avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vecin care jignește constant locatarii membri ai ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vecin care jignește constant locatarii membri ai asociației de proprietari. Cum am putea să procedam? Toți vecinii sunt hotărâți să ia atitudine

Buna ziua.

Am făcut ceva săpături pe forum legat de aceasta problema dar nu sunt lămurit exact despre o procedura în aceste situații ci doar am văzut aluzii vage la diferite proceduri.
Problema este în felul următor.
Avem un vecin de 65 de ani pe scara, necăsătorit, fără copii, pensionar, locuiește într-o garsoniera din totalul celor 60 de apartamente (1,2,3 camere). Nu are centrala (blocul nefiind racordat la încălzire centralizata), nu are mașina de spălat, nu are cablu și ușa de la intrare e din anii 80. Are o mașină veche de 20 de ani care o mișcă o data la o luna din fata blocului pe care o spală cu o sticla de 0,5 l în care pune apa de la rețeaua publica de apa (cișmea).
Omul a fost pus temporar (cu un mandat de 6 luni) în funcția de președinte al asociației de proprietari (care funcționează pe scara constituita din proprietarii apartamentelor scării) printr-o adunare generala ambigua (în sensul ca a fost o gâlceava generala) pentru ca nu dorea nimeni acea funcție la momentul respectiv.
Înainte de alegere s-a dat corect și cinstit (știți povestea bănuiesc) și ca va face el tot ce trebuie făcut iar apoi a început sa sifoneze de prin foloasele asociației (telefon de serviciu, apoi a vrut salariu inițial spunând ca el vrea gratis (fiind și motivul pentru care a fost ales) acum a început sa bage motorina în mașina lui pe considerentul ca o folosește în interesul asociației (a băgat de 60 de lei motorina pentru un drum de 5.6 KM, fără FAZ, fără nimic, dar după normativ avea dreptul la decontarea a numai 2.7 lei în loc de 60)), ia materiale care le folosește în scop personal aducând bonuri spre decontare asociației.
Nu a făcut nimic pe scara din ce a promis ci doar cauta sa se căpătuiască.
Vecinii s-au sesizat și doresc sa il schimbe.
Din acest considerent a adoptat o atitudine dușmănoasa cu vecinii (99% din ei) gen le vorbește urat sau ii jignește când vin sa achite întreținerea (el face pe încasatorul pentru ca a respins orice tentativa de a angaja un administrator iar el făcând pe încasatorul a emis pretenții la salariu), nu știe sa interpreteze listele de întreținere corect și se cearta cu vecinii pe motive inventate, a interzis cenzorului accesul la actele contabile, iar de la sediul asociației are decât el cheie.
Chitanțele pe care le scrie nu înțelegi mai nimic pentru ca are Parkinson și ii tremura mana când le scrie. Uita sa treacă data pe chitanțe sau luna pentru care s-a plătit.
Listele de întreținere au fost scrise și calculate de o vecina și debitele majore recuperate de alta vecina care a dorit sa pună umărul la bunul mers iar el își aroga apoi meritele spunând ca tot e făcut de el iar restul nu au făcut nimic el însa pricepând decât ce scrie pe coloana total de plata, restul calculelor fiind scrise în chineza pentru el deoarece nu are capacitatea de a înțelege niște calcule elementare.
Mai nou fiind apostrofat de vecini ca nu face nimic a început sa minta ca unii proprietari i-au sustras din acte când au fost sa plătească deși el e singurul cu acces la acestea și sunt ținute sub cheie. Actele sunt acolo si la locul lor dar omul a atât de tâmp de nu știe ce sunt alea și arunca pe scara ideea ca i-au fost furate de către x sau y vecin.
A început sa se certe inclusiv cu cei care l-au votat în funcția respectiva.

