avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Revenire din CIC, salariu diminuat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Revenire din CIC, salariu diminuat

Buna ziua,
In 20 August ar trebui sa revin din CIC 3 ani, pt a beneficia de inserție pana la 4 ani.
Încă din prenatal compania a fuzionat cu una mai mare, eu fiind director sucursala, acum figurez in noua companie ca director sucursala in Centrala Băncii.
Nu am avut decât prenatale plătite de noua companie, nu am lucrat fizic nici o zi in noua formula. Însărcinată fiind mi-au oferit fie salarii compensatorii (înainte de fuziune) fie noua companie mi-a oferit un job inferior cu o diminuare de 1000 lei net. Am refuzat atunci la fuziune, menționând nr săptămani de sarcina.
Acum dorind sa revin mi-au oferit un post mult inferior experienței mele, un post care nu apare in cv ul meu și bineînțeles ca venitul este aproape cu 50% mai mic.
Discuțiile au fost verbale, fără documente sau oferte in scris.
Ce pot face in aceasta situație?
Au dreptul sa îmi reducă venitul?
As avea nevoie de ART din lege pt a formula o solicitare oficială.
Angajatorul meu este o banca comercială.
Mulțumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iulie 2018
Nadia23, utilizator
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.
Mulțumesc frumos !
Ce ar trebui sa fac?
Art. 37 din Legea 202/2002
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 100.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (1), (2), (3) si (4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11, art. 12-22 si art. 29.
(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, discriminarea bazata pe doua sau mai multe criterii.
(3) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute de prezenta lege se fac de catre:a) Inspectia Muncii, inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11-13, precum si art. 29;
....

In speta, daca au fost incalcate dispozitiile art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, aceasta situatie va indreptateste sa sesizati Inspectia Muncii/ITM-ul.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Ultima modificare: Duminică, 8 Iulie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
O ultima întrebare : dacă revin mai repede cu 2 luni de a împlini copilul 3 ani (grad handicap ) la un alt angajator decât cel actual (care nu imi da oferta dorita), mai pot beneficia de stimulentul de inserție pana la 4 ani?
Da, puteti beneficia de stimulentul de inserție pana la 4 ani.

Alte discuții în legătură

Reluare activitate dupa ccc Irina Badea36 Irina Badea36 Buna seara, dupa efectuarea cererii de reintoarcere la serviciu din CCC exista posibilitatea sa nu mai aibe pe ce post sa ma incadreze, deoarece activitatea ... (vezi toată discuția)
Stimulent de inserție Pop Ionela Pop Ionela Buna ziua.sunt in ccc și din luna februarie as dori sa mă reîntorc la munca pentru a primi stimulentul de inserție însă angajatorul mi-a spus să îmi ... (vezi toată discuția)
Reintegrare la locul de munca Irina J Irina J Buna ziua! Va rog mult sa ma ajutati cu lamuriri in ceea ce priveste urmatoarele situatii: 1. Ma aflu in CCC, iar termenul de 2 ani pana la finalizarea ... (vezi toată discuția)