am si eu o intrebare: pe 14 noiembrie se implinesc 2 ani de cand sunt in concediu cu plata pt creste copil ;din data de 14 trebuie sa intru in concediu medical (am anumite probleme de sanatate); as vrea sa stiu care este perioada maxima si cu cat se plateste?il plateste angajatorul sau statul?
Buna ziua!
In primul rand va trebui sa depuneti la angajator cerere de intrerupere a suspendarii contractului individual de munca. abia atunci veti putea intra in concediu medical. Din cate stiu, primele 5 zile de medical le plateste firma dupa care plateste CAS. indemnizatia este in fuctie de salariul pe care il aveti.
mi-a spus o prietena ca :deoarece nu am lucrat in ultimele 12 luni voi primi doar 75% din salariul minim pe economie;este adevarat oare? adica 75% din 6.000 ron?
faceti o cerere prin care sa solicitati reinceperea activitati.
In functie de codul de indemnizatie al concediului (01, 06, etc. ) veti primi o indemnizatie reprezentand un procent (75% - cod 01, 100%- 06 ) calculata in functie de salariul minim pe economie
Faceti cerere de revenire din CIC pentru incetarea suspendarii CIM si apoi intrati in concediu medical.
Perioada aflata in CIC este perioada asimilata stagiului de cotizare.
Mergeti la Agentia teritoriala pentru prestatii sociale si luati o adeverinta cu perioada cand ati beneficiat de indemnizatie crestere si ingrijire copil,precum si cuantumul acestei indemnizatii.Acesta reprezinta stagiul dvs. de cotizare.
In functie de codul indemnizatiei se aplica % la baza de calcul.Baza de calcul a se determină ca medie a veniturilor lunare din ltimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii