avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fără preaviz motiv lipsă asigurare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fără preaviz motiv lipsă asigurare transport 100km

Cu stima vă propun următoarea speță: m-am angajat, în urmă cu patru ani la o companie româno-germană pe post de vânzător. Verbal, subliniez, numai verbal, mi s-au propus ca un beneficiu, mașină de serviciu full time, cu benzina aferentă, lucru care s-au și întâmplat. Am oferit timp de patru ani rezultate bune și chiar foarte bune, și chiar am fost avansat, tind eu să cred, pe merit. De anul trecut însă, m-am mutat, obligat de situația personală să mă mut cu domiciliul la circa 80 km de București, 100km față de sediul firmei. Fosta conducere a firmei a acceptat fără rezerve costurile navetei (tacit) și totul era ok. La începutul anului însă conducerea s-a schimbat, am fost obligat să las mașină seara in firmă. Nu comentez, atunci când vrei să tai din cheltuieli este normal acest lucru. Nu am ce să reproșez nimănui, numai că ar fi un chin atât financiar cât și personal (mă refer la familie) să fac naveta aceasta pe banii noștri și pe timpul ne-am în medie/zi fac circa 4-5 ore pe drum. Sunt acum in concediu medical, și vreau că la sfârșitul lui să îmi dau demisia fără preaviz. Este posibil? Poate firma să mă oblige să respect preavizul chiar dacă eu nu îmi pot permite și nu mai doresc această navetă în noile condiții?
PS: scuze de greșeli, scriu de pe smartphone și îmi este foarte greu cu editarea și corectarea, probabil din motive de rețea slabă.
Ultima modificare: Joi, 14 Iunie 2018
roberth, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:38, 15 Iunie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti inceta contractul individual de munca si prin acordul partilor, daca gasiti intelegere din partea firmei. Firma va poate obliga sa respectati preavizul.
Mulțumesc pentru răspunsul prompt! Tocmai de această rezistență din partea firmei îmi este teamă. Mi se pare inuman ca un angajator să te poată ține prizonier in firmă. Bănuiesc că dacă nu mă voi prezenta la serviciu oricum mă vor destitui. Nu vreau să mă prezint la un alt angajator cu așa ceva în cartea de vizită. Un angajator care îți taie brusc toate beneficiile, practic nu face decât să te forțeze să pleci dar tot el are toate drepturile?...
1.Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.

De la regula potrivit căreia salariatul care își dă demisia are obligația de a acorda angajatorului un termen de preaviz, Codul muncii prevede si excepții de la regula, în care salariatul își poate da demisia fără preaviz, si anume :
- in cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.Această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii.

- in cazul in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz - art.81 alin.7 C.mun.

3. In cazul demisiei cu preaviz, nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere demisie - fara preaviz dar cu acordul angajatorului pavel_elena pavel_elena Buna ziua, Sunt angajata la o firma si doresc sa-mi dau demisia fara preaviz dar cu acordul angajatorului. In cazul in care angajatorul va dori sa stau in ... (vezi toată discuția)
Indisciplinar in cartea de munca virtuala buna seara, doresc ... IoanaTdr IoanaTdr Indisciplinar in cartea de munca virtuala Buna seara, doresc sa imi dau demisia la zi si patronul nu accepta decat cu preaviz, si ma ameninta ca imi incheie ... (vezi toată discuția)
Demisie Alex 32 Alex 32 Buna ziua eu sunt angajata in spital cu detasare de la o firmă si azi dori sa renunț din motive personale oare ce trebuie sa fac?....Și după pot sa ma mai ... (vezi toată discuția)