avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fără preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fără preaviz

In data de 04.06 mi- am dat demisia cu preaviz,in data de 15.06 ar fi trebuit sa primesc salariul ,eram deja amenințată de 3 zile ca nu îmi va da salariu.Fiind sătulă de jigniri mi-al depus pe 16.06.2018 ,a 2 demisie fără preaviz invocând neplata salariului . Azi eu am început deja serviciul la noul job. Astăzi am primit răspunsul la demisia trimisa și pe mail cum ca am eu către firma o datorie către firma și anume un infotrip in care am fost trimisa de firma fără sa mi se spună vreodată ca va trebui sa platesc acest infotrip sau sa fie specificat in vreun contract . Dorește de asemenea sa m-a dea in judecată pt.neprezentare la serviciul .Legal poate sa m-a dea in judecată?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:40, 20 Iunie 2018
Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Raspunderea disciplinara poate fi cumulata cu raspunderea patrimoniala.

Potrivit art.254 alin.1 C.mun., salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
Da dar dacă nu am primit salariului ,colegii au primit de Vineri salariul iar eu nu. Eram amenințată de câteva zile ca nu îmi va da salariu.Ma jignea îmi vorbea urat de fata cu colegii. Ajunsesem sa lucrez câte 10 ore pe zi. SambTa lucram . Este normal?
Nu este normal cum procedeaza angajatorul.

Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neplata diurnei , neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Azi am aflat ca managera a făcut o factura pe data de 15.06.2018 ,eu fiind clientul pe o suma de 691 EUR,eu am fost in vacanta in data de 17.05.2018.Vacanta eu am achitat-o dar nu pot dovedi pt.ca firma a platit vacanta (eu lucram la o agenție de turism)iar eu i-am platit bănuții la negru,pt. ca ca firma nu factureaza excursiile angajaților .Eu primeam și un Bonus de 200/RON ,lunar de asemenea la negru,bani care ii primeam in mâna , u pe card așa cum primeam salariul. Ce pot face?
Cand acceptam "fraudarea legii", trebuie sa ne asumam si urmarile ... banii la negru nu pot fi recuperati pe cale legala.

Pentru acea factura, va trebui sa faceti dovada ca ati platit-o.

Alte discuții în legătură

Demisie claudia104 claudia104 eu mi am dat demisia cu acordul ambelor parti si a trecut o luna de cand nu mi s-a facut lichidarea pe motiv ca sunt cercetata de lipsa in gestiune.ce am de ... (vezi toată discuția)
Ce se poate intampla daca nu am respectat preavizul dupa demisie? BiancaaMihaela BiancaaMihaela Buna ziua! Mi-am dat demisia de la un loc de munca full time si am decis sa nu respect preavizul de 20 de zile lucratoare deoarece in momentul in care am ... (vezi toată discuția)
Eu sunt macaragiu..și am decis sa îmi depun demisia și nu ... n3culay n3culay Eu sunt macaragiu..și am decis sa îmi depun demisia și nu vor decât cu preaviz. Întrebarea e : dacă nu ma duc 3 zile mi se desface contractul de munca cu ... (vezi toată discuția)