Este obligatorie asistența juridică a suspectului/inculpatului dacă pedeapsa prevăzută de CP pentru fapta care face obiectul cauzei este de la 4 la 7 ani?
Articolul referitor la asistența juridică obligatorie prevede că ”Asistenţa juridică este obligatorie:/ în cursul judecăţii în cauzele în care legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani.”, de aici deducându-se că pedeapsa minimă pentru infracțiunea respectivă trebuie să fie de 5 ani (de exemplu de la 5 la 10 ani).
In cursul judecatii nu este obligatorie pentru infractiunile la care pedepsele sunt mai mici de 5 ani.
Dar, in cursul urmaririi penale, daca organul de cercetare penala apreciaza ca este necesar, atunci va solicita Baroului sa trimita un avocat din oficiu.
Art. 90 din noul cod de procedura penala prevede ca:
Asistenţa juridică obligatorie a suspectului sau a inculpatului
Asistenţa juridică este obligatorie:
a) când suspectul sau inculpatul este minor, internat într-un centru de detenţie ori într-un centru educativ, când este reţinut sau arestat, chiar în altă cauză, când faţă de acesta a fost dispusă măsura de siguranţă a internării medicale, chiar în altă cauză, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege;
b) în cazul în care organul judiciar apreciază că suspectul ori inculpatul nu şi-ar putea face singur apărarea;
c) în cursul judecăţii în cauzele în care legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani.