Este vorba despre o evaluare psihiatrică efectuată cu încălcarea prevederilor Art.10, alineatul 2, din legea 487/2002. Pe baza acestei evaluări o persoana a fost diagnosticată cu retard mintal și a fost încadrată în gradul 2 de handicap, ”beneficiind” și de însoțitor.
Menționez că persoana respectivă nu a fost niciodată într-o instituție de sănătate mintală, existând dovezi și mărturia mea în acest sens (eu locuind în proximitate).
Potrivit Codului Penal în vigoare, fapta se încadrează la abuz în serviciu. Drepturile vătămate sunt cele pe care persoana le-a pierdut datorită încadrării în grad de handicap.
Intenționez să denunț eu fapta, în baza Art.290 din Codul de Procedură Penală. Ce mă sfătuiți în acest sens? (exclud un proces civil, scopul vizat nu este schimbarea diagnosticului ci anularea lui)
Fapta întrunește 3 condiții esențiale pentru a fi încadrată la infracțiunea de abuz în serviciu:
1. În accepțiunea Art.175 din Codul Penal, medicul psihiatru este funcționar public
2. Actul (evaluarea psihiatrică) a fost îndeplinit prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, respectiv articolul 10 (alineatul 2) din Legea 487/2002 - ”Evaluarea se va realiza în instituţii de sănătate mintală, autorizate şi acreditate conform legii.”
3. Persoanei evaluate i-au fost vătămate drepturile, întrucât în urma evaluării a fost încadrată în grad de handicap incompatibil cu exercitarea profesiei sale