Sa incercam sa raspundem la intrebari asa cum au fost formulate:
1. Facturile neachitate furnizorilor au fost repartizate, la timpul primirii lor, pe fiecare apartament conform criteriilor aplicate atunci: cota indiviza, nr de persoane...
Valoarea acestora ar trebui sa figureze in listele de plata ca "restante" pentru fiecare proprietar ce nu a achiatat. Dar o parte din valoarea acestor facturi neachitate poate sa se regaseasca in raportul de expertiza facut in cadrul anchetei ca fiind "lipsa in gestiune", adica acea parte care a fost sustrasa de administrator.
Asa ca "restantele" asa cum sunt inregistrate se vor recupera de la proprietarii restantieri iar "lipsa in gestiune" de la fostul administrator. Dar pana la recuperarea de la fostul administrator, proprietarii in adunarea generala pot hotari ca aceasta suma sa fie repartizata dupa anumite criterii tuturor apartamentelor. Se poate avea in vedere ca acel administrator nu si-a insusit strict banii pentru furnizorul de apa sau de caldura sau de energie electrica s.a.m.d. El a luat bani din casa, bani din gestiune care erau incasati de la proprietari atat pentru furnizorii neachitati cat si pentru ceilalti achitati, pentru toate cheltuielile asociatiei, salarii, lift, curatenie... Ori acolo erau banii tuturor. Pe toti v-a furat, nu numai pe unii.
2. Inteleg ca vi s-au trecut la plata 600 lei. Acestia pot figura pe lista de plata intr-o coloana separata si se va diminua pe masura ce se achita. Sunt mai multe metode de evidentiere in contabilitate in functie de modul de conducere a contabilitatii, in partida simpla sau in partida dubla. Asemenea sume pot fi evidentiate, temporar in "conturi in afara bilantului" si vor fi inregistrate in balante pe masura ce se incaseaza si se diminuiaza datoriile.
3. Cei care au sustras banii, au luat efectiv din casa sau banca si nu din sumele datorate furnizorului X sau Y. Ca in urma acestei hotii, au ramas neachitati chiar furnizorii de la care dumneavoastra erati debransati, asta este altceva, deoarece tot asa de bine puteau sa nu plateasca facturile catre furnizorii care va deserveau si pe dumneavoastra. Toti proprietarii sunt vinovati (mai mult sau mai putin) pentru ca nu s-au implicat, nu au verificat, nu au participat la conducerea si gestionarea asociatiei.
Da, banii trebuie recuperati de la cei care i-au sustras dar cum procesele dureaza multi ani, in adunarea generala se poate hotari ca toti proprietarii (dupa anumite criterii, incluzand si calitatea de bun platnic sau restantier profesionist), sa participe cu anumite sume pentru stingerea datoriilor la furnizori. Altfel furnizorii aplica penalizari care sunt foarte mari, sisteaza utilitatile sau executa silit asociatia.
Atunci cand asociatia va incasa sumele sustrase de la fostul administrator va returna fiecarui proprietar sumele achitate suplimentar acum.
4. Impotriva celor vinovati, actualul presedinte (nu administratorul) trebuie sa actioneze in instanta, sa vada in ce stdiu este plangerea penala de care spuneti, sa valorifice rezultatele expertizei atat in instanta cat si la politie... Sigur ca este indicat ca presedintele sa apeleze la specialisti, la avocati pentru a gestiona aceasta situatie si a se descurca in justitie.
1.Fisa arata asa
Luna Debit Creddit sold
noiembrie 600 0 0
Intretinere noiembrie 45 45 0
Deci nu se aduna in fisa debitul la soldul curent al lunii.Suma de 600 lei nu se regaseste.
Din punct vedere contabil nu poti sa lasi "agatata" o suma fara justificare.
Instanta nu s-a pronuntat, nu se stie exact frauda, expertiza facuta poate fi atacata de vechea conducere. Suma s-a stabilit doar pt anumiti locatari- cei care vor sa se desprinda. nu pt toti si nu apare la nici unul in listele de intretinere. Dupa cum s-a exprimat este o datorie ipotetica, care nu va fi recuperata de la locatari.
Lipsa in gestiune nu trebuie impartita tuturor proprietarilor?
Ce se poate face pt a fi inregistrata tuturor, nu numai unora?
De ce unii apar cu acel debit in fisa si altii nu? Este legal?
Modul de impartire il stabileste numai comitetul executiv sau adunarea generala a locatarilor?
2. Concret ce trebuie sa faca presedintele impotriva vechii conduceri?
Proprietarii pot face plangere penala impotriva fostului comitet pentru:abuz in serviciu, gestiune frauduloasa la politie etc. Ma intereseaza ce se poate face legal.
3. Din punct de vedere economic cine verifica asociatia de proprietari?
Adeministratia financiara. cine?
Administrator, presedinte daca sunt remunerati sunt functionari ai asociatiei?