avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare sume fraudate in asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare sume fraudate in asociatie

Buna seara, sunt membra unei asociatii de proprietari. Sunt debransata din 2002 de la termoficare si gaze si din 2010 de la apa canal
In urma unei fraude a vechii conduceri si a unor discutii privind impartirea in 2 a asociatiei, noua conducere aleasa acum 1 an a propus:
inscrierea in fisa de intretinere numai la debit fara a se aduna la credit a unei sume de aprox 600 lei la locatarii care doresc separarea.
Suma care este imputata este inregistrata in contabilitate la facturi neplatite -datorii vechi de cativa ani.
Intrebarea mea este:
1.Facturile neplatite -cum figureaza la furnizori- se impart si locatarilor care nu beneficiaza de utilitati deci daca sunt debransata de 11 ani de la caldura si 2 ani de la apa ce legatura am cu restantele asociatie la caldutra si apa?
2. Este corect ca in fisa sa apara suma de aprox 600 lei la rubrica debit dar sa nu se regaseasca in sold. Practic suma ramane la debit in fisa deci datorie, dar nu se trece la sold eliberandu-se adeverinta fara datorii.
3. Frauda facuta de vechea conducere practic a sustras banii platiti de locatari pt caldura si apa. Ce vina au locatarii debransati de la caldura ca lor nu li s-au furat banii, pt ca nu aveau factura mare la intetinere?
Conform legii banii tb recuperati de la cei care au facut frauda. Daca de la administratorul vechi nu se recupereaza banii atunci se pot imputa sumele restante tuturor locatarilor, desi ei nu au beneficiat de utilitati? Pe furnizor nu il intereseaza decat sa isi recupereze banii pe facturi, deci practic ar trebui achitate inca o data de cei care au beneficiat de utilitati.
Mentionez ca blocul este debransat de la caldura din 2008 deci frauda a fost mai ales la scarile nedebransate.
4.Ce se poate face impotriva administratorului vechi si al comitetului executiv?
Expertiza contabila stabileste ca vinovati de prejudiciu pe administrator si pe comitetul executiv. Noul administrator numit de 1 an si jumatate considera ca politia se sesizeaza pe baza expertizei contabile, deci nu face nimic.
Politia o cerceteaza penal pe fosta administrator si atat fara presedinte si comitet executiv.
Cine poate si trebuie sa faca plangere penala impotriva fostului presedinte si a comitetului executiv?
Scuze pt mesajul lung.




Cel mai recent răspuns: Draganleia , utilizator 09:54, 28 Februarie 2013
Sa incercam sa raspundem la intrebari asa cum au fost formulate:

1. Facturile neachitate furnizorilor au fost repartizate, la timpul primirii lor, pe fiecare apartament conform criteriilor aplicate atunci: cota indiviza, nr de persoane...
Valoarea acestora ar trebui sa figureze in listele de plata ca "restante" pentru fiecare proprietar ce nu a achiatat. Dar o parte din valoarea acestor facturi neachitate poate sa se regaseasca in raportul de expertiza facut in cadrul anchetei ca fiind "lipsa in gestiune", adica acea parte care a fost sustrasa de administrator.
Asa ca "restantele" asa cum sunt inregistrate se vor recupera de la proprietarii restantieri iar "lipsa in gestiune" de la fostul administrator. Dar pana la recuperarea de la fostul administrator, proprietarii in adunarea generala pot hotari ca aceasta suma sa fie repartizata dupa anumite criterii tuturor apartamentelor. Se poate avea in vedere ca acel administrator nu si-a insusit strict banii pentru furnizorul de apa sau de caldura sau de energie electrica s.a.m.d. El a luat bani din casa, bani din gestiune care erau incasati de la proprietari atat pentru furnizorii neachitati cat si pentru ceilalti achitati, pentru toate cheltuielile asociatiei, salarii, lift, curatenie... Ori acolo erau banii tuturor. Pe toti v-a furat, nu numai pe unii.

