avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ,,Hărțuire'' prin interfon. Dat fiind că nu există ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

,,Hărțuire'' prin interfon. Dat fiind că nu există lege pentru astfel de situații, ce soluții ar fi pentru o rezolvare amiabilă?

Buna ziua,
Esenta problemei, pe care o voi descrie, poate parea ridicola, dar va asigur ca a devenit, in timp, serioasa.
Ma aflu in situatia de a fi prima pe lista numerelor de apartament pe interfonul scarii. De mai multi ani, ori de cate ori are de intrat cineva in scara, suna la mine. Nu e problema, daca e o persoana pe care o recunosc, ci mai degraba devine problematic cand e vorba de cetateni care vin cu scop de lucru sau "in vizita", pe care, evident, nu i-as lasa in bloc, pentru motive de siguranta a locatarilor. O fac totusi, dupa a fi pus macar intebarea "La cine doriti sa mergeti?", din respect pentru vecini.
Nu mi se pare, oricum, corect sa fiu deranjata la orice ora de zi si noapte, de mai multe ori in timpul zilei, doar pentru ca sunt prima pe lista interfonului, daca nu sunt eu locatarul vizat. Ma simt cu adevarat hartuita! As dori sa stiu, asadar, daca cineva are experienta in rezolvarea amiabila si legala a acestei situatii ridicole...
Am citit aici, pe site, din raspunsul unui avocat, ca nu exista o legislatie limitativa in ce priveste uzul interfonului de catre locatari sau externi, totul la voia simtului civic, care, observ, lipseste in 98% din cazuri in acest sens. Am incercat sa gasesc un "contract de uz" de-al furnizorului - nu este pe internet nici un facsimil.
In concluzie, va rog mult sa imi trimiteti o parere la cele ce urmeaza:
1. Nu consider corect sa ma lipsesc de drepturile de utilizator, cu avantajele pe care le ofera, stergand datele de pe lista, fiindca am cotizat pentru a dispune de aceste drepturi.
2. Nu cunosc cu siguranta, dar cred ca nici nu este legal sa "ascund" datele respective, in caz ca oficialitati ar avea nevoie de a regasi adresa mea (ex. serv.postale, evid.populatiei, etc). Imi rezulta ca un act de inducere in eroare voita, in fata eventualelor autoritati care ar dori sa ma contacteze in cine stie ce situatie, iar eu nu am nimic de ascuns.
3. Dat fiind ca nu exista lege pentru astfel de situatii, ce solutii ar fi pentru o rezolvare amiabila? Administratorul are vreo obligatie sa ma ajute? Dansul mi-a zis ca nu, intrebandu-l (daca vrei deschizi, daca nu - nu). Dar e posibil sa fiu hartuita de continuu fara sa se poata lua nici o masura?
4. Cum as putea responsabiliza pe cei din jur in a lua masuri in privinta sigurantei tuturor din scara, vazut riscul de a fi expusi la fraude (sau chiar mai rau) din partea unor necunoscuti care pot intra? As fi autorizata a pune macar un anunt, adresat fie externilor, fie locatarilor? Fiind act administrativ si public, nu stiu daca am voie. Administratorul oricum, isi limiteaza datoriile la "citit" contoarele, pentru ca "nu este o problema a blocului", dar a mea personala.

Va multumesc pentru rabdarea de a ma fi citit, dar si pentru eventuale pareri/raspunsuri.
O zi buna tuturor
Ultima modificare: Vineri, 6 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cris0811 , utilizator 00:49, 8 Iulie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
eu am rezolvat simplu problema: am coborat la cel care suna; si nu a mai sunat la mine !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exista solutia tehnica de a intrerupe legatura electrica astfel incat sa nu mai fiti deranjata de cei care intentioneaza sa intre in imobil

Aveti dreptate, sigur ca exista si ar fi cea mai simpla, am incercat-o deja...
Dar, astfel, partea "ascunsa a medaliei" m-ar obliga sa renunt la a-l utiliza in scopul sau efectiv... in schimb, am si eu nevoie la ocazii, sa fiu interpelata de catre cine ma cauta. De aceea caut o alta solutie.
Va multumesc, oricum, pentru raspuns.

ynocentta a scris:

Exista solutia tehnica de a intrerupe legatura electrica astfel incat sa nu mai fiti deranjata de cei care intentioneaza sa intre in imobil

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vorbiti cu cei care se ocupa de mentenanta interfonului si schimbati numarul la care se suna, daca se suna la 01, puneti orice alt numar.
Ultima modificare: Vineri, 6 Iulie 2018
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
D-le Amza,
Cand legea nu da sprijin, teoretic omul are dreptul sa isi faca drum singur, deci va dau toata dreptatea (daca nu-i "ba", atunci e "da". Chiar as proceda cum ati facut dumneavoastra, de-ar fi doar unul singur care ma necajeste!
Dar poate mai e vreo cale inainte de asta... mai pasnica, sper. Azi la sase dimineata, le-am spus de la obraz, cu frumosul, la muncitorii care au venit la treaba, sa se uite la ceas si sa ceara cheie de la proprietar, daca au nevoie sa intre. Sau, ar fi corect sa ma anunte dansul ca sa le deschid, pentru ca ma obliga sa imi iau raspunderea, deschizand usa la oricare. Altfel, de unde sa stiu eu ca merg cu adevarat la treaba sau poate-s hoti mascati? N-as vrea sa exagerez, dar vezi si auzi de toate in jur in ziua de azi.

Va multumesc pentru raspuns, il tin ca exemplu de solutie ultima, daca nu voi gasi altele :) O zi buna!

Dr.Virgil Dan Amza a scris:

eu am rezolvat simplu problema: am coborat la cel care suna; si nu a mai sunat la mine !

Alte discuții în legătură

Sunt hartuita telefonic de o persoana necunoscuta ioana35 ioana35 Buna ziua! De mai bine un un an jumatate, nici nu realizez cat de veche este problema, pt ca nici nu mi-am dat seama cand a inceput, o persoana ma tot ... (vezi toată discuția)
Iesire din asociatia de proprietari a unei intregi scari julie25 julie25 Buna Ziua, Situatia este in felul urmator: scara noastra, acum 5 sau 6 ani a facut cerere scrisa - semnata de catre tori locatarii - de iesire din ... (vezi toată discuția)
Refuz afisare lista de plata ContSters122354 ContSters122354 buna ziua va rog sa ma ajutati cu un sfat in problema urmatoare administratora incaseaza banii pt lista de plata a lunii martie, dar refuza categoric sa ... (vezi toată discuția)