avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Soția mea a plecat de acasă de câteva zile, eu am ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Soția mea a plecat de acasă de câteva zile, eu am rămas cu copilul minor. Când trebuie să anunț autoritățile pentru abandon ?

Sotia mea a plecat de acasa de cateva zile. Eu am ramas cu copilul minor. Am incercat sa iau legatura cu ea dar nu raspunde .Cand trebuie sa anunt autoritatile pentru abandon ?
Pe cine trebuie sa anunt ?
Politia sau autoritatea tutelara ?
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DIANA POPESCU , Avocat 10:55, 10 Iulie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Parasirea copilului sau abandonul de familie este considerata cea mai grava forma de neglijare a copilului. De aceea, abandonul de familie, in modalitatea parasirii celui indreptatit la intretinere, expunandu-l la suferinte fizice sau morale, constituie infractiune, prevazuta si pedepsita de art. 378 C.p., pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Totodata, Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului prevede in mod expres obligatia oricarei persoane care cunoaste existenta unui caz de neglijare a copilului de a sesiza serviciul public de asistenţă socială sau direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului în a cărei rază teritorială a fost identificat cazul respectiv.
Trebuie cantarit daca exista motive temeinice pentru a se sustine existenţa unei situaţii de pericol iminent pentru copil, datorată abuzului şi neglijării, astfel incat sa fie alertate autoritatile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, asi avea o intrebare in legatura cu lege n°272/2004 ... Adrianna12 Adrianna12 Buna ziua, asi avea o intrebare in legatura cu lege n°272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Asi dori sa mi se confirme ca aceasta ... (vezi toată discuția)
Abandon familial daniella28 daniella28 se poate deschide proces de abandon familial daca tatal a fost anuntat ca suntem bolnave si avem nevoie de bani de medicamente si tatal si sotul nu mai ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Adina popa Adina popa Fostul meu sot a primit hotararea judecatoreasca pentru a plati pensia alimentara copilor de cand am inaintat divortul dar nu vrea sa plateasca ce pot face (vezi toată discuția)