avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Suspectul/inculpatul poate să dea declarații fără ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Suspectul/inculpatul poate să dea declarații fără să răspundă la interogatoriu?

Suspectul/inculpatul poate să dea o declarație referitoare la timpul în care s-a săvârșit fapta prevăzută de legea penală care i-a fost comunicată, fără să răspundă la interogatoriu?
Nefiind obligat să își dovedească nevinovăția/vinovăția, poate să dea declarații în mod voluntar și să nu răspundă la întrebările organului de urmărire penală cu privire la fapta pentru care este cercetat?
Faptul că dă o declarație în legătură indirectă cu fapta care i-a fost comunicată și că nu răspunde la întrebările ulterioare (acestea ne având legătură cu conținutul declarației) poate avea consecințe asupra sa?
Speța este următoarea:
După îndeplinirea dispozițiilor articolelor 107 și 108 din Codul de Procedură Penală, suspectul este lăsat să declare tot ceea ce doreşte referitor la fapta prevăzută de legea penală care i-a fost comunicată. Suspectul declară că se afla la domiciliul său, referitor la momentul în care s-a săvârșit fapta ce i-a fost comunicată, menționând că în acel interval de timp era singur și desfășura o activitate casnică. După ce declară acestea încheie spunând că nu mai are nimic de declarat. Declarația sa este în contradicție cu declarațiile a 5 persoane care susțin că l-au văzut săvârșind fapta care face obiectul cauzei, la acestea adăugându-se un certificat medico-legal care atestă că fapta a fost comisă cu violență.
Suspectul nu are antecedente penale și este sănătos (nu există acte medicale care să ateste că suferă de vreo boală).
Cel mai recent răspuns: Petre Enache , Avocat 07:09, 3 August 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dreptul "de a da/formula declarație" nu poate fi încălcat/interzis, indiferent de existenta/inexistența altor declarații ale altor persoane..
Poate, dar nu inseamna ca ar fi si intelept.
Daca acceptati sa dat declaratie trebuie sa raspundeti la toate întrebările.
Nu se poate da o declatie precum la notar de genul tipizat.
Ultima modificare: Joi, 5 Iulie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Nu ar fi înțelept? Ce consecință prevedeți?
Deci dacă dă declarație neobligat este obligat să își dovedească nevinovăția/vinovăția?

Alte discuții în legătură

Declaratiile suspectului in calitate de martor, raspunderea pentru marturie mincinoasa eusaisapte eusaisapte Daca unui suspect i s-a luat declaratie in calitate de martor, raspunde pentru savarsirea Marturiei mincinoase? Am observat ca suspectului i s-au luat ... (vezi toată discuția)
Declaratia mincinoasa in cercetarea penala bukinst bukinst Constituie infractiune declaratia mincinoasa facuta de parat, politistului care-l cerceteaza si in baza careia politistul propune NUP iar procurorul mentine ... (vezi toată discuția)
Prezumția de vinovăție zvini zvini EXISTA PREZUMPTIA DE VINOVATIE?,SI DACA DA,IN CE CONDITII EA EXISTA? (vezi toată discuția)