in anul 2002 intre mine si parintii mei s-a facut un act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere.in anul 2003 tatal meu a decedat,mama a ramas sa locuiasca in in imobilul respectiv,cu ajutorul meu financiar. in urma cu 2 ani,mama a fost diagnosticata cu dementa senila avand la data respectiva varsta de 93 ani.a fost incadrata in gradul de handicap grav,fiind internata de atunci intr-un camin de batrani privat,din orasul in care locuiesc si muncesc,pentru a o putea vizita mai usor,pentru ca imobilul pe care parintii mi l-au vandut cu clauza de intretinere este la 120 km si nefiind locuit ,se degradeaza,as dori sa il vand.cum trebuie sa procedez,de ce documente am nevoie pt a face acest lucru, pentru ca mama nu este lucida si nu poate semna nici un document.multumesc.
Pai, cata vreme mama a instrainat imobilul catre dvs prin contract de vanzare cu clauza de intretinere si cata vreme dansa nu si-a rezervat uzufructul viager, puteti vinde singur, fara sa aveti nevoie de semnatura dansei.
multumesc pentru raspuns. ambii parinti au semnat c-v cumparare,dar tatal a decedat in 2003,ramanand sub intretinere mama care are dementa senila si 95 ani.trebuie decazuta din drepturi,are nevoie de curatela sau este suficient sa declar in fata notarului ca va fi intretinuta pana la deces in conditii bune.?.
romascanu
Moderator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Dvs. sunteți proprietarul. Dvs. vindeți. Mama dvs. nu mai are nimic de vânzare. Nu este necesară semnătura ei. Mama dvs. este creditorul unei obligații de întreținere. (și eventual titularul unui drept de uzufruct - dacă și-a rezervat acest drept, căci nu rezultă explicit din postările dvs)
Ca să fiu mai sugestivă: Chiar de s-ar întâmpla - ferească! - să fie ștearsă casa aceea de fața pământului din cauza unei calamități, dvs. tot vă rămâne obligația de întreținere. Această obligație nu piere odată cu bunul și nici din cauza vânzării. Și sigur Cel de Sus n-o să vă ceară vreo declarație ... autentificată.
Evident, se pune problema găsirii unui cumpărător care, analizând situația, să-și asume oarece riscuri, dacă sunt. Spre pildă, el ar avea de respectat dreptul de uzufruct al mamei dvs., dacă acest drept există, dar e puțin probabil ca mama dvs. să mai treacă pe acasă...
Mai aveți frați/surori? Altminteri, iar nu văd vreun risc... Că doar n-o să vă chemați în judecată dvs. pe dvs. înșivă după ce mama nu va mai fi... ca să vă faceți autocritica despre cum ați îngrijit-o pe mama :)
Fiecare situație se analizează de la caz la caz.
ligiasmeureanu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
multumesc pentru raspuns.am facut cadastrul si de la ocpi rezolutia a fost "liber de sarcini". probabil in aceasta situatie pot vinde fara acordul mamei.bineinteles ca imi voi respecta mama in continuare,asigurandu-i un un sfarsit de viata decent
Vanzare imobil
ligiasmeureanu
In anul 2002 parintii au facut un act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere intre dinsii si mine care sunt fiul lor si sotia mea.in anul 2003 tatal meu ... (vezi toată discuția)