Din propria experienta similara, in strainatate (subliniez faptul de a condivide o parere personala, nicicum indicatii concrete, pentru care sugerez a citi eventuale opinii ale expertilor in domeniu, presenti pe site):
In primul rand, e dificil a cauta dreptatea, daca nu exista un document legal la baza, in acest caz un contract de inchiriere, in care sa fie stipulati clar termenii si conditiile de utilizare a spatiului, incluse circumstantele de forta majora. Daca ar fi existat si un proces verbal de predare-primire a locatiei la momentul initial, aferent contractului, ati fi putut (din cate cunosc) cere proprietarului constatarea starii acesteia la momentul deciziei de intrerupere a perioadei de inchiriere, chiar si inaintea termenului stabilit. Astfel, ar fi posibila evaluarea, prin urmare rambursarea integrala a cautiunii, sau partiala, in caz de grad identificabil de deteriorare a spatiului. Pentru eventuale "nelamuriri" viitoare, eu as face si aici un proces verbal semnat de ambele parti, in prezenta unui martor sau a unor materiale foto/video.
Din personala experienta, tot in afara Romaniei, am evitat sa fac un demers asemanator, unde mi s-a propus sa platesc cautiunea ca sa stau in locul cuiva. Am insistat asupra intalnirii cu proprietarul si modificarea legala a contractului pe numele meu. Cand mi-a fost refuzata cererea, am renuntat.
Pe plan divers, daca dumneavoastra ati figurat pe teritoriul Germaniei ca cetatean/rezident in perioada respectiva, aveti dreturile si obligatiile ca oricare altul dintre acestia.
Daca nu ati avut nici un contract cu proprietarul si ati lucrat fara contract de munca (practic ireperibil), nu v-ati inregistrat la oficiile interesate din tara in cauza, imi imaginez ca le dati de furca sa demonstreze ca ati procedat din rea-credinta sau mai putin, cand ati predat locatia unui tert utilizator, fara stirea proprietarului.
Insusi proprietarul, daca nu a convenit un contract de chirie legal cu dvs., mi se pare cel putin straniu ca ar fi indraznit sa faca plangere la politie in oricare caz, deoarece ar fi cazut el primul sub incidenza legii, pentru faptul de a fi ascuns fiscului venitul de pe chirie.
Actul de a nu declara veniturile cred ca este considerat ilegal pretutindeni. Actul de a nu instiinta pe proprietar de demersurile de orice gen efectuate in incinta proprietatii sale, ar putea fi considerat ilegal. Legea ne spune, insa, ca pentru orice replica juridica, e nevoie de act argumentativ.
Depunerea unei plangeri catre organele oficiale de ordine poate provoca inizierea unui parcurs de investigatii, nicicum de acusare directa si imediata a paratului, pana la proba definitiva care sa demonstreze culpa.
Astfel ca, vedeti si dumneavoastra ce acte detineti si actionati in baza lor, fie ca sa va demonstrati dreptatea, fie ca sa va aparati de nedreptate.
In sfarsit, cred ca veti fi indrumat catre solutii mai clare doar in baza legislatiei in vigoare din tara respectiva, in contextul celor descrise mai sus.
Va urez succes
Levis88 a scris:
Buna ziua va rog daca puteti sa imi raspundeti la aceasta problema: Anul trecut asta find in Germania am locuit intr-un apartament in chirie,am decis sa plec ne mai avand de munca nu mai aveam bani de chirie ! La acest apartament am platit un depozit de 1500€ (proprietaru nu a mai vrut sa imi de-a banii inapoi ,apartamentu a fost exact cum l-am primit) intre timp am gasit 1 roman pe care l-am lasat sa stea in apartament in locul meu contra sumei de 1500€ depozitul meu ,proprietarul nestiand de el (roman) ,intre timp eu am plecat in Romania ,iar la scurt timp proprietarul a gasit ,,chiriasul’’ ii sa explicat ce a fost iar acesta sa dus la politie cu chiriasul si a depus o plangere la adresa mea ca l-am inselat pe chirias !! As dori sa imi spuneti daca patesc ceva daca ma intorc in Germania ? Ma aresteaza? Este asta o inselaciune? Va multumesc pentru timpul acordat