Problema majora este ca nu își măsoară cuvintele și jignește vecii constant făcându-i hoți, prosti, inventând ca au sustras bani sau foloase, ca au atentat la bunurile altora (gen minte un vecin ca a văzut el ca a încercat x sau y sa zgârie mașina lui z), vecinele de pe scara le face fata nici un fel de reținere in public numai cu..ve (înțelegeți dumneavoastră cuvântul, nu vreau sa îl scriu complet dar trebuie pus aici pentru o înțelegere corecta a situației). Si sunt doamne distinse, cu facultate, copii mari și situație materiala și familiala buna.
Omul sta toată ziua pe o băncuța în fata blocului și cum apare un vecin începe sa i se pună în fata sa nu mai meargă mai departe și sa ii spună de alt vecin ca a făcut aia sau aia (minciuni despre furturi sau alte lucruri reprobabile inexistente), ca i-a văzut el nevasta ăluilalt vecin cu alt bărbat pe nu știu unde sau "la produs" etc.... fără nici un fel de rușine și în mod lejer și public.
Apare vecinul de care vorbea ii spune de celalalt vecin care plecase ca face x sau y lucruri.
Apare vecinul z și ii spune ca vecinul m și h e bandit, hot, prost, repetent în scoală și cu nevasta o c...va (calomnii nejustificate, evident).
Ca vecina d sta numai beata sau alte invective de neacceptat.
Minte tot timpul ca a spus vecinul t de vecinul r nu știu ce lucru si apoi vecinii se uita urat unul la altul (fiind minciuni și invenții ordinare ale deranjatului mintal).
La un moment dat vecinii s-au prins de fapt cum sta treaba și doresc sa ia atitudine in mod legal.

Omul cred ca a luat-o cu capul. Dar bine.

Face aceste lucruri zilnic, în mod repetat, toată ziua, hartuind vecinii și spunând numai minciuni care au rolul de a îmbârliga vecinii intre ei.
Au ajuns bieții oameni de pe scara (fiind apăsați de problemele cotidiene) sa se ferească sa iasă din bloc când acesta sta pe acolo sa nu mai fie agasați.

Are un stil de vine după tine pe strada sau pana la mașina trăgând de ușa de la mașina sa iți mai povestească el cât de c...va este nevasta celui de la etajul x sau y, dai sa pleci cu mașina, tine de ușa sa iți îndruge minciuni.

Mergi pe strada și se tine în spatele tău kilometri întregi, rețineți, kilometri hartuindu-te ca x sau y e un bandit, ca el e cinstit si c...vele de vecine vor sa scape de el, ca vecinul x sau x miroase a nu știu ce sau vecina l miroase a nespălata (lucruri neadevărate de altfel).

Intra după tine prin magazine când faci cumpărături.

Ce sa mai cred ca are probleme psihice dar nu s-a consultat.

Noi ca vecini am discutat și consideram ca o persoana neadaptata social nu își are locul intre oameni normali, acest individ dăunând serios climatului de pe scara și acest mod de a fi nu este compatibil cu traiul în societate ne interesează cum putem face în mod metodic sa ii facem o evaluare psihiatrica și sa îl ducem unde ii este locul (omul are clar probleme dar nu se tratează).

