avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Înfiinþare asociaþie de proprietari prin ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Înfiinþare asociaþie de proprietari prin desprindere din asociaþie de locatari aflatã în litigiu.

Bună seara!
Locuiesc în Constanţa, într-un bloc ,, socialist" de 10 apartamente/ scară, arondat la o asociatie de locatari, înfiinţată în cretacic, care deţine o datorie istorică către RADET C-ŢA de cca. 5 miliarde lei. Administratora asociaţiei este urmărită penal, într-un proces ce durează de mai bine de 2 ani. Din noiembrie 2009, locatarii din scara în care locuiesc au refuzat să mai achite întreţinerea administratorei păguboase. Ulterior am aflat că aceasta avea interdicţie să calculeze şi să încaseze bani. Plata facturilor curente către furnizori s-a făcut prin calcul empiric, de persoane neautorizate voluntar, fără nici un fel de retribuţie. Facturile către toţi furnizorii de servicii ( RAJA,RADET,ENEL) fiind achitate integral, fara intârzieri notabile. Din ianuarie 2010 ne chinuim să ne constituim în asociaţie de proprietari. Avem acordul noului preşedinte al anticei asoc. de locatari, chiar şi un protocol semnat ptr. desprindere din vechea asociaţie cu tot cu acord.Avem toate actele de infiinţare întocmite exemplar, autentificate. Dar Primăria ne solicită acordul RADET ptr. infiinţarea asoc. de proprietari. RADET-ul nu ne eliberează acordul de înfiinţare a noii asociaţii, Primăria nu ne primeşte dosarul ptr. a-l înainta spre aprobare judecătorului desemnat pe motiv că nu avem acordul furnizorilor de servicii. Nu am găsit în nici o lege acest acord. Este legal ? ªtiu că nu putem încheia nici un contract fară personalitate juridică. Cum putem rezolva această problemă? Menţinez că RADET C-ţa percepe o taxă ptr. eliberarea acestui acord. De căte ori trebuie să o plătim? Din 13 iulie RADET a întrerupt furnizarea apei calde la 3 blocuri din vechea asoc. , pe motiv că restul au procese - verbale ce ţin loc de protocol ???, asta până la achitarea integrală a restanţei ( 5 miliarde şi ..... lei ). Ce putem face pentru a ieşi din acest impas?
În speranţa că veţi avea răbdarea necesară să citiţi acest mesaj şi voi primi un răspuns orientativ, Vă mulţumesc !
Cu respect,
Cristina Condulimazi.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 04:28, 11 Octombrie 2010
Buna seara

Pentru infiintarea asociatiei de proprietari este nevoie de acest acord, prevazut si de legislatia in vigoare. Pentru eliberarea acestui acord nu trebuie sa platiti nicio taxa, iar aces acord furnizorului este legat de posibilitatea separarii consumului de cealalta asociatie.
Sigur, pentru a va desparti, noua asociatie trebuie sa preia, de la asociatia de care se desprinde, o parte din datorii. Daca aveti facturi separate pe fiecare scara atunci totul este mai simplu. Daca nu, dupa cota-parte indiviza.
Referitor la procesele-verbale incheiate cred ca este vorba despre un acord de esalonare a datoriei.
Mulţumesc ptr. răspunsul promt Armenteros!
Factura de la RADET cât şi cea de la RAJA vin detaliate ptr. fiecare scară în parte. Toate scările şi-au montat aparatura necesară tocmai ptr. a putea sa fie facturate separat. S-a efectuat o expertiză contabilă în urma careia locatarii scării în care locuiesc nu au restanţe. S-a facut dovada şi cu copiile chitanţelor de plată a întreţinerii confruntate cu fişele de magazie.Se pare însă că administratora nu a achitat integral facturile către furnizori chiar dacă a încasat aceste sume. Conducerea RADET justifică refuzul prin faptul că are contract de prestări servicii cu asociaţia nu cu locatarii. Legal, dar totuşi cu plăţile noastre în van cum rămâne ?
Procesele -verbale zice-se că ţin loc de protocoale ptr. alte 5 scări desprinse din asoc. veche , dar care nu au statut juridic. ªic, nu?
Bineânţeles că se percep taxe ptr. eliberarea acordului de înfiinţare a asoc de propr. şi de către RADET C-ţa şi de către RAJA C-ţa ( 110 lei , respectiv 84 lei ). Verifică site-ul acestor instituţii ( din Constanţa ) ptr. veridicitate.
Care anume datorii să le preluăm? Cele calculate de RADET? Cele de care este direct răspunzătoare administratora păguboasă, încă cercetată penal din 2008 ? Oare chiar nu există nici o rezolvare ptr. noi?
condulimazicristna a scris:
Primăria nu ne primeşte dosarul ptr. a-l înainta spre aprobare judecătorului desemnat pe motiv că nu avem acordul furnizorilor de servicii.

