaliguta" etc.) pe care cadrul didactic in cauza le justifica prin aceea ca, inca, nu-i cunoaste nominal pe elevi si ca, de asemenea, in mod sistematic, sunt persiflati elevii proveniti din sistemul "step by step".
Prin urmare, la data de 28.10.2009, cu ocazia unei sedinte cu parintii respectivei clase, acestia (in special cei ai caror copii au fost loviti) si-au manifestat dezaprobarea fata de activitatea respectivului cadru didactic la clasa redactand o adresa catre conducerea unitatii scolare in care se solicita evaluarea activitatii sale si studierea posibilitatii inlocuirii sale cu alt cadru didactic, petitia fiind semnata de 22 din cei 23 de parinti prezenti din totalul de 25 de elevi ai clasei.
La momentul depunerii petitiei, cadrul didactic in cauza nu si-a recunoscut faptele, iar in solidar cu directiunea scolii s-a incercat minimalizarea lor prin invocarea comportamentului inadecvat al elevilor la clasa, in timpul orei.
Procedura administrativa in astfel de cazuri prevede intrunirea consiliului profesoral, desemnarea unei comisii care sa analizeze cele petitionate daca acestea se constata a fi intemeiate, insa directiunea scolii s-a antepronuntat deja declarand ca nu se va vota pentru constituirea respectivei comisii.
Un alt pas l-ar reprezenta sesizarea inspectoratului scolar, dar, si in acest caz, realmente, sansele ca acea comisie sa denunte si sa sanctioneze comportamentul cadrului didactic in cauza sunt infime.
Mentionez ca respectivul cadru didactic are peste 30 de ani de activitate in cadrul aceleiasi unitati scolare, ca, pe parcursul acesteia, unii dintre elevii sai au obtinut rezultate meritorii la diferite concursuri scolare si olimpiade ale disciplinei predate de acesta, fiind astfel apreciat ca un cadru didactic competent.
Totusi, in realitate, metoda de lucru a cadrului didactic consta in selectarea elevilor cu oarecare apetenta si aptitudini la disciplina sa si marginalizarea celorlalti care ajung astfel sa fie considerati un soi de "cantitate neglijabila".
De asemenea, din discutii purtate cu diversi absolventi ai respectivei unitati scolare, a reiesit ca acest tip de atitudine si comportament cu accese de violenta fizica si verbala ale cadrului didactic in cauza este o constanta, doar ca a fost tolerat pana in prezent (poate si pentru ca nu au fost semnalate cazuri de vatamare fizica).
Ca atare, precizand ca nu am solicitat un certificat medico-legal pentru fiica mea (nesesizand urme de vatamare), as dori sa stiu in ce masura sunt indeplinite conditiile pentru depunerea unei plangeri penale la adresa cadrului didactic in cauza pentru lovire in forma simpla si daca sunt sanse ca o eventuala astfel de plangere sa produca consecinte juridice.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: peraspera , utilizator 12:12, 2 Noiembrie 2009
Stelian Gaus a scris:

Buna ziua!
.... iar fiica mea l-a solicitat strigandu-l pe nume,

... iar in solidar cu directiunea scolii s-a incercat minimalizarea lor prin invocarea comportamentului inadecvat al elevilor la clasa, in timpul orei....


Poate ca "fara fum nu iese foc". Nu neg ca sunt dascali care n-au ce cauta in domeniul educatie dar, la fel sunt si o gramada de copii neascultatori cu un comportament "mai mult decat inadecvat".

Dvs. puteti face o plangere la politie in numele copilului dvs. chiar daca nu aveti certificat medico-legal. Termenul este de 2 luni de la data cand dvs. ati aflat de savarsirea infractiunii.
Oricum, ar trebui sa aveti grija sa nu fiti acuzat de denuntare calomnioasa daca nu se confirma ca a savarsit vreo infractiune.
la fel sunt si o gramada de copii neascultatori cu un comportament "mai mult decat inadecvat"


Stimata doamna,
fiica mea este eleva intr-o asa-zisa clasa "selectionata", dar nu de copii cu nevoi educationale speciale, ci una cu copii cu cunostinte "peste medie" la limba engleza.
Comportamentul ei si al colegilor ei nu a fost si nu este unul "inadecvat" in intelesul unor atitudini/gesturi etc. huliganice, indecente sau mai-stiu-eu-cum, ci este cel al unor copii de 10-11 ani care au schimbat un ciclu de scolarizare cu altul, care inca nu au deprins constiinta unei discipline necesare in sala de clasa, in timpul orei, care, astfel, isi permit sa mai fie neatenti, ghidusi, sa se harjoneasca sau sa vorbeasca intre ei in timpul actului de predare, dar nu cred ca masura educativa cea mai pertinenta este cea admonestarii nici macar verbale, darmite fizice!

