avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Titular declarat in restrangere de activitate in luna ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Titular declarat in restrangere de activitate in luna mai

Dupa cum se stie, in MO/18.05.2018 s-a publicat OMEN 3622/2018, privind aprobarea planurilor cadru pentru invatamantul special. Asadar, zilele acestea se lucreaza la revizuirea incadrarii personalului didactic titular, conform noilor prevederi ce se vor aplica incepand cu anul scolar viitor. Conform noilor prevederi, " disciplinele din prezentul plan-cadru de invatamant fac parte din catedra de educatie speciala si sunt realizate de profesorul de psihopedagogie speciala, cu exceptia disciplinelor Religie, Educatie fizica si activitati sportive si Limba moderna".

Intrebare: Cum vor fi solutionate restrangerile de activitate ale titularilor pe disciplinele de cultura generala care incepand de anul scolar viitor nu mai au voie sa predea la nivel gimnazial? In ce etapa? Subliniez faptul ca ordinul a aparut in luna mai a.c., deci dupa ce majoritatea etapelor de mobilitate au trecut, reducand astfel sansele de solutionare a celor aflati in situatie de restrangere de activitate.
Cel mai recent răspuns: Petrovici Simona , utilizator 18:41, 16 Iunie 2018
Ordinul nu are cum sa-si produc aefecte retroactiv, el se va aplica pentru situatiile care se ivesc odata cu intrarea lui in vigoare.
Multumesc pentru mesaj. Cu alte cuvinte, ordinul nu trebuia sa se aplice in cazul profesorilor deja titulari (sunt situatii de titulari cu peste 25 de ani vechime), ci doar in cazul viitorilor titulari? Azi au fost predate noile incadrari si sunt situatii in care titulari ai scolii au fost trecuti in restrangere de activitate deoarece s-au aplicat prevederile OMEN 3622. Mi-ar fi de mare ajutor o trimitere la baza legala/ articol de lege pentru a dovedi ilegalitatea aplicarii OMEN 3622, acum in luna iunie, in conditiile in care etapa de solutionare a restrangerilor de activitate a fost in luna februarie.
Ultima modificare: Marți, 5 Iunie 2018
Marcel2017, utilizator
Constituția României
Art. 15 – Universalitatea
....
(2) Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.

Codul Civil
art. 6 Aplicarea în timp a legii civile
(1) Legea civilă este aplicabilă cât timp este în vigoare. Aceasta nu are putere retroactivă.
....

Cu alte cuvinte, principiul neretroactivității se traduce prin faptul că un act normativ nu se aplică unor fapte din trecut. O lege intrată azi în vigoare are putere numai începând de azi, nu și pentru ceea ce s-a întâmplat până ieri.
www.avocatnet.ro/articol_441...
Va multumesc pentru mesaj. Azi am transmis memoriul.
Sunt din Constanta. Mai am un an si sper sa ies la pensie. Sunt profesor TITULAR de Educatie Fizica si mi s-a pus in vedere restrangerea de activitate. In scoala noastra sunt multe clase cu copii cu dizabilitati severe si doar doua clase cu moderati. Datorita faptului ca la planul cadru specific dizabilitatilor severe, acolo in josul tabelului cu orele alocate, nu este specificat cine face educatia fizica la dizabilitati severe, s-au prevalat de aceasta omisiune si au considerat ca le fac profesorii de psihopedagogie speciala,ca ei le stiu pe toate. Iar eu,ca profesor titular de EF nu am dreptul decat la cele 4 ore de la cele 2 clase de moderati. Rog, spuneti-mi de unde sunteti si ce v-au prelucrat dvs.din acest plan cadru lipsit de viziune si pricepere. Cine l-a facut e in afara sistemului de invatamant special,ca sa nu fiu mai dura. Am incercat sa aflu daca se aplica in toate judetele,sau doar arbitrar.Multumesc!

Editat: date personale
Ultima modificare: Duminică, 17 Iunie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intregire norma didactica pentru profesor titular sau pretransfer? elzgeo elzgeo Buna ziua! Va rog frumos sa analizati urmatorul caz si sa-mi dati un sfat in ceea ce priveste interpretarea lui. Ma numesc M.A. si sunt titular ca ... (vezi toată discuția)
Retroactivare,ultraactivare? arhontele arhontele In momentul de fata in invatamant exista 2 tipuri de titulari; 1. Cu diploma de licenta \"acreditata\"; 2. Fara diploma de licenta \"acreditata\"; Acum ... (vezi toată discuția)
Restrangere activitate invatamat cristeaion cristeaion In comuna sunt 10 invatatori . Un post se va desfiinta din motive de copii sub normativ .In comuna nu este disponibil niciun post de invatator iar cel in cauza ... (vezi toată discuția)