avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie la zi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie la zi

Mi-am dat demisia la zi dupa o disputa verbala cu managerul. A trecut mai bine de o saptamana de cand s-a intamplat si inca nu stiu daca mi s-a inchis contractul sau nu. Am luat legatura cu fostul superior care inca nu are habar de ce se intampla cu demisia mea.
Am gasit alt loc de munca si nu as vrea sa apara problema ca nu ma pot angaja pe motivul ca figurez angajata in partea cealalta. Ce pot sa fac?
Si, avand depasite cele 3 luni de proba cu contract pe perioada nedeterminata, din pct de vedere legal as avea dreptul la cateva zile de concediu. Dupa disputa avuta cu fostul angajator ma astept ca acesta sa nu mi le plateasca. Ce ar trebui sa fac in acest caz?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Aprilie 2018
Iasmina.ivan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:04, 22 Aprilie 2018
1. Demisia la zi nu exista in legislatie.

Fie solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor, fie prin demisie.

Demisia poate fi cu sau fara preaviz.

2. Pe cererea dvs,s-a mentionat vreo rezolutie de conducerea angajatorului ?

3. Neplata drepturilor salariale poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
demisia mea a fost verbala, fiind fata in fata cu managerul zonal. acesta nu a fost de acord cu demisia mea, impunandu-mi sa imi continui treaba. a fost o discutie in care mi-am spus nemultumirea cu privire la bonurile de masa, promise in cadrul interviului de angajare si neprimite din decurs de 3 luni ca am lucrat la ei. discutia a fost destul de aprinsa, m-am simtit jignita, am fost amenintata ca daca nu stau in preaviz voi fi bagata in comisia de disciplina, iar cererea in scris nu am semnat-o, doar am plecat. din data de 12.04 nu m-am mai prezentat, iar astazi am lua legatura cu un superior care mi-a spus ca sunt la absenta nemotivata incepand cu data de 12.04, dar mai mult de atat nu stiu nimic.
In acest caz,vi se poate desface disciplinar c.i.m. ... demisia se face in scris ,nu verbal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se poate intampla daca nu am respectat preavizul dupa demisie? BiancaaMihaela BiancaaMihaela Buna ziua! Mi-am dat demisia de la un loc de munca full time si am decis sa nu respect preavizul de 20 de zile lucratoare deoarece in momentul in care am ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz Andrea9631 Andrea9631 Buna ziua, lucrez in prezent intro firma in insolventa si vreau sa imi dau demisia fara preaviz (nu sa respectat contractul individual de munca deci se ... (vezi toată discuția)