Intrebarea mea era doar daca, din cele relatate, dincolo de metoda discriminativa in activitatea didactica a respectivului cadru, in opinia dumneavoastra, se desprind potential elementele constitutive ale infractiunii de lovire simpla, conform intelesurilor sale din Art. 180 CP fiindca cele expuse de mine sunt fapte certe si nicidecum simple speculatii nascocite de mintea elevilor pentru a-si justifica astfel nesatisfacerea propriilor obligatii scolare.

In plus, va multumesc pentru grija legata de atragerea atentiei cu privire la posibilitatea acuzarii de denuntare calomnioasa, insa, personal, am convingerea ca nu poate fi vorba de asa ceva!
Normal ca pentru lovire s-ar intruni elementele constitutive ale infractiunii de lovire simpla. Ar mai trebui niste martori. Nu trebuie sa-i aduceti dvs. pentru ca este obligatia organelor de cercetare de a demonstra existenta sau nu a vreunei infractiuni.
Dar... nu strica sa-i aveti.

Departe de mine gandul de a va supara dar... parintii au tendinta de a-i crede neconditionat pe copii. Si subiectivitatea asta o stiu din proprie experienta. :D Aici trebuie sa aveti grija.
Pornind de la premiza ca fetita dumneavoastra spune adevarul, este regretabil "tratamentul". Va inteleg si as vrea ca si ceilalti sa va inteleaga: vreti sa faceti plangere penala pentru ca, institutiile statului nu functioneaza. Dv. ati procedat corect, cerand sa medieze directorul scolii; acesta, nu numai ca nu a luat masurile normale, (discutii cu profesoara, copilul, parintii, cu recunoasterea greselii, scuze o sanctiune si angajament). In mod normal, stiindu-va nedreptatit, ati mers la inspectorat, care, avand aceeasi atitudine- este regula, NU A FACUT SAU NU VA FACE NIMIC! Trebuie sa stiti ca nici nu poate fi dat afara asa usor un profesor. Nu trebuie sa va condamne nimeni ca vreti acum sa mergeti pana in panzele albe. Ce trebuie sa stiti este ca asa reactioneaza absolut toate institutiile in Romania, nu fac nimic, nu rezolva nimic, pentru ca nimeni nu controleaza pe nimeni! Este sistemul care se apara. Am testat atatea incat poate ar fi bine sa le public: cereri si raspunsuri. Poate ar trebui sa luati drumul invers, sa vorbiti de la om la om cu doamna profesoara, spre binele tuturor. Ar fi o dovada nu de slabiciune, dimpotriva. Veti controla situatia. Ii spuneti ca nu ati vrut sa ii faceti rau, ca fetita este speriata, ca o intelegeti ca poate fetita nu a fost obisnuita cu alte reguli decat cele dinainte. Doamna profesoara va va spune ce greu este sa lucrezi astazi cu copiii, ca ar vrea sa ii vada pe toti premianti, ca meseria aceasta este foarte stresanta si lasa urme in 30 de ani de activitate- dumneavoastra sa o credeti! Precis ii pare rau, precis se va cenzura, iar dumneavoastra veti avea posibilitatea sa fiti generos, sa ii acceptati scuzele si sa rugati fetita sa inteleaga acestea si sa se poarte ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Precis isi va respecta si admira taticul pentru cat de istet si bun este! Este doar o sugestie. Este singura modalitate de a castiga! La plangerea penala, probabil politia isi va declina competenta, va retrimite la parchet si apoi veti ajunge sa aveti o actiune penala la tribunal, cu timp pierdut, nervi, etc. Nu este mai bine sa o "lecuiti" printro operatie fara bisturiu, servind in acelasi timp si scoala si pe ceilalti copii-caci nu cred ca va mai repeta gestul atata timp cat va mai profesa. Nu stiu cat vor mai fi profesori licentiati in scoli (este un aspect pe care nu il cunoasteti!). V-am scris cu buna credinta si ca sa intaresc, considerand ca sunteti un tatic tanar, inchei cu un proverb "Si vieillesse pouvait, si jeunesse savait!
parintii au tendinta de a-i crede neconditionat pe copii. Si subiectivitatea asta o stiu din proprie experienta. Aici trebuie sa aveti grija.


