avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... distanta minima in constructii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

distanta minima in constructii

Intrebare: exista o perioada de timp limita (fara a intervene prescriptia) de la edificarea unei constructii care violeza art. 612 si 615 CCiv. privind distanta minima in constructii pentru a solicita in justitie respectarea prevederilor respective?
Cel mai recent răspuns: -ELLA- , utilizator 18:09, 30 Iunie 2018
Pot spera un raspuns?
Buna ziua!
CODUL CIVIL (din 2009)

§4. Distanta si lucrarile intermediare cerute pentru anumite constructii, lucrari si plantatii

Art. 612 Cod Civil
Distanta minima in constructii
Orice constructii, lucrari sau plantatii se pot face de catre proprietarul fondului numai cu respectarea unei distante minime de 60 de cm fata de linia de hotar, daca nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel incat sa nu se aduca atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanta minima se poate face prin acordul partilor exprimat printr-un inscris autentic.

Art. 615
Distanta minima pentru fereastra de vedere
(1) Este obligatorie pastrarea unei distante de cel putin 2 metri intre fondul, ingradit sau neingradit, apartinand proprietarului vecin si fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari ce ar fi orientate catre acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari neparalele cu linia de hotar spre fondul invecinat sunt interzise la o distanta mai mica de un metru.
(3) Distanta se calculeaza de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fata zidului in care s-a deschis vederea sau, dupa caz, pe linia exterioara a balconului, pana la linia de hotar. Distanta, si in cazul lucrarilor neparalele, se masoara tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrarii de linia de hotar si pana la aceasta linie.

Consider ca in aceasta speta instanta competenta ar fi o instanta de Contencios Administrativ deoarece litigiul s-ar judeca asupra legalitatii autorizatiei de construire si a actelor subsecvente, de exemplu PUD sau PUZ etc, analizarea respectarii (de catre beneficiar) a documentatiilor de urbanism sau daca documentatiile au fost elaborate si vizate conform reglementarilor legislative in vigoare.
E greu de concluzionat la prima vedere o incalcare a prevederilor art 612 si 615 Cod Civil.
[ link extern ]

Eu am emis o parere la nivel teoretic, fara a fi in masura sa arat culpa procesuala a cuiva.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Iunie 2018
-ELLA-, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casele fara acoperis cu terasa deasupra la ce distanta de ... MGMD MGMD Casele fara acoperis, cu terasa deasupra, la ce distanta de fondul vecin se pot construi? ma confrunt cu asa ceva la 1m de linia de hotar. rog raspuns legal, ... (vezi toată discuția)
Distanța între construcții daca construim o casa cu etaj ?CITI METRII TREBUIESC lasati de gardul vecinului? daca au lasat si 3 geamuri inspre curtea mea ? (vezi toată discuția)
Constructie pe hat cristinahalosta cristinahalosta poate sa ma ajute cineva cu niste informatii: la ce distanta fata de gardul vecinului se poate construi o cladire, daca e . spre proprietatea vecinului se ... (vezi toată discuția)