avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vanzare-cumparare

buna ziua! am o nedumerire. bunica mea din partea tatalui este recasatorita cu alt barbat[ nu este tatal tatalui meu] din 1996. pana sa se recasatoreasca, avea un apartament cumparat cand era singura. acum 5 ani, tatal meu a decedat. eu mai am un frate. vara trecuta, neam hotarat{eu, fratele,mama si bunica, ....fara sa stie sotul bunicii} ca bunica sa imi faca mie contract de vanzare cumparare pe apartament cu clauza ca ea sa locuiasca acolo pana la deces. pretul trecut a fost fictiv, trecandu-se minimul si ea neprimind niciun ban. are vreo posibilitate sotul bunicii dupa decesul ei ,sa atace acest contract si sa castige?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 16:16, 3 Noiembrie 2009
Sotul bunicii , dupa eventualul ei deces , nu are absolut nici un drept asupra acelui imobil deoarece era bun propriu in momentul in care bunica v-a vandut apartamentul! Deci nu va avea calitate sa ceara o eventuala anulare a actului!B-)
multumesc. am pus problema aceasta pe forum pentru ca notarul care ne-a incheiat contractul ne-a sugerat sa facem o chitanta de mana cu martori ca sa fie mai sigur. de asemenea {ne/a asigurat} ca sotul bunicii poate ataca si poate demonstra ca a fost o donati falsa.....mai astept un raspuns daca se poate....multumesc mult
Atentie! Bunica putea sa faca orice act dorea dansa deoarece apartamentul era bun propriu , fiind dobandit inainte de casatorie! Deci nu avea nevoie de acordul actualului sot pentru a-l instraina sub orice forma!B-)
Foarte bine v-a sugerat notarul, deoarece si sotul este mostenitorul bunicii dumneavoastra(fiind rezervatar), chiar daca bunul este bun propriu. De aceea v-a pus sa faceti si o chitanta si sa aduceti martori- pentru a nu exista dubiu in legatura cu natura actului.
Si aici nu sunt de acord cu colegul Mihai Grigore ca poate incheie orice act. In cazul unei donatii(chiar si deghizate in contract v-c) sotul poate cere reductiunea liberalitatilor excesive deoarece , asa cum am mai spus, este rezervatar, indiferent daca bunul este dobandit inainte de incheierea casatoriei.
Daca ar fi asa, ne-am afla in situatia in care , apartamentul , fiind bun comun, dupa ce dam la o parte jumatate din apartament(partea sotului supravietuitor) , acesta(sotul supravietuitor ) sa nu mai aiba drept asupra a ceea ce ramane. Ori...nu e chiar asa...
Corect?


sa luam varianta ca sotul bunicii este mostenitor dupa un eventual deces al ei si ar ataca contractul.in conditiile in care legea ii da dreptul bunicii sa faca ce vrea cu apartamentul{in timpul vietii} fiind bun propriu, el ar putea sa castige?ce ar putea invoca?

Alte discuții în legătură

Mostenire pentru doar unul dintre succesibili cezarpoenaru cezarpoenaru am o intrebare si as dori cateva lamuriri.bunica mea este in viata si ar dori sa lase mamei mele mostenire,casa pamintul etc.MENTIONEZ ca mama mea a avut o ... (vezi toată discuția)
Mostenire pedrosolitar pedrosolitar Bunica fostei mele sotii a donat casa si tot ce avea unui nepot de verisoara, exluzand-o pe fiica si nepoata ei. In situatia data ce se poate face? (vezi toată discuția)
Donatie catrinel_lia catrinel_lia Buna ziua In urma decesului bunicilor mei, casa acestora + terenul aferent au ramas mostenirea celor 2copii, unul fiind tatal meu. Sora tatalui solicita o ... (vezi toată discuția)