avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este corect sa faci alte activități decât fisa ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este corect sa faci alte activități decât fisa postului?

Este legal sa mi se aloce niște sarcini neconforme fisei postului și sa nu fie respectate deloc recomandarile medicului de medicina muncii?
Sunt inginer angajat al unei firme de producție a lemnului pe postul de șef schimb . Sectorul de producție cherestea are în componenta și o secție de tratare a lemnului.
Fisa postului este făcută acum 5 ani și este aferenta postului de șef schimb producție cherestea cu activități de supraveghere și coordonator al activității de tratate a lemnului.
Acum 4 ani am fost detașat în secția de tratare a lemnului ca și sef de schimb , dar cu alte atribuțiuni fata de fisa postului . Menționez ca după mutare pe acest post fisa nu a fost modificata .
În noua secție aveam în subordine 2 oameni : un stivuitorist și un necalificat . Aceeași orgaîngrămădit fiind si pe celălalt schimb.
Acum 2 ani postul muncitorului necalificat a fost desființat , atribuțiunile urmând sa fie atribuite mie pe schimbul meu ,aceeași situatie și pe celălalt schimb .
Menționez ca nici în urma acestei modificări nu am fost înștiințat prin fisa postului ca și atribuțiuni.
Acum de la 1 iunie am fost înștiințați printr-un email ca activitatea se reduce la un singur schimb format din mine și colegul de pe tura a doua .
Conform noii organizări nu se respecta fisa postului și pe linga aceasta trebuie efectuata și multa munca fizica . Menționez ca am și o hernie de disc cervicala , iar medicul de medicina muncii în ultimii 3 ani la fiecare evaluare anuala mi-a scris "a se evita efortul fizic , mediu și susținut a nu ridica greutăți mai mari de 5 kg". Aceste recomandari nu au fost respectate .
NiCi acum nu am fisa postului modificata . Aceasta fiind aceeași de acum 4 ani.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:49, 3 Iunie 2018
1. Salariatul are obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului.

2. Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.

3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

4. Angajatorul nu poate modifica atributiile prevazute in fisa postului de o maniera in care acestea sa nu mai corespunda functiei in care este incadrat salariatul ci unei alte functii sau meserii de acelasi nivel de pregatire sau de un nivel de pregatire inferior ori superior.

In practica judiciară pot fi identificate diverse solutii cu privire la acest aspect :
„Dacă nu se modifică natura muncii prestate, schimbarea atribuţiilor postului prin modificarea fişei de post nu constituie o modificare a contractului individual de muncă. Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund în fapt unei funcţii, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii. În acest caz, este necesară încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă în condiţiile art. 41 alin. (1) şi (3) C. muncii ( C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1709/R/2009)".

„Modificarea atribuţiilor din fişa postului nu are semnificaţia unei modificări a contractului individual de muncă potrivit art. 41 C. muncii (...), dacă nu s-a ajuns prin aceasta la un alt specific al funcţiei salariatului. Dacă încredinţarea unor sarcini suplimentare prin fişa de post nu constituie o modificare a felului muncii, cu atât mai mult, retragerea unei sarcini nu poate constitui o astfel de modificare." (Curtea de Apel Constanţa, secţia civilă, minori şi familie, litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 214/CM/2008)

"In principiu, nu constituie o modificare a contractului individual de muncă schimbarea atribuţiilor postului, dar numai dacă nu se modifică natura muncii.
Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund, în fapt, unei funcţii cu un alt specific, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii.(C.A. Bucureşti, Secţia a Vll-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1709/R din 18 martie 2009, nepublicată).

5. Salariatii pot ataca in instanta decizia unilaterala de modificare a fisei postului.
Ultima modificare: Duminică, 3 Iunie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-ART. 6 Angajatorii din orice domeniu de activitate, atât din sectorul public, cât şi din sectorul privat, sunt obligaţi să respecte reglementările în vigoare privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor.
-ART. 9 (1) În sensul prezentei hotărâri, aptitudinea în muncă reprezintă capacitatea lucrătorului din punct de vedere medical de a desfăşura activitatea la locul de muncă în profesia/ funcţia pentru care se solicită examenul medical.
(2) Pentru stabilirea aptitudinii în muncă, medicul specialist de medicina muncii poate solicita şi alte investigaţii şi examene medicale de specialitate, suplimentare celor prevăzute la art. 8.
-ART. 10 În condiţiile în care medicul de medicina muncii face recomandări de tip medical, aptitudinea este condiţionată de respectarea acestora, iar în fişa de aptitudine anexa nr. 5, avizul medical va fi "apt condiţionat".
-ART. 19 Efectuarea examenului medical periodic are următoarele scopuri:
a) confirmarea sau infirmarea la perioade de timp stabilite a aptitudinii în muncă pentru profesia/ funcţia şi locul de muncă pentru care s-a făcut angajarea şi s-a eliberat fişa de aptitudine;
b) depistarea apariţiei unor boli care constituie contraindicaţii pentru activităţile şi locurile de muncă cu expunere la factori de risc profesional;
c) diagnosticarea bolilor profesionale;
d) diagnosticarea bolilor legate de profesie;
e) depistarea bolilor care constituie risc pentru viaţa şi sănătatea celorlalţi lucrători la acelaşi loc de muncă;
f) depistarea bolilor care constituie risc pentru securitatea unităţii, pentru calitatea produselor sau pentru populaţia cu care lucrătorul vine în contact prin natura activităţii sale.
Medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale completeaza fisa de aptitudine a lucratorului. In caz dvs. trebuie sa mentioneze "apt conditionat" si sa mentioneze conditionarile. Angajatorul trebuie sa tina cont de recomandarile medicale pastrand lucratorul la acelasi loc de munca/ post de lucru, daca nu se pot respecta recomandarile medicale, sa ofere lucratorului un alt loc de munca/ post de lucru sau dupa caz, daca nu poate oferi alt loc de munca/ post de lucru, sa trimita lucratorul in somaj.
Din mesajul dvs. am inteles ca sunteti inginer, dar nu imi este clar, daca in prezent prestati activitate de inginer. In conditiile in care nu prestati activitate numai de inginer, este alegerea dvs. daca mai continuati la respectivul loc de munca, purtati o discutie cu angajatorul si in functie de reziltatul discutiei, continuati activitatea sau introduceti demisia cu preaviz.
Adrian Cernatescu a scris:

.....
NiCi acum nu am fisa postului modificata . Aceasta fiind aceeași de acum 4 ani.




Ati solicitat angajatorului , actualizarea fisei postului ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aptitudini profesionale petrulili petrulili Angajatul, a fost internat la psihiatrie in luma mai, iar in august se doreste intoducerea de atributii de relatii cu publicul, desi angajatorul a fost anuntat ... (vezi toată discuția)
Anexa la fisa postului cleopatra50 cleopatra50 Lucrez intr-un compartiment de urgenta ca registrator medical si superiorii ierarhici doresc sa imi traseze sarcini in plus printr-o anexa la fisa ... (vezi toată discuția)
Contract de munca lyly64 lyly64 Buna seara , daca o persoana este in preaviz , angajatorul are voie sa-i modifice fisa postului? bugetari, bugetari. (vezi toată discuția)