Una din conditiile de acceptare a dosarului la CEDO este aceea de a fi epuizat toate caile de atac puse la dispozitie de justitie. Respectiv justitia romana . In cazul unui dosar bine alcatuit si aprobat spre solutionare de catre forul respectiv, care ar fi sa zicem in plan practic consecintele unei sentinte favorabile petentului ? Din cate am inteles din brosura sau notele gasite on-line cu privire la adresarea catre acest for tot va trebui sa te supui deciziilor luate de curtile de judecata domestice. Altfel se mai poate ajunge si la o intelegere " prieteneasca intre tine si statul tau ei fiind mediatorii .In cazul unui castig si anume dovedirea violarii Conventiei se vorbeste de oferirerea de compensatii .Totusi pana la urma nu bani sau foloase materiale cauta majoritatea celor care apeleaza la acesta inalta curte. Cel putin eu . Ci implinirea dreptatii care nu sa savarsit in tara natala ! As dori niste explicatii va rog. Va multumesc anticipat .
Martonze
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Dacă primiţi o hotărâre favorabilă de la CEDO, aveţi posibilitatea să se rejudece procesul dvs. , prin procedura revizuirii.
Art. 509 Cod procedură Civilă:
Obiectul şi motivele revizuirii
(1) Revizuirea unei hotărâri pronunţate asupra fondului sau care evocă fondul poate fi cerută dacă:
1. s-a pronunţat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau nu s-a pronunţat asupra unui lucru cerut ori s-a dat mai mult decât s-a cerut;
2. obiectul pricinii nu se află în fiinţă;
3. un judecător, martor sau expert, care a luat parte la judecată, a fost condamnat definitiv pentru o infracţiune privitoare la pricină sau dacă hotărârea s-a dat în temeiul unui înscris declarat fals în cursul ori în urma judecăţii, când aceste împrejurări au influenţat soluţia pronunţată în cauză. În cazul în care constatarea infracţiunii nu se mai poate face printr-o hotărâre penală, instanţa de revizuire se va pronunţa mai întâi, pe cale incidentală, asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunii invocate. În acest ultim caz, la judecarea cererii va fi citat şi cel învinuit de săvârşirea infracţiunii;
4. un judecător a fost sancţionat disciplinar definitiv pentru exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, dacă aceste împrejurări au influenţat soluţia pronunţată în cauză;
5. după darea hotărârii, s-au descoperit înscrisuri doveditoare, reţinute de partea potrivnică sau care nu au putut fi înfăţişate dintr-o împrejurare mai presus de voinţa părţilor;
6. s-a casat, s-a anulat ori s-a schimbat hotărârea unei instanţe pe care s-a întemeiat hotărârea a cărei revizuire se cere;
7. statul ori alte persoane juridice de drept public, minorii şi cei puşi sub interdicţie judecătorească ori cei puşi sub curatelă nu au fost apăraţi deloc sau au fost apăraţi cu viclenie de cei însărcinaţi să îi apere;
8. există hotărâri definitive potrivnice, date de instanţe de acelaşi grad sau de grade diferite, care încalcă autoritatea de lucru judecat a primei hotărâri;
9. partea a fost împiedicată să se înfăţişeze la judecată şi să înştiinţeze instanţa despre aceasta, dintr-o împrejurare mai presus de voinţa sa; 10. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a drepturilor sau libertăţilor fundamentale datorată unei hotărâri judecătoreşti, iar consecinţele grave ale acestei încălcări continuă să se producă;
Peste 90% din cererile adresate CEDO se resping la faza de verificare, unde cererile românilor sunt verificate de asistenţi români; dacă printr-o minune se admite cererea dvs., durează alţi câţiva ani până se judecă şi, după ultimele sentinţe, am văzut despăgubiri de 3000 - 5000 euro dacă Curtea constată nerespectarea Convenţiei
Deci, DACĂ vă obţineţi dreptatea la CEDO, puteţi iniţia în ţară revizuirea procesului.
Ca să te adresezi CEDO, trebuie să parcurgi în ţară căile ordinare de atac, cele prin care se obţine hotărârea definitivă.
De exemplu, dacă legea prevede ca acţiunea se judecă în camera de consiliu şi este definitivă, puteţi deja să vă adresaţi CEDO.Dacă legea spune că sentinţa are cale de atac apelul şi în apel se dă hotărârea definitivă, parcurgeţi şi această etapă.
CEDO vă va respunge cererea dacă dvs. aţi avut calea de atac a apelului şi nu aţi beneficiat de ea şi aşa, sentinţa a devenit definitivă prin neapelare.
Doresc sa stiu
metulica
Am 2 sentinte judecatoresti in acelasi dosar prima la fond mi s a respins plingerea ca de o plingere contraventionala e vorba iar in apel mi s a aplicat ... (vezi toată discuția)