Departe de mine gandul de a transforma acest subiect intr-un epistoliar.
Dar...
la randul meu, sunt fost cadru didactic. Cunosc institutia scolii romanesti destul de bine, fara a avea pretentia ca as cunoaste-o ca pe propriul meu buzunar. Am trecut prin toate ipostazele posibile: elev, examinat, profesor la catedra, examinator, supraveghetor, diriginte cu absolventi, iar acum parinte. Stiu insa ce e posibil si ce e imposibil, administrativ vorbind, la nivelul ei. Stiu ca o asemenea speta, daca e sa fie tratata in continutul legislatiei si prevederilor interne ale sistemului de educatie e sortita esecului pentru ca, nu-i asa, in traditia romaneasca, fi-r-ar, "corb la corb nu-si scoate ochii!".
Am parasit sistemul de invatamant nu din cauza salarizarii deficitare, ci din cauza obtuzitatii sale, a inertiei contraproductive si, MAI ALES, din cauza faptului ca actul de invatare nu este centrat pe interesul elevului, ci pe cel al cadrelor didactice!
Am considerat ca pot participa mai bine la reforma sa din exterior, decat din interior. Faptul ca fiicei mele i s-a intamplat ceea ce i s-a intamplat nu e o vendeta. Am stat si m-am gandit la rece, m-am autoanalizat si, tinand cont ca sunt presedintele comitetului de parinti pe clasa, as fi avut aceeasi reactie si daca ar fi fost vorba doar de celelalte cazuri de lovire!
Imi cunosc (zic eu, sper!) suficient copilul pentru a-mi da seama cand a suferit realmente o trauma si a intelege cand e vorba doar de iesiri specifice varstei sale.
Nu stiu cat de mult importa, dar v-as putea relata mai multe episoade legate de activitatea la clasa a cadrului didactic incriminat. Am investigat destul de temeinic, cu mijloace personale, activitatea si as putea spune chiar cariera dumnealui de pana acum pentru a intelege ca e vorba de un personaj cu un deficit de afectivitate, de un elitist infatuat, incapabil sa relationeze pe nivelul de intelegere al unui copil de 10-11 ani, in asa fel incat sa-i castige acestuia stima si nu teama!
Am stat de vorba cu respectivul cadru didactic, cu directorul scolii, dar si cu unii din ceilalti copii din clasa si parinti ai acestora, suficient cat sa am o intelegere spun eu obiectiva a situatiei de fapt.
Anterior episodului cu lovirea, intr-o alta ora, fara a investiga ce s-a intamplat, cadrul didactic cu pricina a mutat-o disciplinar pe fiica mea in ultima banca intrucat AR FI VAZUT ca ea l-ar fi deranjat pe colegul ei de banca despre care cadrul didactic spune ca este "unul care vrea sa invete". Intr-adevar, acel copil este unul deosebit de inzestrat cu inteligenta. Doar ca, intr-un gest de sinceritate pe care doar ingenuitatea varstei sale o poate explica, pe loc, copilul a recunoscut, fara sa i se ceara acest lucru, ca el a fost cel care a pornit harjoana, cadrul didactic surprinzand doar secventa a doua in care fiica mea i-a "raspuns" colegului ei, asupra acestuia neluandu-se nici o masura de catre cadrul didactic.
Nu vreau sa se inteleaga ca spun aceasta pentru a-mi motiva in vreun fel o oarecare adversitate fata de cadrul didactic in cauza, nu este vorba de asa ceva, incerc doar sa ilustrez comportamentul sau discriminatoriu la clasa si sa se inteleaga ca revolta mea nu este indreptata asupra unei persoane, ci asupra unei forme de manifestare tolerata, ignorata de factorii abilitati din sistemul educational si impotriva careia, daca nu se iau masuri chiar si de genul acesta, extreme, precum o plangere penala, cu toate consecintele morale, profesionale, umane pe care le poate incumba, riscam sa perpetuam o scoala romaneasca neprofesionista!

Alte discuții în legătură

Profesor abuz in serviciu ioana19 ioana19 Buna ziua. Daca un porf,are boala pe mine,si pot demonstra ca din cauza aia imi da note mici,desi stiu si invat,multai bine decat restul,se face vinovat de ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de o parere, ce ar face cineva in aceasta situatie? ChidinNuta ChidinNuta Fetita mea considera ca este un elev bun la invatatura. Din cand in cand, participa si la olimpiade. Dupa o olimpiada, profesorul ei a fost atat de ... (vezi toată discuția)
Invatamant (probleme cu invatatoarea) ContSters172400 ContSters172400 Buna seara, Este ok daca ascund un reportofon in ghiozdanul copilului (fara stirea lui) ca sa aflu ce se intampla cu adevarat in clasa? Copilul meu, care ... (vezi toată discuția)