avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Desprinderea unei asociatii de proprietari dintr-o ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Desprinderea unei asociatii de proprietari dintr-o asociatie mama

Buna ziua,

Locuiesc intr-un bloc cu trei scari ce are in acest moment constituita o Asociatie de proprietari (pe toate cele trei scari). Povestea nu este noua: una din scari (numai una) are datorii uriase la intretinere (cca 1.3 mld lei=7000 dat curente+ 1.23 restante) celelate doua (in jur de 25.000 datorii+restante). Cu toate acestea datoriile catre furnizori sunt mai mari decat suma de incasat la acest moment (presupunand ca toti ar plati maine) cu circa 60000 de lei. Motivele ar fi multiple: un vechi furt (peste 6-7 ani cand nu exista asociatiea de proprietari doar de locatari), cheltuieli cu procesele in derulare cu restantierii, poate unele cheltuieli nejustificate etc. Mentionez ca locueisc pe scara cu cea mai mica datorie(12.000 lei=5500 dat curenta+6500 restante).
Pe scurt, singura solutie identificata de noi este constituirea unei asociatii numai pe scara noastra prin desprindere din asociatia mama.

Problemele si de aici intrebarile pentru dumneavoastra:

1 Cum sa impartim datoria numai pe scara noastra pentru ca:

Datoria scarii conform listei de intretinere: 12.500 lei, insa datoria scarii este ceva mai mare. De exemplu, unele facturi (RADET) vin separat pe fiecare scara si numai la RADET datoria scarii este de 13.000 lei. Am tras concluzia ca datoria scarii de pe lista de intretinere este mai mica decat suma facturilor restante emise pe scara.

1. Cum se calculeaza o suma care sa exprime cat de cat exact datoria scarii si de cine?

2. Daca cele doua nu se inteleg pe o suma, trebuie sa angajam un expert contabil care sa ne spuna exact? Daca da, trebuie platit de cei care initiaza despartirea?

3 Putem obtine de la judecatorie actele care sa ateste forma legala de asociere in lipsa acordului cu vechea asociatie in care sa se exprime clar predarea patrimoniului?

4. Putem incheia contracte de furnizare de utilitati in lipsa acordului cu vechea asociatie, presupunand ca avem actele legale de infiintare de la judecatorie?

Ultima intrebare:

Daca intr-un final nu ne putem intelege pe o anumita suma ce mai putem face, totusi?

Va multumesc anticipat tuturor care doriti sa imi oferiti un sfat.Cu stima.
Cel mai recent răspuns: bsb1975 , utilizator 14:35, 20 Noiembrie 2014
1-Cenzorul/comisia de cenzori pot calcula cu exactitate suma
2-Cine contesta valoarea sumei si solicita expertiza financiar contabila,detine si obligatia suportarii costurilor aferente
3-Daca formulati actiune in constatare,instanta poate dispune hotarare in acest sens
4-Furnizorii fde utilitati pot incheia contracte de furnizare utilitati cu asociatii de proprietari in conditiile in care daca exista debite in urmarire,.exista incheiate documente prin care sa se ateste concret impartirea debitelor intre asociatia initial titulara a contractului care detinre debite si asociatia nou infiintata
5-Daca amiabil nu solutionati,analizati oportunitatea efectuarii de expertiza financiar contabila care sa clarifice valoarea sumei
Aveti nevoie de o persoana calificata care sa stie sa va faca situatia soldurilor pasiv-activ.
N-am inteles exact daca aveti asociatie de proprietari sau sunteti inca o asociatie de locatari.
Exista o Asociatie de proprietari pe cele trei scari (inffintata acum 5 ani, inainte exista una de locatari).
Asa cum v-am zis, va trebuie o persoana care sa stie sa faca situatia soldurilor activ - pasiv.
Dupa cum ne spuneti, e posibil sa rezulte un minus pe actv. Aceasta ar fi suma furata in trecut.

Dati la o parte aceasta suma si tot persoana care face situatia soldurilor sa o faca si numai pe scara dv. In felul acesta ati avea o oglinda a ceea ce datorati la furnizori in corespondenta directa cu restantele propriilor dv. proprietari de pe scara.

La aceasta situatie lamurita, trebuie analizata acea suma disparuta din gestiune, daca se poate pe baza documentelor vechi si repartizata si ea pe fiecare scara in parte.

In felul acesta ati putea sa vedeti ce aveti de dat sau de luat de la asociatia-mama in situatia in care ati vrea sa va despartiti si sa va infiintati ca asociatie distincta.
Dupa ce v-ati infiinta ca asociatie, avand personalitate juridica proprie, puteti incheia contracte separate cu furnizorii, dar asta dupa ce va veti plati datoriile catre furnizori in baza unei conventii semnate cu asociatia-mama din care sa rezulte ce datorii aveti catre furnizori specific pentru scara dv.
cineva, nu stiu cine, a sters referatul lui elga50, pe care l-am afisat.
Acolo sunt redate cel mai bine etapele!
Inventarul de primire predare trbuie să se facă intre persoane competente dpdv contabil + un expert contabil.
situatia soldurilor activ - pasiv , este de fapt BALANŢA contabila, lunara, trimestriala, semestriala sau anuala, functie de data la care se calculeaza.
Activul este egal cu pasivul, numai activul net poate fi pozitiv sau negativ, regasindu-se in contul bifunctional profit sau pierdere.

Sugerez preluarea, concomitent cu auditarea cel putin a ultimului an de activitate a asociatiei mari.

Alte discuții în legătură

Asociatie nou infiintata predescughe predescughe sunt o asociatie nou infiintata 2 scari din 3 dintr-un bloc cu desprindere din asociatie veche 3 blocuri a cate 3 scari. furnizorii de utilitati nu vor sa ... (vezi toată discuția)
Desprindere asociatie alv alv In cazul desprinderii unei asociatii nou infiintate, din asociatia mama. Refuzul de incheiere a unui protocol a elementelor de activ si pasiv, cum cere ... (vezi toată discuția)
Înfiinþare asociaþie de proprietari prin desprindere din asociaþie de locatari aflatã în litigiu. condulimazicristna condulimazicristna Bună seara! Locuiesc în Constanţa, într-un bloc ,, socialist\" de 10 apartamente/ scară, arondat la o asociatie de locatari, înfiinţată în ... (vezi toată discuția)