avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum preluam debitele scarii la desprinderea din vechea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum preluam debitele scarii la desprinderea din vechea asociatie de proprietari

Dupa constituirea asociatiei de proprietari la nivelul scarii,judecatoria acordand personalitate juridica asociatiei,care este procedura corecta de desprindere din vechea asociatie? Am inteles ca trebuie sa preluam debitele scarii...dar aceste debite trebuie sa rezulte din...? facturi aferente scarii?Aceste debite trebuie achitate vechii asociatii inainte de desprindere ? Cu ce acte trebuie sa justifice vechea asociatie existenta acestor debite?
Mentionez ca scara noastra are apometru pt apa rece si contor pt energia electrica a iuminatului scarii,acestea fiind singurele utilitati care sunt la comun,toate ap.fiind dotate cu centrale termice.
Va multumesc pt ajutor!
Debitele restante sunt:
- cele de la proprietari catre asociatie care se vad clar din listele de intretinere;
- cele catre furnizori. Va luati in sarcina de plata debitul proportional cu totalul restantelor de la scara dv.
La desprinderea efectiva din vechea asociatie se face un protocol de desprindere - semnat de cate o comisie din cadrul fiecarei asociatii. Dumneavoastra veti prelua o parte din fondurile asociatiei din care va desprindeti (fond rulment, reparatii, penalitati, etc) in functie de contributia fiecarui membru al noii asociatii si din acele sume achitati toate datoriile catre vechea asociatie, urmand ca ulterior dvs sa recuperati sumele de la membrii noii asociatii.
Daca vreti va pot trimite un model de protocol de desprindere.

Ar fi indicat sa purtati o discutie cu membri asociatiei nou infiintate si sa le explicati ca este bine sa-si achite la zi cotele de intretinere catre asociatia din care va desprindeti, pana la intocmirea protocolului.

Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc mult pentru sfaturi si v-as fi recunoscatoare daca mi-ati trimite un model de protocol de desprindere.
As mai avea o nelamurire,o teama ca nu vom reusi sa ne desprindem din vechea asociatie intrucat din noua asociatie,conform acordului de asociere facem parte 14 vecini, din 15, care nu avem debite la vechea asociatie,dar pe scara avem un vecin care are un debit considerabil pe care el nu il recunoaste . Este posibil ca acest vecin sa ramana la vechea asociatie,avand toate utilitatile contorizate separat(apa,gaz)? La comun cu noi ar trebui sa participe la costul consumului de enegie a iluminatului scarii, cei 14 vecini fiind de acord sa impartim acest cost la 14 si sa il excludem,sa nu apartina de asociatia noastra.sau suntem obligati sa il preluam si pe el ? Daca el nu vrea sa isi achite debitul asta inseamna ca noi,noua asociatie,trebuie sa achitam debitul lui?
Despre fondurile de rulment si de reparatii nu cred ca poate fi vorba intrucat asociatia veche a avut un administrator care a facut o frauda de cca.1 miliard si asociatia fiind preluata de o alta asociatie si nu cred ca au toate evidentele.
Al 15-lea "mohican" trebuie sa ramana in asociatia dv. pentru ca....
....o asociatie de proprietari se creaza pentru administrarea proprietatii comune dintr-un tronson de cladire sau dintr-un condominiu, iar proprietatea lui este cuprinsa in acordul de asociere. Faptul ca el nu si-a dat acordul, nu a semnat entru a intra in asociatie, nu e nicio problema.
Trebuie sa vi-l insusiti, cu bune si cu rele, ii preluati restanta - chiar daca nu si-o recunoaste -, mergeti in justitie si demonstrati acolo de unde provine aceasta restanta. Pentru asta insa trebuie sa colaborati cu asociatia din care v-ati desprins, faceti copia listelor de intretinere unde figureaza ca restant, ii recalculati penalizarile in sistemul dv. nou de penalizari ...

Recunosc ca este multa munca, dar incet-incet, cu rabdare si perseverenta, veti reusi sa ajungeti la liman.
Constituiti-va propriul fond de rulment, fond de reparatii, sistemul de penalizare...si porniti de la 0 (zero), asta in cazul in care nu reusiti sa recuperati nimic de la vechea asociatie din cauza problemelor din trecut.

Sfatul meu este sa nu aveti mari asteptari de la trecut si sa porniti increzatori de la timpul prezent.
Multumesc Elga pentru incurajari si sper din suflet sa reusim sa ne desprindem cu toate ca hotararea instantei de a acorda peronalitate juridica este contestata de vechea asociatie motivand ca noi,noua asociatie nu vrem sa ne insusim o parte din frauda facuta de fosta administratoare...etc cu toate ca noi inca nu am fost sa dicutam despre protocolul de desprindere...probabil nu vor sa ne desprindem pt ca astfel se creeaza un precedent si ne vor urma si alte scari care sa nu mai depinda de asociatii mari .
Mai sus imi spui ca trebuie sa preluam restanta celui de-al 15-lea mohican care este in jur de 4000 de lei, care rezulta din liste de intretinere vechi...de ani de zile...care nu sunt semnate de cenzori,nici de administrator,au doar o stampila a asociatiei....asta din ce imi amintesc eu cum erau listele,nu este mai simpul si corect ca acest "mohican " sa isi achite datoriile catre vechea asociatie,care de de mult timp ar fi trebuit sa il actioneze in instanta pt recuperearea debitului.Noi daca il preluam ar trebui sa il actionam in instanta pe baza documetelor vechii asociatii, la care daca instanta constata vre-o chichita am pierdut tot si de unde punem banii?
Am tot folosit cuvantul "preluam".... restante dar as vrea sa stiu cava mai concret avand in vedere ca scara noastra are doar 2 utilitati la comun :apa rece si curentul pe scara,acestea fiind contorizate separat de celelalte scarii, trebuie sa preluam debitele acestor 2 facturi?din listele de intretinere ar trebui sa preluam cotele parti indivize aferente scarii care sunt restante si cam atat? Cum "preluam" angajandu-ne ca intr-o perioada de...pana la o anumita data ?

Alte discuții în legătură

Recuperare datorie ONOFREIIBOIKA ONOFREIIBOIKA Sunt presedintele unei asoiatii de proprietari cu 4 scari de bloc. Una dintre ele a pornit procedurile de desprindere de asociatia mama fara nici o anuntare in ... (vezi toată discuția)
Preluare asociatie de proprietari laurab82 laurab82 cum se face o preluarea unor blocuri (infiintandu-se o noua asociatie) din alta asociatie cand blocurile care trebuie sa intre in noua asociatie au datorii ? ... (vezi toată discuția)
Repartizare sume fraudate in asociatie Draganleia Draganleia Buna seara, sunt membra unei asociatii de proprietari. Sunt debransata din 2002 de la termoficare si gaze si din 2010 de la apa canal In urma unei fraude a ... (vezi toată discuția)