avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Desprindere asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Desprindere asociatie

In cazul desprinderii unei asociatii nou infiintate, din asociatia mama.
Refuzul de incheiere a unui protocol a elementelor de activ si pasiv, cum cere operatorul de apa si canal pentru încheierea contractului la apa, intre cele doua asociatii, de catre conducerea asociatiei mama, cum se poate solutiona legal?
Nu vor sa ne predea soldurile cu restante de la operatorii de apa, gunoi, etc.
Astfel nu putem incepe activitatea, cu toate ca suntem infiintati din 04.2015, deoarece refuza predarea.
Au emis si o decizie in acest sens, dupa parerea mea abuziva, prin care au hotarat ca orice scara care doreste sa se desprinda din asociatia mama, o poate face dupa ce isi achita datoriile la zi.
Este legala o asemenea decizie, emisa in baza art. 30 lit b din 230/2007 si art 17 lit b din HG 1588/2007?
Noua conducere a venit ilegal la putere si nu doreste sa ne lase sa plecam din asociatie. Noua asociatie am infiintat-o ca o solutie la abuzurile care se intampla in vechea asociatie, cu conducerea abuziva care s-a instaurat.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:18, 8 Iunie 2015
Cel mai probabil se va ajunge in instanta daca desprinderea nu se va face pe cale amiabila.
Comitetul executiv poate emite orice fel de decizii dar acestea trebuie sa fie in conformitate cu prevederile legale.
Nu pot obliga proprietarii care isi constituie noua asociatie sa isi achite datoriile atata timp cat noua asociatie preia si datoriile.
In aceeasi situatie ma aflu si eu, insa problema este muuuult mai complexa in sensul ca vechiul administrator a delapidat o suma imensa si pur si simplu s-a volatilizat.
Asociatia era practic condusa de acel administrator, va dati seama ca in aceste conditii, la un moment dat furnizorul de apa - in primul rand a intrerupt furnizarea apei potabile.
In fine, dupa indelungi perioade in care aproape toti proprietarii au ramas fara apa, doua blocuri au decis sa-si infiinteze as, prop. proprii. Acum, deja asociatia este acum administrata de catre o firma care, evident nu vrea sa-si piarda clientii, dar nu au sa aiba ce sa faca pana la urma.
Chestiunea este complicata prin aceea ca desi s-a inceput un audit - pentru a se ajunge la niste concluzii privind valoarea fraudei, lucrurile merg f. greu pentru ca cei care au administrat asociatia au plecat cu tot cu evidente, calculatoarele cu care s-a lucrat sunt "goale", astfel ca practic este f. greu de a se intocmi acel protocol despre care vorbeste si autorul topicului.

La dvs. situatia ar trebui pornita in mod oficial. Notificati as. mama despre intentia dvs. de desprindere, atasati copii dupa incheierea judecatoreasca de acordare a personalitatii juridice, solicitati copii dupa ultima lista de plata, tabele cu situatia incasarilor, adica situatia contabila a fiecarui proprietar (copii dupa fisele individuale de cont pe ultimii 4-5 ani). In aceste conditii o sa aveti posibilitatea sa va intocmiti o situatie a soldurilor de activ si de pasiv.
Daca aveti proprietari cu restante, acestia vor fi preluati cu tot cu debite. Aceste debite pot f. usor transformate in debite la furnizori. Odata intocmit protocolul, cei doi presedinti merg la fiecare furnizor si semneaza documentele cu nivelul debitelor. In acest fel furnizorul, dupa intocmitea contractului de furnizare cu noua asociatie, la prima factura pe care o emite noii asociatii, va trece si valoarea debitului recunoscut in proptocol.
daca aveti nevoie de un proces verbal de predare-primire intre cele doua asociatii, va rog sa-mi dati pe mesaj privat o adresa valida de e-mail si va pot trimite un astfel de document.

Pare simplu, insa nu prea este, de aceea unii presedinti fac aceste "nazuri" la desprindere. Nu se pune problema ca la predare toti proprietarii sa-si achite toate debitele. Ar fi f. bine, dar nu este necesar - cum am spus, proprietarii cu debite pleaca cu tot ca acestea, se scad din evidenta vechii asociatii si se incarca noua asociatie...

Daca in continuare aveti greutati, va puteti adresa primarii locale, la biroul/serviciul as. proprietari, solicitandu-le sprijinul.

Va doresc mult succes!
alv a scris:
Au emis si o decizie in acest sens, dupa parerea mea abuziva, prin care au hotarat ca orice scara care doreste sa se desprinda din asociatia mama, o poate face dupa ce isi achita datoriile la zi.
Este legala o asemenea decizie, emisa in baza art. 30 lit b din 230/2007 si art 17 lit b din HG 1588/2007?

Asociatia mama are restante si penalizari catre furnizori. Iar acestea trebuie sa le achite asocaitia mama pentru ca furnizorii au contract cu aceasta si nu cu cei care se desprin si-si formeaza o noua asociatie.
De aceea este firesc sa se rezolve macar acum la desprindere problema restantelor. Calea cea mai simpla si legala este ca asociatia nou infiintata sa achite debitele catre asociatia mama si sa plece de la zero cu toti furnizorii. Cred ca asta este si cerinta furnizorilor pentru a incheia contracte cu noua asociatie.

Va sugerez ca presedintele noii asociatii sa discute cu presedintele asociatiei mama, sa vada impreuna care sunt debitele, penalizarile, toate datoriile. Apoi sa se vada ce foibduri de reparatii si de rulment au proprietarii de la noua asociatie, sume aflate in evidenta asociatiei mama. Noua asociatie sa propuna la compensarea datoriilor din aceste fonduri si sa achite doar diferenta daca nu se acopera datoria din fonduri.
Asa plecati la drum "curati" atat fata de vechea asociatie cat si fata de furnizori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preluare asociatie de proprietari laurab82 laurab82 cum se face o preluarea unor blocuri (infiintandu-se o noua asociatie) din alta asociatie cand blocurile care trebuie sa intre in noua asociatie au datorii ? ... (vezi toată discuția)
Protocol handsu handsu Daca o asociatie de proprietari poate refuza inchierea protocului de predare-primire a activelor si pasivelor apartinatoare asociatiei de proprietari ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorie ONOFREIIBOIKA ONOFREIIBOIKA Sunt presedintele unei asoiatii de proprietari cu 4 scari de bloc. Una dintre ele a pornit procedurile de desprindere de asociatia mama fara nici o anuntare in ... (vezi toată discuția)