avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1020 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ancheta interna, discriminare, abuz, umilinta in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ancheta interna, discriminare, abuz, umilinta in multinationala

Buna ziua, sunt angajat intr-o multinationala si de ceva timp am probleme cu sefii, probleme referitoare la injuraturi, discriminari, abuz de putere, umilire etc.(detin probe audio) si intentionez sa demarez o ancheta interna ca toti cei care mi-au adus toate aceste umilinte sa fie trasi la raspundere. Cum trebuie sa procedez si ce castig pot avea? Exista vre-un risc?
Ultima modificare: Vineri, 1 Iunie 2018
StefanMadalin, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:17, 1 Iunie 2018
Sunt mai multe aspecte care trebuiesc avute în vedere pentru a putea stabili dacă aveți dreptul de a efectua anchete ( de orice fel) sau daca ar trebui sa vă adresați unor instituții competente să dispună aplicarea unor măsuri în astfel de situații....
Puteti fi mai explicit? Eu detin inregistrari cu sefii mei in momentele in care ma injura, ma umilesc, discrimineaza, ameninta cu toate acestea nu pot face nimic?
Ca angajat, dvs. nu puteti declansa o ancheta disciplinara in cadrul firmei. Astfel de anchete sunt de competenta angajatorului.
Dvs. puteti sesiza angajatorul in scris cu nr. de inregistrare/ data. In sesizare puteti prezenta toate aspectele, sa mentionati martori, sa notificati ca detineti probe audio (atentie, in ROI pot exista prevederi conform carora se interzic inregistrarile audio si/ sau video).
In functie de raspunsul angajatorului si/ sau de actiunile si masurile dispuse de angajator, puteti sesiza Consiliul national pentru combaterea discriminarii sau deschide actiune in instanta impotriva respectivelor persoane.
1. Depuneti o sesizare la sefii superiori , in aceasta privinta.

2. Codul muncii nu face referire la normele de comportament, acestea trebuie respectate de salariat, sub sancţiunea răspunderii disciplinare.
Obligaţia de a respecta normele de comportare se poate deduce, pe de o parte, din ansamblul dispoziţiilor legale, iar pe de altă parte din prevederile art. 5 din Codul muncii, care consacră principiul egalităţii de tratament, precum şi din dispoziţiile art. 6 din acelaşi cod, relative la respectarea demnităţii şi conştiinţei salariatului.

Prin urmare, se poate dispune efectuarea unei cercetari disciplinare, iar la finalizarea acesteia angajatorul sa decida aplicarea unei sanctiuni disciplinare.

3. Hartuirea la locul de munca. Cum se pot apara salariatii de abuzurile de la serviciu?
www.avocatnet.ro/articol_369...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce poate face un angajat care este jignit de către șef? Îl poate da în judecată? Daliborka Daliborka Buna ziua, in cazul in care un agajat (sef) adreseaza jigniri unui alt angajat .Cum se poate proceda?acest angajat poate fi dat in judecata ? (vezi toată discuția)
Probleme coleg de munca ionuthau ionuthau Buna ziua am o intrebare de 2 luni si cv tot am probleme cu un coleg de munca care e agent de vanzari vorbeste urat de sotia mea. Injura vorbeste pe la spate ... (vezi toată discuția)
Jigniri si amenintari la locul de munca ionutliviu ionutliviu buna seara , am si eu o intrebare: care sunt pasii legali in vederea solutionarii unui conflict de munca cu un coleg? de cateva luni lucrez cintr-o ... (vezi toată discuția)