Aici va solicit ajutorul și puncte de vedere despre cum am putea sa procedam pentru ca toți vecinii sunt hotărați sa ia atitudine în acest sens sa scăpam de acest element anti social.
Mulțumesc pentru răbdarea de a citi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 14:32, 5 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
buna ziua.
inteleg prin ce treceti cu vecinul dumneavoastra. un caz asemanator am si eu in familie. Noi (eu si sotia) am urmarit podcasturile lui Zoltan Veres, un om de milioane cand vine vorba de a intelege cum functioneaza mintea omului. Va sugerez sa ascultati podcasturile lui asupra inteligentei emotionale si managementul conflictelor. si veti gasi ca in spatele acelei fete pline de riduri si ura se afla un om care necajit de viata si singur, incearca sa treaca cu bine ultimele zile care le mai are. Daca il veti trimite la vreun azil de batrani se va simti si mai abandonat si nu-i veti aduce decat mai multa sufetinta care stim deja ca se intoarce. Sfatul meu juridic e sa aveti spirit civic fata de acest batranel si sa incercati pe cat se poate sa-l ajutati sa inteleaga ce poate sa faca sa nu mai deranjeze.
@BEN46
Comitetul nu s-a mai prezentat decât o data de la alegerea lui din luna 02.2018 exact din aceasta cauza. Când s-a reunit a început sa ii umple de invective.
Cenzorul nu a semnat decât una din cele 4 liste de întreținere.
Asociația s-a decis sa ia atitudine. Motivul pentru care a fost investit și păstrat a fost acela ca nimeni nu mai dorea aceste atribuțiuni dar acest individ a trecut limita a cea ce este normal și vecinii au decis sa îl schimbe. Problema care o aduc in discuție este cum sa facem, sa îl aducem la locul potrivit (cred ca la casa de glumeți este soluția).
@dorinhojda
Noi avem toată bunăvoința, de aceea a fost tolerat atât, eu personal i-am explicat de zeci de ori sa nu mai facă asa, sa fie mai diplomat, sa își măsoare cuvintele și sa se integreze in colectivitate căci va fi marginalizat și nu e bine pentru nimeni dar parca mai rău se înverșunează și face și mai tare.
Sta ce sta după aceea își da iar reset și începe de la capăt.
De aceea, in opinia mea, numai un mediu special pentru aceste persoane ar putea ameliora situația, cu un tratament adecvat desigur.
Am mai avut o vecina in aceasta situație care oprea apa la locatari la ușa, le oprea curentul de la siguranțele de contor electric, fura din magazine, punea liftul sa oprească la toate etajele de zeci de ori, suna la interfon la 99 (fiind decât 62 de poziții la acesta) și acesta suna pana aproape se ardea, vecinii au făcut front comun (eu nu eram mutat pe scara) și au dus-o la Politie apoi a fost dusa la Jebel ~ 1,5 ani și după ce a venit este total alt om. Aproape normal. Nu mai face ce făcea. Acest individ nu fura sau oprește apa însa jignește pe toată lumea, nu in fata căci e găinar, nu are curaj, pe la spate, la un vecin spune minciuni de altul și ii face familia in fel și chip, cu doamnele vorbește porcos s.a.m.d.
Ultima modificare: Duminică, 1 Iulie 2018
giv, utilizator
S-a ținut ședința.
A participat și un reprezentant al primăriei.
S-a votat noua conducere.
Au fost făcute doua propuneri.
La vot a ieșit 8 la 8.
O persoana avea delegație scrisa de la un locatar sa participe în numele lui și sa voteze cu unul din candidați. Deci 8+1 voturi la un candidat.
Persoana de la primărie a spus ca votul nu e valabil ca persoana respectiva nu are copie de la cartea de identitate.
M-am uitat în lege și nu scrie nicăieri ca ar trebui.
Cei din tabăra adversa au încercat sa câștige prin mai multe mijloace neortodoxe, au făcut scandal sa se re numere voturile, sa se voteze din nou etc.
Au invocat ca un vecin ar fi cumpărat o garsoniera pe scara și are 2 voturi dar acel vecin nu a adus la Asociație vreun act din care sa rezulte ca ar fi proprietar pe noul imobil și deci nu este cunoscut ca proprietar. Nefiind cunoscut ca proprietar nu are drept de vot de doua ori.
Reprezentantul primăriei a spus ca e corect asa ca dacă e proprietar el poate vota de doua ori.
Vecinii au susținut ca atâta timp cât nu a adus la asociație vreun document din care sa rezulte calitatea de proprietar nu poate vota de doua ori.
In acest fel reprezentantul primăriei a influențat votul anulând pe nedrept un vot al unei persoane care avea hârtie în condițiile legii de reprezentare sa voteze cu un candidat și a admis ca fiind corect votul dublu al unui locatar care pretinde ca cumpărat un alt imobil dar nu a adus vreun act la Asociație sa fie luat el în evidenta ca proprietar. Ingerința acestui funcționar a excedat atribuțiunilor de serviciu.
Cei care susțineau candidatul care a obținut 8+1=9 voturi și care au fost șmecheriți de cei care aveau numai 8 voturi au părăsit sala în semn de protest văzând ca nu se dorește consemnarea rezultatului asa cum a fost.
Cei care au rămas au făcut ei ce au vrut s-au pus Președinți, cenzori și membrii în comitet cum au vrut fără a avea un proces de votare corect al membrilor participanți.
Acum cei care au câștigat de drept vor sa conteste acest fapt precum și ingerința reprezentantului primăriei care venise invitat de către partea care a șmecherit alegerile (care culmea nu fusese invitat de nimeni din asociație).
Cum sa procedeze?
Ultima modificare: Joi, 5 Iulie 2018
giv, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adunare generala asociatie de proprietari-imputerniciri Elidor Elidor Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: este vreun articol in legea 230/2007 sau in Instructiunile de aplicare ale ei, care ... (vezi toată discuția)
Este necesar ca presedintele asociatiei de proprietari sa locuiasca in blocul asociatiei? alertbrain alertbrain Presedintele asociatiei de proprietari nu mai locuieste in bloc de mai bine de 4 ani. [b]Este legal sa mai detina aceasta functie?[/b] Precizez ca nu se ... (vezi toată discuția)
Schimbare presedinte asociatie proprietari EHM EHM Buna din ce am mai citit aici pe forum si din intrebarile puse prin vecini pentru a schimba un Presedinte de Asociatie Proprietari se apeleaza la votul ... (vezi toată discuția)