1. Cel mai bine este sa angajati acea persoana pe firma cu contract de munca partial sau integral . Nu inseamna ca este si avantajos fiscal .
2. Persoana isi face firma - aici avem contract de prestari servicii , risc fiscal mic
3. Persoana isi face PFA - la fel contract de prestati servicii , dar este un risc mai mare ca activitatea sa fie considerata dependenta , si atunci venitul se considera salariu , cu toate contributiile aferente.
4. Colaborarea cu contract ca si PF neautorizata - ( fostele conventii civile ) - in momentul platii venitului , se face retinere la sursa a impozitului pe venit si se vireaza in luna urmatoare ( D 100 ) . Cel mai mare risc fiscal de interpretare a venitului ca fiind de natura salariala . Atentie!
Nu trebuie mers pe interpretare ci mers direct pe lege,,daca legea nu specifica clar atunci de ce o interpretare ar fi legala si alta ilegala?!In cazul ca se plateste impozitul de ce conteaza forma de contract?unii spun ca nu trebuie sa aiba caracter de continuitate activitatea civila,,,dar art 1766 cod civil pe contractul de furnizare servicii se spune clar ca poate avea si continuitate,,adica pe o anumita perioada sau in mod continuu,deci de ce unii ne baga pe anumita lege ,ocolind alta lege?!