avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1099 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Câți ani sunt în drept pentru a moșteni o avere? ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Câți ani sunt în drept pentru a moșteni o avere? Sora bunicii a decedat acum 24 de ani dar nu s-a dezbătut succesiunea

Salut. Deci care e povestea si intrebarea mea, sora bunicii a decedat 24 ani in urma, iar toata averea care a avut-o, nu a mostenit-o nimeni dintre rude (casa, pamant si bani in banca). E posibil ca dupa atatia ani de deschis un dosar de mostenire si de mostenit ceva din averea ei? Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Quartila , utilizator 00:20, 30 Iunie 2018
Buna seara,
Mergeti la un notar cu actele si dezbateti succesiunea.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problema nu este timpul. O moștenire poate fi dezbătută oricând.
Întrebarea este: de către cine? De către cei care au calitatea ...

Transmiterea moștenirii operează din clipa morții.
Certificatul de moștenitor (actul final al dezbaterii succesorale) face doar dovada trasmiterii ei către x, y, z (moștenitorii din certificat). Dar ei sunt retroactiv moștenitori, din clipa morții celui despre a cărui moștenire este vorba.

Este mai simplu de înțeles prin analogie cu certificatul de naștere. V-ați născut când v-ați născut, nu în ziua în care vi s-a eliberat certificatul de naștere. Faptul nașterii nu se confundă cu certificatul.

La fel și aici. Ori sunteți deja moștenitor (și se pune doar problema obținerii certificatulului doveditor) ori nu sunteți ...
Rudă în grad succesibil sunteți. Rămâne de văzut ce înseamnă mai exact „nimeni dintre rude” (expresia folosită de dvs). Aici ar putea fi (dacă o fi) vreo problemă, respectiv proximitatea gradului de rudenie a vreunui „nimeni” care a acceptat succesiunea. Altminteri este simplu.

Ultima modificare: Duminică, 24 Iunie 2018
romascanu, moderator
O

bvz_01 a scris:

E posibil ca dupa atatia ani de deschis un dosar de mostenire si de mostenit ceva din averea ei? Multumesc

Bineînțeles că se poate . Însă problema este alta, cine anume s-a folosit și se folosește în prezent de lucrurile rămase în urmă după decesul sorei bunicii ?
Iar ca sfat, mergeti la un avocat si explicați-i cum stau lucrurile, aratati-i și ce acte dețineți iar apoi dezbateți succesiunea in instanță.
Asta este procedura .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntarea la mostenire iongiurca iongiurca buna ziua, am 3 intrebari scurte, cu respect va rog sa-mi raspunde-ti : - de la o persoana din familie am aflat ca tatal meu ar fi renuntat la ... (vezi toată discuția)
Intrebari succesiune noiklosa noiklosa Am o ruda care a decedat (matusa), eu fiind unicul mostenitor. 1. Succesiunea prin notar (nu in instanta) se dezbate obligatoriu in orasul unde isi avea ... (vezi toată discuția)
O bunică lasă moștenire unui nepot de fiu un apartament. nepotul mai are de dezbătut succesiunea după tata, poate avea probleme din cauza datoriilor părinților? Adi20000 Adi20000 Buna ziua, O bunica, proprietara, lasa mostenire unui nepot de fiu un apartament. Fiul a decedat, dar avea datorii la banci. Sotia fiului traieste si are ... (vezi toată discuția)