avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... iesire din asociatia de proprietari a unei intregi ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

iesire din asociatia de proprietari a unei intregi scari

Buna Ziua,

Situatia este in felul urmator: scara noastra, acum 5 sau 6 ani a facut cerere scrisa - semnata de catre tori locatarii - de iesire din asociatia de locatari. ulterior, toate lucrarile de intretinere au fost efectuate de catre locatarii scarii, incepand de la femeia de servici pana la lucrarile de termoizolatie, lumina pe scara e trasa din apartamente, interfonul e conectat la cei de la parter Femeia de serviciu a fost certata de administrator de cate ori facea curat chiar in fata scarii, nu mai vorbim de scara. S-au afisat niste liste cu o cota de contributie ( pentru ce?) in care reiesea ca proprietarii scarii datoreaza niste restante la asociatie ( culmea!!! proprietarii mai recenti aveau trecute sume mai mari) . ulterior a fost facuta somatia de plata, instanta dispunand in favoarea asociatiei de proprietari. am citit legea 230/2007 unde nu se spune nimic despre renuntarea la calitatea de membru al asociatiei..atat timp cat toata scara a renuntat la calitatea de membru al asociatiei si ne gospodarim singuri ...pentru ce sa platim acea cota de contributie si sa fim tarati prin tribunale? acea hartie de renuntare semnata de toti locatarii a fost luata in considerare ca renuntare la plata unor servicii si atat...nu inteleg...atat timp cat nu se face nimic pentru noi...noi ce anume trebuie sa platim?
Cel mai recent răspuns: Presedintele , utilizator 10:29, 23 Februarie 2010
Nu va puteti desprinde din asociatie o singura scara decat urmand caile legale. Renuntarea la calitatea de membru al asociatiei nu scuteste de la obligatiile de plata ci doar renuntarea la dreptul de vot in Adunarea generala. Deci daca nu v- ati desprins dupa toate regulile, cred ca v- ati dat cu stangul in dreptul
Ultima modificare: Vineri, 17 Aprilie 2009
marius cioca, utilizator
Se poate iesi din asociatie in momentul cand "scara” respectiva are contoare separate pt toate utilitatile (inclusiv termo). Daca nu s-a facut aceasta "separare” pot exista probleme... Poate opera "separarea" si in alte "formule" - cu plata unor... cote parti catre asociatie...

In alta ordine de idei: daca sunteti "separati” de 5-6 ani, de ce tocmai acum v-au chemat in judecata?
Daca vreo "restanta” a depasit termenul de 3 ani... nu mai trebuie sa o achitati (s-a prescris datoria).
trope_doi a scris:

In alta ordine de idei: daca sunteti "separati” de 5-6 ani, de ce tocmai acum v-au chemat in judecata?
Daca vreo "restanta” a depasit termenul de 3 ani... nu mai trebuie sa o achitati (s-a prescris datoria).


Recunosc, asta mi- a scapat. La scara dvs, au afisat lunar cheltuielile?
au afisat si continua sa afiseze...acum...cererea de iesire din asociatie despre care vorbeam...nu stiu exact cat de recent e facuta...nu sunt sigura...probabil ca au facut cererea de chemare in judecata exact inainte sa expire cei trei ani..in fine...cred ca banii sunt pt hartia pe care scrie administratorul pentru pixul cu care scrie si pt frumosul lui salariu...problema e ca e f indolent si nu ofera o explicatie in legatura cu aceste sume care apar ca datorie decat " la mishto" ca sa folosesc un termen argotic...singura solutie pentru a ne desprinde total si legal cred ca ar fi infiintarea unei asociatii separate..si nu stiu daca merita deranjul...cert e ca intre timp i-am trimis o scrisoare recomandata prin care ii solicitam sa ne dea fotocopii dupa statut , sa ne expuna metoda de calcul si baza legala a acestor cheltuieli..sa vedem daca are cum sa justifice...pentru ca observ ca ne considera membri ai asociatiei numai cand are el chef. multumesc pentru raspunsuri
Desprinderea din asociatie se face prin infiintarea unei noi asociatii, dosar care trebuie intocmit urmand cativa pasi obligatorii, sfarsind prin obtinerea personalitatii juridice la judecatorie. Pentru aceasta nu este nevoie de nicio cerere, ci proprietarii scarii intreprind pasii respectivi fara acordul asociatiei-mame, dar la final va trebui sa colaborati cu ea la partajul debitelor si a fondurilor (de rulment si de reparatii).
Pana cand aceasta situatie nu este reglementata juridic, scara Dv. face parte din vechea asociatie si sunteti obligati sa va conformati tuturor cheltuielilor asociatiei. Ca nu ati facut-o, este motivul pentru care probabil ati inregistrat restante si deci chemati la proces in instanta.

Cum s-ar zice sunteti "despartiti", nu "divortati".

Alte discuții în legătură

Cum preluam debitele scarii la desprinderea din vechea asociatie de proprietari flory_a42 flory_a42 Dupa constituirea asociatiei de proprietari la nivelul scarii,judecatoria acordand personalitate juridica asociatiei,care este procedura corecta de desprindere ... (vezi toată discuția)
Dezafilierea de la asociatia de proprietari bcfbmv bcfbmv Buna ziua, Spuneti-mi va rog daca toti locatarii blocului meu vor sa se dezafilieze de la asociatie se poate printr-o cerere de dezafiliere sau trebuie ... (vezi toată discuția)
Desprinderea unei asociatii de proprietari dintr-o asociatie mama bsb1975 bsb1975 Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu trei scari ce are in acest moment constituita o Asociatie de proprietari (pe toate cele trei scari). Povestea nu este ... (vezi toată discuția)