Daca nu am fost angajat pt. o perioada mai mare de 12 luni, iar in toata aceasta perioada nu am platit asigurarea de sanatate si nu am beneficiat nici de ajutor de somaj, insa luna aceasta urmeaza sa ma reangajez, cat anume trebuie sa platesc pt. a redeveni asigurat? Trebuie DOAR sa achit lunar de acum incolo contributiile? Trebuie sa achit ultimele 6 luni calculate la nivelul salarial minim? Trebuie sa achit ultimele 6 luni calculate la nivelul salarial pe care il voi avea incepand de luna aceasta?
Art. 222. -
(2) În cazul persoanelor prevăzute la alin. (1) care se încadrează în categoria celor care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi dreptul la pachetul de bază se acordă de la data începerii raporturilor de muncă/serviciu.
Cod Fiscal: ART. 155 - Categorii de venituri supuse contribuției de asigurări sociale de sănătate
a) venituri din salarii și asimilate salariilor, definite conform art. 76;
Deci de la data angajarii sunteti asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Cass asociat firma
apetra
SRL cu 2 asociati, nici unul nu are calitatea de salariat; firma nu are angajati. Vor sa se asigure la sanatate,
- fie prin contract de munca,
- fie prin ... (vezi toată discuția)