avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Citarea prin poștă: partea citată trebuie să ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Citarea prin poștă: partea citată trebuie să semneze de primire?

Doresc să știu dacă citarea unei părți prin poștă presupune ca acea parte să semneze de primire poștașului.
Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Citatiile se trimit prin posta cus crisoare recomandata sau confirmare de primire. Se semneaza de primire si se scrie data pe formularul postasului.
Plicul primit de la Tribunal are specificat " a se înmîna cu prioritate".În acest caz trebuia sau nu să fie semnat de primire de către destinatar?
Este vorba de începerea divorțului fiind prima înștiințare a unei părți.
Semnatura de primire este obligatorie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate sa nu fie semnata ...

Dacă destinatarul primeşte citaţia, dar refuză să semneze dovada de înmânare ori, din motive întemeiate, nu o poate semna, agentul va întocmi un proces-verbal în care va arăta aceste împrejurări.

Dacă destinatarul refuză să primească citaţia, agentul o va depune în cutia poştală. În lipsa cutiei poştale, va afişa pe uşa locuinţei destinatarului o înştiinţare care trebuie să cuprindă:
a) anul, luna, ziua şi ora când depunerea sau, după caz, afişarea a fost făcută;

b) numele şi prenumele celui care a făcut depunerea sau, după caz, afişarea şi funcţia acestuia;

c) numele, prenumele şi domiciliul sau, după caz, reşedinţa, respectiv sediul celui înştiinţat;

d) numărul dosarului în legătură cu care se face înştiinţarea şi denumirea instanţei pe rolul căreia se află dosarul, cu indicarea sediului acesteia;

e) arătarea actelor de procedură despre a căror comunicare este vorba;

f) menţiunea că după o zi, dar nu mai târziu de 7 zile de la afişarea înştiinţării ori, când există urgenţă, nu mai târziu de 3 zile, destinatarul este în drept să se prezinte la sediul instanţei de judecată pentru a i se comunica citaţia. Când domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul acestuia nu se află în localitatea unde instanţa de judecată îşi are sediul, înştiinţarea va cuprinde menţiunea că pentru a i se comunica citaţia destinatarul este în drept să se prezinte la sediul primăriei în a cărei rază teritorială locuieşte sau îşi are sediul;

g) menţiunea că, în cazul în care, fără motive temeinice, destinatarul nu se prezintă pentru comunicarea citaţiei în interiorul termenului de 7 zile sau, după caz, al termenului de 3 zile prevăzut la lit. f), citaţia se consideră comunicată la împlinirea acestui termen;

h) semnătura celui care a depus sau a afişat înştiinţarea.
Nu este vorba de a refuza în acest caz ci, de a o primi în mînă personal și nu a o lăsa pur și simplu în cutia poștală fiindcă o poate lua oricare persoană.

Alte discuții în legătură

Citatia se pune in cutia postala cand nu ma gaseste acasa? aidu aidu postasul nu m-a gasit acasa si zice ca a bagat citatia in cutia postala insa trebuia sa bage instiintarea in cutia postala, nu citatia! totusi, textul de ... (vezi toată discuția)
Instiintare - nu inteleg :( manead manead Salutare tuturor, Ieri am primit o instiintare ref la un dosar. Ideea e ca nu inteleg nimic din ea. Nici macar nu stiu la ce se refera... Nu trebuia sa scrie ... (vezi toată discuția)
Finalizarea procedurii de citare hot_oliviu hot_oliviu Exista o diferenta in privinta finalizarii procedurii de citare a unei persona fizica si a uneia juridica? In sensul ca pentru o persoana fizica este ... (vezi toată discuția)