avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... raspundere patrimoniala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

raspundere patrimoniala

In baza constatarilor stabilite prin proces verbal de Curtea de Conturi,
intr-o institutie publica,atunci cind ,nu rezulta ,in opinia noastra,un prejudiciu cert,cine trebuie sa stabileasca totusi daca exista sau nu un prejudiciu,cit si raspunderea personala pt prejudiciul produs??
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters82289 , utilizator 12:16, 3 Noiembrie 2009
Angajatorul sau organul de conjducere este cel abilita sa stabileasca daca s-a produs prejudiciul precum si tragerea la raspundere patrimoniala a salaritului vinovat
Trebuie inteles termenul de control (activitatea prin care se verifică şi se urmăreşte modul de respectare a legii privind constituirea, administrarea şi utilizarea fondurilor publice), audit public extern (activitatea de audit desfăşurată de Curtea de Conturi, care cuprinde, în principal, auditul financiar şi auditul performanţei) ori entitate auditată (autoritatea publică, compania/ societatea naţională, regia autonomă, societatea comercială la care statul sau o unitate administrativ-teritorială deţine, singur sau împreună, integral sau mai mult de jumătate din capitalul social).
In situaţia în care se constată regularitatea conturilor, se emite certificatul de conformitate şi se comunică entităţii auditate (echivalentul “descărcării de gestiune”, iar dacă se constată existenta unor abateri de la legalitate şi regularitate, care au determinat producerea unor prejudicii, se comunică conducerii entităţii publice auditate această stare de fapt.

Stabilirea întinderii prejudiciului şi dispunerea măsurilor pentru recuperarea acestuia devin obligaţie a conducerii entităţii auditate. Sesizarea Parchetulu intervine atunci când în rapoartele de audit se constată existenţa unor fapte pentru care există indicii că au fost săvârşite cu încălcarea legii penale şi se face de către conducătorul departamentului.

În baza constatărilor sale, Curtea de Conturi poate stabili:

a) suspendarea aplicării masurilor care contravin reglementărilor legale din domeniul financiar, contabil şi fiscal;

b) blocarea fondurilor bugetare sau speciale, atunci când se constată utilizarea nelegală sau ineficientă a acestora;

c) înlaturarea neregulilor constatate în activitatea financiar-contabilă sau fiscală controlată.

De asemenea, poate cere celor în drept, suspendarea din funcţie, în condiţiile legii, a persoanelor acuzate de săvârşirea de fapte cauzatoare de prejudicii importante sau a unor abateri grave cu caracter financiar, constatate în urma controalelor sau a auditurilor efectuate, până la soluţionarea definitivă a cauzelor în care sunt implicate.
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2009
ContSters82289, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decontare naveta functionari publici imolla imolla buna ziua as dori sa stiu daca se poate deconta naveta functionarilor publici multumesc (vezi toată discuția)
Atributii curtea de conturi smenboom smenboom Salut! Poate Curtea de Conturi sa intervina in contractul dintre o Primarie si un prestator de servicii (firma de consultanta) in sensul de a cere ... (vezi toată discuția)
Cine va calcula cui si cat i se va imputa ? oanaportar oanaportar Sora mea lucreaza la un spital ce este subordonat Consiliului Judetean. La controlul Curtii de conturi s-a constatat ca a fost creat un prejudiciu ce ... (vezi toată discuția)