avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Gestionar- Legea 22/1969
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Gestionar- Legea 22/1969

Va rog sa ma ajutati cu lamurirea unei situatii. Lucrez intr-un laborator care are in dotare o magazie de reactivi. Exista un laborant care pe langa sarcinile si responsabilitatile legate de functia de laborant are si sarcina de gestionar, evident ca i s-a oprit garantie. Acum iese la pensie si evidnet (datorita situatie financiare) nu mai este nimeni dipus sa preia acesta sarcina in plus. Am citit cu atentie Legea 22/1969 cu modificari din 2016 si acolo se da foarte clar definitia Gestionarului: "CAPITOLUL 1: Dispozitii generale
Art. 1
Gestionar, in intelesul prezentei legi, este acel angajat al unei persoane juridice prevazute la art. 176 din Codul penal care are ca atributii principale de serviciu primirea, pastrarea si eliberarea de bunuri aflate in administrarea, folosinta sau detinerea, chiar temporara, a acesteia."
Deci Gestionar este angajatul cu atributii principale de gestionar, ori eu in Organigrama Laboratorului nu am acesta functie de gestionar. Este corect dpv legislativ, sa i se opreasca viitoarului gestionar garantie ?
Astept cu interes....
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:33, 4 Iunie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intr-adevar, gestionarul trebuie sa aiba ca atributii principale de serviciu primirea, pastrarea si eliberarea de bunuri aflate in administrarea, folosinta sau detinerea, chiar temporara, a persoanelor juridice prevazute la art.176 C.pen.
Ultima modificare: Luni, 4 Iunie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
cum sa formulez respingerea deciziei de completare de sarcini la fisa postului cu sarcina de gestionar?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angajatorul nu poate modifica atributiile prevazute in fisa postului de o maniera in care acestea sa nu mai corespunda functiei in care este incadrat salariatul ci unei alte functii sau meserii de acelasi nivel de pregatire sau de un nivel de pregatire inferior ori superior.

1. In practica judiciară pot fi identificate diverse solutii cu privire la acest aspect :
„Dacă nu se modifică natura muncii prestate, schimbarea atribuţiilor postului prin modificarea fişei de post nu constituie o modificare a contractului individual de muncă. Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund în fapt unei funcţii, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii. În acest caz, este necesară încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă în condiţiile art. 41 alin. (1) şi (3) C. muncii ( C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1709/R/2009)".

„Modificarea atribuţiilor din fişa postului nu are semnificaţia unei modificări a contractului individual de muncă potrivit art. 41 C. muncii (...), dacă nu s-a ajuns prin aceasta la un alt specific al funcţiei salariatului. Dacă încredinţarea unor sarcini suplimentare prin fişa de post nu constituie o modificare a felului muncii, cu atât mai mult, retragerea unei sarcini nu poate constitui o astfel de modificare." (Curtea de Apel Constanţa, secţia civilă, minori şi familie, litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 214/CM/2008)

"In principiu, nu constituie o modificare a contractului individual de muncă schimbarea atribuţiilor postului, dar numai dacă nu se modifică natura muncii.
Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund, în fapt, unei funcţii cu un alt specific, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii.(C.A. Bucureşti, Secţia a Vll-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1709/R din 18 martie 2009, nepublicată).

Contestatia o argumentati cu textele din lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie interna ca sofer? MIKKAELACONTA MIKKAELACONTA Va rog frumos daca poate cineva sa imi raspunda, am un salariat si are funtia de -director general, dar in ultima perioasa imi mai transporta marfa, se poate ... (vezi toată discuția)
Contract de munca lyly64 lyly64 Buna seara , daca o persoana este in preaviz , angajatorul are voie sa-i modifice fisa postului? bugetari, bugetari. (vezi toată discuția)
Introducerea in fisa de post de atributii ale unui alt post gina68 gina68 Intr o institutie publica se poate modifica fisa de post prin introducerea unor atributii ale unui alt post vacant sau temporar vacant ? (vezi toată discuția)