avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... art.180 din Codul penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

art.180 din Codul penal

Buna ziua!
In data de 22.10.2009, fiica mea, eleva in clasa a V-a, a fost agresata de catre un cadru didactic in timpul orei.
Mai exact, la acel moment, o eleva se afla la tabla pentru rezolvarea unui exercitiu, respectivul cadru didactic se plimba prin clasa (probabil explicand ceva elevilor referitor la rezolvarea exercitiului), iar fiica mea l-a solicitat strigandu-l pe nume, moment in care cadrul didactic s-a apropiat de ea spunandu-i "Acum eu vorbesc!" si a lovit-o cu dosul palmei, cu o miscare de jos in sus, efectul fiind desfacerea cercelului din ureche al fiicei mele care ne-a spus ca, pentru un timp, i-a amortit si urechea.
In aceeasi zi, cateva eleve, colege de clasa cu fiica mea, s-au dus la fosta lor invatatoare careia i-au facut cunoscut tratamentul fizic si verbal la care ii supune acel cadru didatic.
Astfel, se pare ca, la clasa fiicei mele, au mai existat inca trei situatii de lovire si, de asemenea, elevii se plang ca sunt persiflati verbal cu apelative ("placintuta", "mamaliguta" etc.) pe care cadrul didactic in cauza le justifica prin aceea ca, inca, nu-i cunoaste nominal pe elevi si ca, de asemenea, in mod sistematic, sunt persiflati elevii proveniti din sistemul "step by step".
Prin urmare, la data de 28.10.2009, cu ocazia unei sedinte cu parintii respectivei clase, acestia (in special cei ai caror copii au fost loviti) si-au manifestat dezaprobarea fata de activitatea respectivului cadru didactic la clasa redactand o adresa catre conducerea unitatii scolare in care se solicita evaluarea activitatii sale si studierea posibilitatii inlocuirii sale cu alt cadru didactic, petitia fiind semnata de 22 din cei 23 de parinti prezenti din totalul de 25 de elevi ai clasei.
La momentul depunerii petitiei, cadrul didactic in cauza nu si-a recunoscut faptele, iar in solidar cu directiunea scolii s-a incercat minimalizarea lor prin invocarea comportamentului inadecvat al elevilor la clasa, in timpul orei.
Procedura administrativa in astfel de cazuri prevede intrunirea consiliului profesoral, desemnarea unei comisii care sa analizeze cele petitionate daca acestea se constata a fi intemeiate, insa directiunea scolii s-a antepronuntat deja declarand ca nu se va vota pentru constituirea respectivei comisii.
Un alt pas l-ar reprezenta sesizarea inspectoratului scolar, dar, si in acest caz, realmente, sansele ca acea comisie sa denunte si sa sanctioneze comportamentul cadrului didactic in cauza sunt infime.
Mentionez ca respectivul cadru didactic are peste 30 de ani de activitate in cadrul aceleiasi unitati scolare, ca, pe parcursul acesteia, unii dintre elevii sai au obtinut rezultate meritorii la diferite concursuri scolare si olimpiade ale disciplinei predate de acesta, fiind astfel apreciat ca un cadru didactic competent.
Totusi, in realitate, metoda de lucru a cadrului didactic consta in selectarea elevilor cu oarecare apetenta si aptitudini la disciplina sa si marginalizarea celorlalti care ajung astfel sa fie considerati un soi de "cantitate neglijabila".
De asemenea, din discutii purtate cu diversi absolventi ai respectivei unitati scolare, a reiesit ca acest tip de atitudine si comportament cu accese de violenta fizica si verbala ale cadrului didactic in cauza este o constanta, doar ca a fost tolerat pana in prezent (poate si pentru ca nu au fost semnalate cazuri de vatamare fizica).
Ca atare, precizand ca nu am solicitat un certificat medico-legal pentru fiica mea (nesesizand urme de vatamare), as dori sa stiu in ce masura sunt indeplinite conditiile pentru depunerea unei plangeri penale la adresa cadrului didactic in cauza pentru lovire in forma simpla si daca sunt sanse ca o eventuala astfel de plangere sa produca consecinte juridice.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: peraspera , utilizator 12:12, 2 Noiembrie 2009
chiar si epistolele ajuta: putem invata, altii pot invata, trecand prin filtrul ratiunii lor informatiile. Sunt demisionara din invatamant din 1973, din motive similare! Un inspector mi-a modificat o nota, i-am spus ca in situatia asta eu nu sunt profesor si imi depun demisia pe loc, ceea ce am si facut! Aveam post in Bucuresti, liceu renumit. Nu doream sa fac aceste confidente, dar de atunci pana acum nimic nu s-a schimbat, in invatamant , iar in domeniul relatiilor cu institutiile, regresul este evident si situatia este dezastruoasa! Experimentez de 20 de ani si vreau sa va scutesc de neplaceri. Daca nu va conving, vom fi doi luptatori, unul, caruia ii doresc succes, altul care a simtit de zeci de ori esecul, dar insista totusi. As vrea sa fim cat mai multi luptatori, ar fi mai usor si am avea mai multe sanse pentru copiii nostri, ai patriei. "A bon entendeur, salut".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Profesor abuz in serviciu ioana19 ioana19 Buna ziua. Daca un porf,are boala pe mine,si pot demonstra ca din cauza aia imi da note mici,desi stiu si invat,multai bine decat restul,se face vinovat de ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de o parere, ce ar face cineva in aceasta situatie? ChidinNuta ChidinNuta Fetita mea considera ca este un elev bun la invatatura. Din cand in cand, participa si la olimpiade. Dupa o olimpiada, profesorul ei a fost atat de ... (vezi toată discuția)
Invatamant (probleme cu invatatoarea) ContSters172400 ContSters172400 Buna seara, Este ok daca ascund un reportofon in ghiozdanul copilului (fara stirea lui) ca sa aflu ce se intampla cu adevarat in clasa? Copilul meu, care ... (vezi toată discuția)