avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general CNP-ul la emiterea unei facturi?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

CNP-ul la emiterea unei facturi?

Mai este obligatoriu CNP-ul la emiterea unei facturi?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iunie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: CaraD , utilizator 12:18, 6 Iunie 2018
~ Conținut șters la cerere ~
Da, beneficiarul are dreptul de a refuza sa fie menționat CNP-ul în factura.

Si anterior exista acest drept dar nu știa lumea...
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iunie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Ma refeream la prestator
Prestatorul nu poate trece CNP daca beneficiarul își arogă dreptul la refuz.
Nu ii poate incalca dreptul...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
(1) In ce priveste clientul, nu mai exista de ceva vreme obligatia de trece CNP pe factura pe care o emiteti acestuia. Legislatia fiscala cere codul de inregistrare / identificare fiscala pentru persoanele impozabile, adica acelea care desfasoara o activitate economica, ceea ce nu este cazul persoanelor fizice. Daca factura se emite pentru persoana fizica autorizata, se trece codul de identificare fiscare a acesteia, nu CNP-ul. In cazul emiterii pentru persoane fizice, se trece doar numele si adresa.
(2) In ce priveste protectia datelor persoanale ale persoanei fizice, este in continuare nevoie de acordul acelei persoane daca doriti sa-i treceti CNP-ul pe factura. Aici nu s-a schimbat nimic, acordul era necesar si sub Legea 677/2001 si este necesar in continuare si sub imperiul Regulamentului 2016/679
(3) Prestatorul (emitentul facturii) isi trece datele sale de inregistrare sau identificare fiscala ca persoana impozabila (la pct 1 mai sus) nici acolo nu este necesar CNP.

Alte discuții în legătură

Ce trebuie sa contina factura? WEO WEO Am niste nelamuriri in ceea ce priveste datele obligatorii pe care trebuie sa le contina o factura si in aces sens va cer ajutorul. Emitentul facturii este ... (vezi toată discuția)
Cnp factura MafRAdu MafRAdu Buna seara, Detinem un site de pe care facturam si persoane juridice si fizice, si contabila ne-a spus ca dupa noul cod fiscal este obligatoriu sa trecem ... (vezi toată discuția)
Probleme cu cnpul gelu2 gelu2 Am un mic magazin pe Internet. Problema e ca dupa discutiile care au fost la recensamant, potentialii clienti nu prea vor sa isi dea CNPul, iar eu trebuie sa ... (vezi toată discuția)