avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

eu mi am dat demisia cu acordul ambelor parti si a trecut o luna de cand nu mi s-a facut lichidarea pe motiv ca sunt cercetata de lipsa in gestiune.ce am de facut nu au nici o dovada si nici o hartie semnata de mine cum ca as fi comis eu lipsa in gestiune.e posibil sa nu mi se faca lichidarea dupa atata timp.trebuie sa astept sa se termine cercetarea ca sa imi primesc banii
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:40, 2 Noiembrie 2014
Art. 252. — (1) Angajatorul dispune aplicarea sancțiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoștință despre săvârșirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârșirii faptei.

Atata timp cat se desfasoara cercetarea disciplinara aveti contract de munca la ei. Alte amanunte (daca contractul este suspendat sau nu, daca vi s-a aprobat sau nu demisia sau incetarea cu acordul partilor, daca veti raspunde patrimonial si/sau penal dupa caz, etc) sunt aspecte pe care doar dvs. le cunoasteti.
1. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

2. Demisia cu acordul partilor nu exista .
Ori ati solicitat incetarea c.i.m. cu acordul partilor , ori prin demisie ?

Daca este vorba despre demisie , aceasta poate fi cu sau fara preaviz?
Cand ati depus cererea si care este termenul de preaviz prevazut in c.i.m.?
Nu eu mi=am depus demisia cu acordul ambelor parti si a fost semnata,iar acum am aflat ca sunt cercetata disciplinar si nu mi se face lichidarea
Trebuie sa intelegeti ca asa ceva nu este prevazut in legislatia muncii "demisie cu acordul partilor".
Ce s-a scris pe cererea dvs?
Contractul individual de muncă poate înceta prin mai multe modalităţi, aşa cum acestea sunt enumerate la art. 55 din Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii): de drept, ca urmare a acordului părţilor sau ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi.

se poate si eu vreau sa stiu daca a fost semnata demisia si a fost acceptata de ce nu mi se da salariul pe doua saptamani lucrate. se poate asa ceva
Motivul invocat de ei este ca nu mi se poate da lichidarea pt ca sunt cercetata
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Noiembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Obligarea demisiei fara preaviz cristianbirsanescu cristianbirsanescu ma obligat sa imi dau demisia ,dar am refuzat si atunci m-a obligat sa parasesc atelierul.Mi se parea normal sa fiu dat afara cu preaviz si cu motivele ... (vezi toată discuția)
Demisie la zi Iasmina.ivan Iasmina.ivan Mi-am dat demisia la zi dupa o disputa verbala cu managerul. A trecut mai bine de o saptamana de cand s-a intamplat si inca nu stiu daca mi s-a inchis ... (vezi toată discuția)
Ma pune sa îmi dau demisia SergiuEmanuel SergiuEmanuel Buna ziua am lucrat la o Benzinarie 1 an și 3 luni ieri primesc mesaj ca nu mai vrea sa colaboram pe motiv ca nu am vrut sa alimentez mașina unui client la 5 ... (vezi toată discuția)