2. Inteleg ca vi s-au trecut la plata 600 lei. Acestia pot figura pe lista de plata intr-o coloana separata si se va diminua pe masura ce se achita. Sunt mai multe metode de evidentiere in contabilitate in functie de modul de conducere a contabilitatii, in partida simpla sau in partida dubla. Asemenea sume pot fi evidentiate, temporar in "conturi in afara bilantului" si vor fi inregistrate in balante pe masura ce se incaseaza si se diminuiaza datoriile.

3. Cei care au sustras banii, au luat efectiv din casa sau banca si nu din sumele datorate furnizorului X sau Y. Ca in urma acestei hotii, au ramas neachitati chiar furnizorii de la care dumneavoastra erati debransati, asta este altceva, deoarece tot asa de bine puteau sa nu plateasca facturile catre furnizorii care va deserveau si pe dumneavoastra. Toti proprietarii sunt vinovati (mai mult sau mai putin) pentru ca nu s-au implicat, nu au verificat, nu au participat la conducerea si gestionarea asociatiei.
Da, banii trebuie recuperati de la cei care i-au sustras dar cum procesele dureaza multi ani, in adunarea generala se poate hotari ca toti proprietarii (dupa anumite criterii, incluzand si calitatea de bun platnic sau restantier profesionist), sa participe cu anumite sume pentru stingerea datoriilor la furnizori. Altfel furnizorii aplica penalizari care sunt foarte mari, sisteaza utilitatile sau executa silit asociatia.
Atunci cand asociatia va incasa sumele sustrase de la fostul administrator va returna fiecarui proprietar sumele achitate suplimentar acum.

4. Impotriva celor vinovati, actualul presedinte (nu administratorul) trebuie sa actioneze in instanta, sa vada in ce stdiu este plangerea penala de care spuneti, sa valorifice rezultatele expertizei atat in instanta cat si la politie... Sigur ca este indicat ca presedintele sa apeleze la specialisti, la avocati pentru a gestiona aceasta situatie si a se descurca in justitie.
1.Fisa arata asa

Luna Debit Creddit sold
noiembrie 600 0 0

Intretinere noiembrie 45 45 0


Deci nu se aduna in fisa debitul la soldul curent al lunii.Suma de 600 lei nu se regaseste.
Din punct vedere contabil nu poti sa lasi "agatata" o suma fara justificare.
Instanta nu s-a pronuntat, nu se stie exact frauda, expertiza facuta poate fi atacata de vechea conducere. Suma s-a stabilit doar pt anumiti locatari- cei care vor sa se desprinda. nu pt toti si nu apare la nici unul in listele de intretinere. Dupa cum s-a exprimat este o datorie ipotetica, care nu va fi recuperata de la locatari.
Lipsa in gestiune nu trebuie impartita tuturor proprietarilor?
Ce se poate face pt a fi inregistrata tuturor, nu numai unora?
De ce unii apar cu acel debit in fisa si altii nu? Este legal?
Modul de impartire il stabileste numai comitetul executiv sau adunarea generala a locatarilor?

2. Concret ce trebuie sa faca presedintele impotriva vechii conduceri?
Proprietarii pot face plangere penala impotriva fostului comitet pentru:abuz in serviciu, gestiune frauduloasa la politie etc. Ma intereseaza ce se poate face legal.

3. Din punct de vedere economic cine verifica asociatia de proprietari?
Adeministratia financiara. cine?
Administrator, presedinte daca sunt remunerati sunt functionari ai asociatiei?
Ultima modificare: Joi, 28 Februarie 2013
Draganleia, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza contabila teisoara teisoara Buna ziua, Va rog frumos sa imi indicati procedura completa si legala in situatia in care o asociatie de locatari,doreste sa afle starea financiara si ... (vezi toată discuția)
Administratora a delapidat 75000 lei Marica_sz Marica_sz Buna ziua Suntem o asociatie cu 76 de apartamente in bloc cu 10 etaje. Inca de la infiintarea asociatiei, asociatia functiona fara cenzori, doar cu ... (vezi toată discuția)
Disputã: președinte vs administrator pe tema administrãrii fondurilor. morgan morgan Bună ziua! Doresc ajutor, dacă se poate, în lămurirea unor probleme găsite într-o asociație de proprietari. Pe scurt, am fost ales ca ... (vezi toată discuția)