Mergeti cu dosarul ce-l aveti direct la Judecatorul delegat. Eu nu vad de ce trebuie sa va primeasca dosarul mai intai Primaria !?
Pentru RADET Constanta un beneficiar (cel cu care are contract) care nu i-a platit serviciile este restant.
Deci, daca administratora nu a platit la RADET dintr-o factura o parte sau chiar daca a platit si nu a specificat pentru care bloc/scara este acea plata, atunci dv., ca scara, figurati ca prezumtivi datornici ai RADET.

Ce e de facut este ca sa mergeti la RADET cu un PV incheiat cu actualul presedinte al asociatiei din care vreti sa va desprindeti, PV in care sa se specifice ca din datoria de la RADET ...N lei revin scarii dv. si in acelasi timp, tot in acel PV sa se specifice ca, atunci cand se vor recupera banii de la administratora, scarii dv. i se va inapoia aceasta suma sau o proportie anumita din acea suma.... PV il faceti in mai multe exemplare din care unul la RADET, unul ramane la actuala asociatie, al treilea ramane la dv. la dosarul de infiintare sau in actele noii asociatii.

PV serveste si la RADET prin care dv. confirmati ca va asumati o parte - N lei - din restanta la ei (neachitata de administratora) si pe care suma esalonati la plata si pe de alta parte va serveste si dv. ca noua asociatie infiintata sa va recuperati din bani, cand o sa aveti ce......

Pana atunci, daca vreti sa va infiintati, cu alte cuvinte, trebuie sa va asumati o parte din restanta de la RADET a asociatiei din care faceti parte, sa negociati cu RADET-ul plata acestei restante asumate (locatarii mai platesc o data) sume achitate deja in trecut, dar o fac pentru ca i-a furat administratora, nu pentru ca RADET e rau si va mai pune sa platiti o data.

La RADET ati plati prima data restantele asumate, pentru ca banii dati administratorei nu au ajuns la RADET.
Ultima modificare: Joi, 2 Septembrie 2010
elga50, moderator
Mulţumesc elga50!
Răspunsul dvs. mi-a fost de mare ajutor. Am avut şedinţă în această după-amiază şi am prezentat vecinilor mei situaţia exact cum aţi descris-o dvs. Mai mult, am intrat în posesia rezultatului cotraexpertizei contabile şi am înmânat fiecărui locatar o copie cu suma restantă. Le-am lăsat timp de gâdire până sâmbătă. Urmează să ne întâlnim şi să stabilim de comun acord cum vom proceda. Sumele stabilite de expertul contabil pentru scara noastră sunt ,,decente" comparând desigur cu suma restantă pe As.( 6 miliarde ). Aş dori să menţionez că noi am achitat facturile către R.A.D.E.T, din luna noiembrie, numai prin ordin de plată (la bancă), unde se menţionează nr.facturii. Am citit că R.A.D.E.T-ul are totuşi dreptul să direcţioneze aceşti bani către datorii mai vechi.Este adevărat ?
Mai am câteva nelămuriri, în care vă solicit ajutorul:
- Cursurile administratorului sunt decontate de locatarii ? Există vre-o bază legală ptr. aşa ceva? Cine îi recomandă pe aceşti oameni să efectueze cursurile? Mai pe şleau : orice ţicnit poate obţine atestat de administrator, pe care îl va înnoii la fiecare 3 ani? Ar trebui implementat un aviz medical şi psihologic ptr. această funcţie.
- În situaţia noastră cine ar trebui să ne calculeze listele de întreţinere? Nici un administrator autorizat ( cu ceva experienţă ) nu a vrut acest lucru. Ne plătim facturile în termenul scadent, făcând socotelile aferente după cursurile unui domn administrator binevoitor, cu care ne consultăm din când în când. Adică facem ,,clacă financiar-contabilă"când sosesc facturile, afişăm o listă, încasăm şi efectuăm plăţile către furnizori. Când ne încurcăm, cerem ajutor. Consider că suntem undeva la limita legii. Dar spaima de a vedea anunţuri de ameninţare, de la R.A.D.E.T sau R.A.J.A, lipite pe uşi, ne-a împins spre această soluţie, rapidă şi ieftină, dealtfel.
Mulţumesc tuturor ptr. răspunsuri!



Alte discuții în legătură

Proces radet ContSters189595 ContSters189595 avem un proces pe rol cu radetul,privind nerecunoasterea unor penalizari in momentul de fata strangem semnaturi pt desprindere de asociatie. radetul ne ... (vezi toată discuția)
Desprinderea unei asociatii de proprietari dintr-o asociatie mama bsb1975 bsb1975 Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu trei scari ce are in acest moment constituita o Asociatie de proprietari (pe toate cele trei scari). Povestea nu este ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorie ONOFREIIBOIKA ONOFREIIBOIKA Sunt presedintele unei asoiatii de proprietari cu 4 scari de bloc. Una dintre ele a pornit procedurile de desprindere de asociatia mama fara nici o anuntare in ... (vezi toată discuția)