avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cercetare disciplinara

In cazul in care angajatorul a trimis convocator,in care se zice pe scurt, de ce este convocat,salariatul poate cere comisiei sa ii trimita in copie, toate documenele care au stat la baza convocarii?Comisia este obligata sa i trimita toate documentele sau doar in instanta se poate avea acces la ele? in cazul in care sunt declaratii date asa...hai sa dam o declaratie ca asa zice sefu, salariatul poate cere ca declarantului sa i se pune in vedere-informare. ce consecinte are un fals in declaratii,, care poate sa afecteze alta persoana? Avand in vedere ca in timpul cercetarii , partile pot sa aduca sau sa pretinda toate probele de aparare sau acuzare, dar numai pe cele cu referitoare la fapta din convocator,cercetarea se poate prelungi chiar si cateva zile.Deci ,salariatul poate cere audireea declarantilor chiar in fata partilor? sau comisia poate refuza acest lucru, avand deja un inscris-declaratie. care insa a fost data la solicitarea sefului si poate si dictarea acestuia,dat fiind faptul ca unii sefi se folosesc de alti salariati denumiti..slugi, pentru a plati polite celor incomozi
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:12, 17 Iunie 2018
Procedura cercetarii disciplinare si modul de acces la documentele cercetarii trebuie sa se regaseasca in regulamentul intern al angajatorului ... legislatia nu prevede nimic in acest sens.

In caz contra, probabil numai in instanta se poate solutiona o astfel de cerere.

In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

"Nu se poate reţine că s-ar fi încălcat legea în privinţa cercetării disciplinare prealabile. Astfel, nu prezintă relevanţă şi nu justifică refuzul contestatorului de a participa la efectuarea cercetării disciplinare, împrejurarea că angajatorul nu a comunicat acestuia referatele întocmite de inginerul şef referitoare la fapta comisă de contestator. Legea nu instituie o astfel de obligaţie, iar contestatorul trebuia să participe la efectuarea cercetării disciplinare pentru a-şi formula apărările." (Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 901/R/2005, în Revista română de dreptul muncii nr. 3/2005, p. 191)
Daca ar fi asa. Deci inginerul sef nu a comunicat referatele contestatorului. Orice referat se bazeaza pe o constatare semnata si de cele verificat, in alt caz fiind un abuz. Este ca si cum ti as face gestiunea, fara ca tu sa fii de fata si spun, uite ca nu toate obiectele de inventar au fost gasite.Daca legea nu prevede, atunci legea nici nu interzice sa soliciti. Atunci intervine abuzul angajatorului, profitand de pozitia lui dominanta. Este incalcat dreptul la informare.La un proces verbal,de ex intocmit de politie, iti spune ce ai facut, pas cu pas, esti informat complet si este scris totul.Ei bine angajatorul are toate parghiile sa 'te faca',insa cercetarea disciplinara este ca o sedinta de judecata. Partile pot sa ceara prelungirea acesteia,pentru administrarea probelor. Ceea ce ati dat ex dvs cu o hotarare a unei instante nu este izvor de drept, ci doar o practica judiciara,care nu poate fi prezentata chiar si in instanta ,decat ca un argument facultativ si nu obligatoriu. Legea mai spune ca salariatul trebuie sa cunoasca toate acuzele ce i se aduc,dar nu spune cand trebuie sa cunoasca-exceptand,continutului convocatorului care ar spune pe scurt,descrierea faptelor-,In acest caz,pentru a asigura echitabilitatea accesului la un drept egal cu cel al angajatorului, acesta nu ar trebui sa refuze , altfel este susceptibil de un mic abuz.In instanta, completul impune partilor ca, in termen de cel putin 5 zile,inainte de sedinta, sa prezinte posibile alte documente, tocmai pt a fi aduse la cunostinta si completului, in vederea decizionarii, cat si pentru cunostinta partii adverse.
Ultima modificare: Duminică, 17 Iunie 2018
postasul, utilizator
Legea prevede ca : reguli referitoare la procedura disciplinara trebuie sa fie prevazute in regulamentul intern al angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Convocare cercetare disciplinara dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Avand in vedere prevederile art. 251 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii care stipuleaza faptul ca in vederea desfasurarii ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara mariuca4 mariuca4 Am fost la convocare vederea efectuarii cercetarii disciplinare iar acolo comisia era formata doar din seful meu. M-a pus sa raspund la un chestionar pe care ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului individual de munca pt absente nemotivate carmen64 carmen64 am mai multi angajati care lipsesc nemotivat de mai mult de o luna de zile ce pot sa fac in cazul lor? cum pot sa le desfac contractul ? (vezi toată discuția)